Πώς θα επανέλθουμε σε φόρμα μετά το Πάσχα

Photo credits: freepik.com  
Μήπως τις ημέρες του Πάσχα φάγατε κάπως παραπάνω, ίσως να πήρατε και 1-2 κιλάκια, και θέλετε να επανέλθετε στο πρόγραμμα και στο βάρος σας

Πάντα οι ημέρες των γιορτών συνοδεύονται από πλούσια τραπέζια με δελεαστικά εδέσματα και η υπερκατανάλωση φαγητού, ποτών και γλυκών, είναι αναπόφευκτη για τους περισσότερους.

Ακολυθούν 8 tips που θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τη φόρμα σας!

Τρώμε πάντα πρωινό

Είναι σημαντικό να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, το οποίο θα βοηθήσει τον μεταβολισμό μας καιθα μας κρατήσει χορτάτους για μεγάλο διάστημα. Μερικές υγιεινές επιλογές είναι: άπαχα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυριά), νιφάδες βρώμης, ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης, αυγά και φρέσκους φυσικούς χυμούς.

Ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή

Η περίφημη μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε όσπρια, λαδερά, άπαχα γαλακτοκομικά, κοτόπουλο, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς. Έτσι, αποφύγουμε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι. Προτιμάμε τα εποχικά προϊόντα και δημιουργούμε υγιεινά, γευστικά φαγητά.

Έχουμε πάντα σαλάτα στο γεύμα μας

Συνοδεύουμε πάντα το γεύμα μας με φρέσκα λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, ρόκα, λάχανο, αγγούρι, πιπεριές) ή βραστά (κολοκύθια, μπρόκολο, χόρτα, κουνουπίδι) ή ψητά λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα, κολοκύθι, μελιτζάνες). Όσο πιο πολύχρωμη είναι η σαλάτα μας τόσο πιο πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες περιέχει. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προκαλούν γρήγορο κορεσμό, επομένως μας βοηθούν στο να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες.
Photo credits: freepik.com  
Πώς θα επανέλθουμε σε φόρμα μετά το Πάσχα

Καταναλώνουμε μικρή μερίδα στο βραδινό

Μία σαλάτα με πρωτεΐνη, λίγο λάδι και καρυκεύματα, μια ελαφριά ομελέτα, λίγο γιαούρτι με μέλι ή μία τορτίγια με τυρί, είναι τα ιδανικά βραδινά γεύματα για να μην στερηθούμε το φαγητό, αλλά και να μην κάνουμε υπερβολές.

Μειώνουμε το αλάτι και το αλκοόλ

Το αλάτι καθώς και τα σκληρά τυριά, τα αλλαντικά και τα κονσερβοποιημένα/επεξεργασμένα τρόφιμα, συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών και επομένως στο αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας. Από την άλλη, το αλκόλ έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, άρα είναι ιδιαίτερα παχυντικό. Ωστόσο, πολλοί δεν ξέρουν πόσες θερμίδες περιέχουν τα ποτά που πίνουν. Αν πρέπει να πιείτε, προτιμήστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, καθώς τα 120 ml δίνουν 90 θερμίδες και επίσης, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Αντικαθιστούμε τα γλυκά με τα φρούτα

Τσουρέκι, κουλουράκια, σοκολατένιο αυγό και άλλα γλυκά, υπάρχουν πιθανότατα στην κουζίνα σας. Προσπαθήστε να αντισταθείτε στον πειρασμό, κατανάλωνοντας αντί για γλυκά φρούτα, όπως π.χ. φράουλες ή μήλο με κανέλα, όταν νιώθετε διάθεση για γλυκό.

Πίνουμε αρκετό νερό

Η κατανάλωση νερού συμβάλλει στην αποβολή τοξινών από το σώμα μας και στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Προσπαθείτε να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα, ώστε να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού. Εκτός από το νερό, μπορείτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με ροφήματα όπως, πράσινο τσάϊ, χαμομήλι και μη επεξεργασμένους φυσικούς χυμούς.

Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας του σώματος. Συνδυάζουμε τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή με κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας, όπως δυναμικό περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι ή γυμναστική με βάρη / αντιστάσεις, yoga, pilates, κ.λπ., τουλάχιστον 30' καθημερινά.

Ένα άρθρο για: