10 απαντήσεις για τον ήλιο και την αντηλιακή προστασία

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου και γνωρίζοντας τη βλαβερή επίπτωση του ήλιου στο δέρμα μας, η αντηλιακή προστασία επιβάλλεται κάθε μέρα και κάθε εποχή.
Ωστόσο, ειδικά το καλοκαίρι, που οι περισσότεροι περνάμε αρκετές ώρες στην παραλία, το αντηλιακό πρέπει να είναι πιστός σύντροφός μας. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι είναι καλό να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες όπου η ακτινοβολία είναι πιο δυνατή. Ας δούμε παρακάτω 10 από τις πιο συχνές απορίες σχετικά με τον ήλιο και τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε για να είμαστε ασφαλείς.

Πώς θα διαλέξω το κατάλληλο αντιηλιακό;

Τα αντηλιακά χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και έχουν στη σύνθεση τους συστατικά που προστατεύουν την επιδερμίδα από τη UVA και UVB ακτινοβολία, είναι ενισχυμένα με  αντιγηραντικές ιδιότητες, έχουν μη λιπαρή υφή και κυκλοφορούν σε γαλάκτωμα, τζελ ή σπρέι  για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε καταναλωτή. Επιλέξτε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, τουλάχιστον SPF30, υποαλλεργικό, ανθεκτικό στο νερό και στον ιδρώτα, ανάλογα με το φωτότυπο σας. Έχετε υπόψη ότι παρά τους ισχυρισμούς, κανένα αντηλιακό προϊόν δεν παρέχει πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ποια είναι η σωστή χρήση αντηλιακού;

Χρησιμοποιούμε το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτιά, μύτη, χείλη, παλάμες, πέλματα, κεφάλι για τους άνδρες που δεν έχουν μαλλιά. Επαναλαμβάνουμε την επάλειψη μετά από δύο ώρες ή νωρίτερα αν έχει μεσολαβήσει κολύμπι ή παιχνίδι στην αμμουδιά.

Αρκεί η σκιά της ομπρέλας ή ενός δέντρου για προστασία από τον ήλιο;

Οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν την ομπρέλα λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το ύφασμα που είναι κατασκευασμένη, αλλά και το χρώμα της. Το ίδιο συμβαίνει και με το φύλλωμα ενός δέντρου. Επίσης, ο ήλιος αντανακλάται στην άμμο και το νερό, άρα δεν επαρκεί η σκιά τους και χρειάζεται εφαρμογή αντηλιακού ή ένα T-shirt.  

 10 απαντήσεις για τον ήλιο και την αντηλιακή προστασία

Έχω ήδη μαυρίσει. Πρέπει να χρησιμοποιώ αντηλιακό;

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό. Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να σας προστατεύσει από το έγκαυμα, αλλά όχι από τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος. Αν έχετε ήδη μαυρίσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  αντηλιακό με μικρότερο δείκτη προστασίας.

Τα σύννεφα μειώνουν τη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας;

Ακόμα και αν δεν βλέπετε τον ήλιο ή δεν αισθάνεστε τη θέρμη του, οι βλαβερές ακτίνες του διαπερνούν τα σύννεφα και φθάνουν στην επιφάνεια της γης.

Τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο για να μην τους λείψει η βιταμίνη D;

Είναι σημαντικό τα παιδιά να συμμετέχουν σε ασχολίες έξω από το σπίτι όλη τη διάρκεια του χρόνου, για την επάρκεια βιταμίνης D, ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε να φορούν τον κατάλληλο ρουχισμό, καπέλο και να έχουν πάντα αντηλιακή προστασία. Πρέπει, επίσης, να αποφεύγουμε την απ’ ευθείας έκθεσή τους στον ήλιο και να παίζουν όσο γίνεται στη σκιά.

Η χρήση αντηλιακού προϊόντος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρκίνου στο δέρμα;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα αυτό δημιουργείται όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί το αντηλιακό για να κάθεται όσο περισσότερο γίνεται στον ήλιο. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, το αντηλιακό μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου στο δέρμα.

Το μελάνωμα εμφανίζεται μόνο σε σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο;

Το μελάνωμα μπορεί σε εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Φροντίστε να εξετάζετε το δέρμα σας συχνά και να επισκέπτεστε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή.       

Τα προϊόντα self tan και το solarium, με προστατεύουν από τον ήλιο;

Τα προϊόντα self tan βάφουν ουσιαστικά το δέρμα, οπότε σε καμία περίπτωση δεν σας προστατεύουν από τον ήλιο. Το ίδιο ισχύει και για το τεχνητό μαύρισμα που προσφέρει το solarium, που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι υγιές, δεν προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο και δεν είναι ασφαλέστερο από την ηλιοθεραπεία.  

Μπορώ να καώ από τον ήλιο όσο κολυμπάω;

Περίπου το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά το νερό της θάλασσας, ενώ το 50% διεισδύει σε βάθος περίπου 3 μέτρων. Δηλαδή, όταν κολυμπάμε το σώμα μας δεν προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.