1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προληπτικά μέσα και τη θεραπεία του ιού της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV)/AIDS.

Εκτιμάται ότι περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV, ενώ από αυτούς μόνο τα 15,8 εκατομμύρια λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, αριθμός που εξακολουθεί να είναι μικρότερος από το 50% των νοσούντων. Στη χώρα μας, η ηλικιακή ομάδα κατά τη οποία γίνονται οι περισσότερες διαγνώσεις του ιού HIV είναι μεταξύ 30-39 ετών, ενώ από το 2015 παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άτομα ηλικίας 50-64 ετών.  

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS έχει θέμα "Οι Κοινότητες κάνουν τη Διαφορά". "Ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030, όπως έχουμε δεσμευτεί με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα απαιτήσει μία συνεχή συλλογική προσπάθεια", δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. "Τα Ηνωμένα Έθνη, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και άλλοι εταίροι συνεργάζονται για να διευρύνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να σταματήσουν τις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV. Περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV έλαβαν θεραπεία το 2018.

Οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βοηθώντας τους ανθρώπους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, προωθώντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών χωρίς το στίγμα, εξασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες φθάνουν τους πιο ευάλωτους και περιθωριοποιημένους και πιέζοντας να αλλάξουν οι νόμοι που κάνουν διακρίσεις. Όπως ορθά τονίζει το θέμα του φετινού εορτασμού, οι κοινότητες κάνουν τη διαφορά.

Ένας αριθμός  ρεκόρ 38 εκατομμυρίων ανθρώπων ζουν με τον ιό HIV, ενώ οι πόροι για την αντιμετώπιση της επιδημίας μειώθηκαν πέρυσι κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Πρέπει, περισσότερο από ποτέ, να αξιοποιήσουμε τον ρόλο των κοινωνικών οργανώσεων που υποστηρίζουν τους φορείς, παρέχουν υπηρεσίες για τον ιό HIV, προστατεύουν  τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσφέρουν υποστήριξη. Όπου συμμετέχουν οι κοινότητες, βλέπουμε την αλλαγή να συμβαίνει. Βλέπουμε ότι η επένδυση  οδηγεί  σε αποτελέσματα. Βλέπουμε επίσης, ισότητα, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Με τις κοινότητες, μπορούμε να σταματήσουμε το AIDS".
1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS

Τι είναι το AIDS και ο HIV

AIDS σημαίνει, δηλαδή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας και είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV. HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή, Ιός της Ανθρώπινης Ανοσολικής Ανεπάρκειας και προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες.

Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Το AIDS είναι μια προχωρημένη HIV νόσος. Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία (PCP) ή σάρκωμα Καπόζι (KS), σύνδρομο επίσχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στη μνήμη ή καρκίνους.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας - ΕΟΔΥ (πρ. ΚΕΕΛΠΝΟ), ως ο κατεξοχήν αρμόδιος κρατικός φορέας που επί χρόνια ευαισθητοποιεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση του AIDS, πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης και εξέτασης για τον HIV.

Στην Αθήνα, στο Γκάζι- Μετρό Κεραμεικός, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, από τις 09.00-22.00 στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μέσω της Κινητής Μονάδας θα μοιράζει ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά. Η ενημερωτική παρέμβαση θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της ΜΚΟ HelMSIC. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα ελέγχου για τον HIV, με γρήγορη εξέταση (rapid test), καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής για τον ιό.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειακός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας Βορείου Ελλάδος για 19η συνεχόμενη χρονιά έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης. Στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και ώρα 12:00-19:00 θα πραγματοποιείται ενημέρωση του γενικού πληθυσμού της πόλης και των επισκεπτών της, σε θέματα που αφορούν στον HIV/AIDS και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ε.Ο.Δ.Υ. και των συμμετεχόντων φορέων. Παράλληλα μουσικοί και χορευτικοί συντελεστές, όπως της χορευτικής ομάδας SALSA του ΑΠΘ στις 14:30 και στις 18:00 και της ομάδας κρουστών Paranauê, θα στείλουν το μήνυμα της ημέρας, μέσα από τις δικές τους παραστάσεις.