10 κακές συνήθειες που μπορεί να χαλάσουν μια καριέρα

Υπάρχουν συμπεριφορές που δεν μας κάνουν απαραίτητα ένα κακό άτομο, αλλά μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην επαγγελματική μας πορεία, όπως π.χ. να χρονοτριβούμε, να κουτσομπολεύουμε, να μιλάμε δυνατά στο τηλέφωνο ή να μην σεβόμαστε τους συναδέλφους μας. Ακολουθούν μερικές βασικές κακές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν μια απόλυση, αλλά καλό είναι ο καθένας να εξετάσει τις δικές του και να προσπαθήσει να τις βελτιώσει. 

Αναβλητικότητα

Αυτή η συνήθεια μπορεί να σας βλάψει σοβαρά σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Αν ανήκετε σε εκείνους που αναβάλλουν τη δουλειά που πρέπει να ολοκληρώσουν μέχρι την τελευταία στιγμή, και κυρίως αν στα project εμπλέκονται και άλλοι συνάδελφοι, τότε σίγουρα θα προκαλέσετε εκνευρισμό στους υπόλοιπους και θα είστε ο πρώτος που θα κατηγορηθεί αν ένα project αποτύχει ή δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Ψέματα

Η παραποίηση των διαπιστευτηρίων σας, η εκούσια πλαστογράφηση, η κατάχρηση εξόδων ή πιστωτικών καρτών της εταιρείας, είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να σας κοστίσουν τη δουλειά σας. Όπου κι αν εργάζεστε, η έλλειψη ακεραιότητας είναι λόγος για να χάσει ο εργοδότης την εμπιστοσύνη του σε σας και εσείς τη θέση σας. 

Αρνητικότητα

Πολλοί εργαζόμενοι κουτσομπολεύουν ή παραπονιούνται, δηλαδή έχουν μια αρνητική συμπεριφορά. Συνήθως οι εργοδότες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι η ομάδα τους έχει θετική στάση και υψηλό ηθικό και όποιος είναι αντιπαραγωγικός δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτή. 
10 κακές συνήθειες που μπορεί να χαλάσουν μια καριέρα

Βραδύτητα

Αν φτάνετε πάντα αργά στη δουλειά ή αργείτε να γυρίσετε από το διάλειμμά σας, δείχνετε μια στάση εφησυχασμού και αδιαφορίας. Είναι καλό να πηγαίνετε έγκαιρα ή και λίγο πιο νωρίς, για να δείξετε ότι έχετε επίγνωση του χρόνου και ότι ενδιαφέρεστε για τη δουλειά σας. Επιπλέον, η καθυστερημένη άφιξη δείχνει έλλειψη σεβασμού και προς τους υπόλοιπους συνεργάτες σας, που επίσης προσπαθούν να είναι στην ώρα τους. 

Κακή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από το να μην απαντάτε στα e-mails σας, μέχρι να μην γνωρίζετε πώς να απαντάτε. Αν αργείτε να ελέγξετε ή να απαντήσετε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να χάσετε σημαντικές συναντήσεις ή προθεσμίες, να προκαλέσετε καθυστερήσεις ή σύγχυση, και αυτό είναι σίγουρα αντιεπαγγελματικό.

Εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μια ακόμη συνήθεια που μπορεί οδηγήσει στην απώλεια μιας θέσης εργασίας, είναι η εμμονή πολλών εργαζομένων με τα social media. Ορισμένες εταιρείες έχουν λάβει μέτρα για την παρακολούθηση ή τον περιορισμό της χρήσης τους, ενώ άλλες τα έχουν μπλοκάρει εντελώς. Προσέξτε λοιπόν: αν περνάτε υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή γενικά χαζεύετε στο διαδίκτυο, μπορεί να σας κοστίσει τη δουλειά σας.

Ατομικισμός

Έχετε συνηθίσει να κάνετε όλα τα πράγματα μόνοι σας; Αυτό δεν θα λειτουργήσει στο εργασιακό περιβάλλον. Μπορεί η ανεξαρτησία να είναι καλή σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά γενικά στις δουλειές, απαιτείται ομαδική εργασία στο δρόμο προς την επιτυχία. Το ομαδικό πνεύμα των εργαζόμενων είναι πολύ σημαντικό και αν δεν το έχετε, δεν θα έχετε ούτε την υποστήριξη των συναδέλφων σας όταν προκύψουν προβλήματα.

Νευρικά ξεσπάσματα

Αν χάνετε την ψυχραιμία σας, αυτό δείχνει ότι δεν μπορείτε να εργαστείτε καλά υπό πίεση ή να αναλάβετε ευθύνες. Δοκιμάστε πρακτικές μείωσης του στρες, όπως οι βαθιές αναπνοές, και φροντίστε να μην φέρνετε τα προσωπικά σας προβλήματα στην εργασία.

Έλλειψη τρόπων

Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς είναι σημαντικοί, οπότε μην είστε αγενείς. Όταν ζητάτε κάτι, πείτε «παρακαλώ». Όταν κάποιος σας δίνει κάτι ή σας βοηθάει, πείτε «ευχαριστώ». Αν δεν γνωρίζετε κάποιον, συστηθείτε. Αν πρέπει να διακόψετε κάποιον, πείτε «με συγχωρείτε». Και πάνω απ’ όλα, αν δεν έχετε κάτι ωραίο να πείτε, μην πείτε τίποτα. 

Φτωχό λεξιλόγιο

Όταν ακούτε κάποιον που χρησιμοποιεί φτωχό λεξιλόγιο ή αργκό ή δεν ξέρει καλή γραμματική, σίγουρα δεν σας κάνει καλή εντύπωση. Όταν είστε στο εργασιακό περιβάλλον, να θυμάστε ότι δεν είστε στο σπίτι, ούτε μιλάτε με τους φίλους σας, οπότε προσέξτε τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε.