Πώς οι ανάγκες των μωρών επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ανάγκες που έχουν τα μωρά παίζουν σημαντικό ρόλο και έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους. Πιθανότατα ως νέοι γονείς να μην γνωρίζετε κάποιες λεπτομέρειες. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε, ώστε να συμβάλλετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υγιή ψυχική ανάπτυξη του μωρού σας. 

1. Tα μωρά έχουν κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες ικανοποιούνται μέσα από τη εντατική γονική μέριμνα. Δηλαδή, τον απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οργάνων του σώματος θηλασμό, τη φυσική παρουσία των γονιών και την επαφή μαζί τους, την ανταπόκριση τους στις ανάγκες του, το παιχνίδι. 

2. Τα μωρά χρειάζονται αγάπη. Δεν αρκεί να ταΐσετε το μωρό, να του αλλάξετε πάνα και να του δώσετε λίγη προσοχή. Για τη βέλτιστη ανάπτυξή του απαιτείται φροντίδα, στοργή, αγάπη, χρόνος και από τους δύο γονείς.  

3. Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου των μωρών αναπτύσσεται ταχέως τα πρώτα τρία χρόνια, ανταποκρινόμενο στην προσωπική και κοινωνική εμπειρία. Επίσης, είναι αυτό που ελέγχει το σύστημα της αυτορρύθμισης, δηλαδή την ικανότητα ενός ατόμου να ελέγχει τις δράσεις και αντιδράσεις του για την επίτευξη ενός επιδιωκόμενου στόχου. Αν αφήνετε τα μωρά μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, τα αγνοείται ή τα απομονώνεται, το αποτέλεσμα είναι έλλειψη εμπειριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

4. Τα μωρά έχουν ανάγκη την αγκαλιά, αφού η επαφή των σωμάτων και η ζεστασιά τους προκαλεί ηρεμία. Αποζητούν τη συντροφιά και όχι την απομόνωση, θέλουν (και πρέπει) να αποτελούν το κέντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής

5. Τα μωρά θέλουν να παίξουν και να κινηθούν. Το παιχνίδι είναι μια πρωταρχική μέθοδος μάθησης του αυτοέλεγχου και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Σε συνδυασμό με τη φροντίδα και την αμοιβαία ανταπόκριση χτίζουν κοινωνική και πρακτική νοημοσύνη. 

6. Αν τα μωρά δεν παίρνουν αυτό που χρειάζονται, έχουν τον τρόπο τους να μας ειδοποιούν μέσα από μία γκριμάτσα ή μία χειρονομία. Και σαφώς είναι καλύτερο να ανταποκριθείτε σε αυτό το σημάδι, παρά να περιμένετε το μωρό να αρχίσει να κλαίει. Τα βρέφη ειδικά έχουν δυσκολία να σταματήσουν όταν αρχίσουν να κλαίνε. 

7. Τα μωρά καταχωρούν τις εμπειρίες που βιώνουν στη διαδικαστική (μακροπρόθεσμη) μνήμη, οι οποίες θα εμφανιστούν σε μεταγενέστερες συμπεριφορές και καταστάσεις. Αν παραμεληθούν οι ανάγκες τους, δεν θα το ξεχάσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους άλλους, άγχος, χαμηλή κοινωνική ευημερία και εγωκεντρισμός.