12 εκκλησίες στην Αττική ιδανικές για τη βάπτιση του μωρού σας

Διανύουμε την εποχή που πολλοί γονείς σχεδιάζουν τη βάπτιση του μωρού τους. Ανάμεσα στις προετοιμασίες για αυτό το σημαντικό μυστήριο, είναι και η επιλογή της εκκλησίας.

Καθώς συχνά η βάπτιση δεν γίνεται στην Ενορία στην οποία ανήκουν οι γονείς, η αναζήτηση της ιδανικής εκκλησίας γίνεται με διάφορα κριτήρια: την ωραία τοποθεσία, την αρχιτεκτονική ή την ιστορία του ναού, τις πρακτικές ανέσεις που προσφέρει (όπως ευρύχωρο προαύλιο για να στηθεί το catering και για το παιχνίδι των μικρών καλεσμένων, καθώς και εύκολο πάρκινγκ).

Το CityKidsGuide σας προτείνει 12 γραφικές εκκλησίες στην Αττική, όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ονειρεμένη βάπτιση για το παιδί σας.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης

Στους πρόποδες του Φιλοπάππου, σε ένα καταπράσινο σημείο, βρίσκεται η διάσημη η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, η οποία πιθανολογείται ότι χτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία. Για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε το πλακόστρωτο δρομάκι, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό Δημήτρη Πικιώνη. Η πρόσβαση και το πάρκινγκ είναι εύκολα. Επίσης, υπάρχει αρκετός χώρος για να στηθεί catering μετά τη βάπτιση.
Διονυσίου Αεροπαγίτου & Αποστόλου Παύλου
Τηλ.: 2109219297

Αγία Μαρίνα, Θησείο

Από τους πιο περίτεχνους ναούς της πόλης, η Αγία Μαρίνα πάνω στον λόφο των Νυμφών διαθέτει ξεχωριστό ρυθμό. Ξεχωρίζει ο μεγάλος τρούλος και οι τέσσερις μικρότεροι, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει και η παλαιότερη, βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα, με περίτεχνες τοιχογραφίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δίπλα στην εκκλησία βρισκόταν ένας βράχος, τον οποίο αποκαλούσαν «κυλίστρα» ή «τσουλιάστρα» και πάνω σε αυτόν γλιστρούσαν οι έγκυες Αθηναίες για να έχουν ανώδυνο τοκετό, μία συνήθεια που κράτησε ως τα τέλη του 19ου αιώνα. Η θέα θα σας εντυπωσιάσει, ενώ υπάρχει άνεση και στον προαύλιο χώρο.
Αγίας Μαρίνας 1, Αθήνα
Τηλ.: 2103463783
Αγια Μαρινα θησειο

Photo credits: Αγία Μαρίνα

Αγία Φωτεινή, Ιλισός

Σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη οδό Καλλιρρόης, κρυμμένη σε ένα όμορφο καταπράσινο τοπίο, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, που διατηρεί μία γαλήνια ατμόσφαιρα αν και στο κέντρο της πόλης. Χτισμένη πάνω στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός και δίπλα στην κοίτη του ποταμού Ιλισού (που είναι ορατή, χωρίς νερό σήμερα), έχει θέα τους Στήλους του Ολυμπίου Διός και την Ακρόπολη. Αποτελεί πόλο έλξης για την τέλεση μυστηρίων.
Αρδηττού 3 & Καλιρρόης, Αθήνα
Τηλ. 2109232556

Άγιος Γεώργιος, Λυκαβηττός

Στην κορυφή του Λυκαβηττού στέκει επιβλητικά, το μικρό γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, με εξαιρετική θέα σε όλη την Αθήνα, ενώ στο βάθος το βλέμμα φτάνει μέχρι τα παράλια και τη θάλασσα του Σαρωνικού. Στην αρχαιότητα, στην κορυφή του Λυκαβηττού υπήρχε ο βωμός του Ακραίου Δία, ενώ κατά την Τουρκοκρατία εκεί υπήρχε κάποιος χριστιανικός ναός, πιθανότατα κάποιο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Το Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Γεωργίου χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.
Λόφος Λυκαβηττού
Τηλ.: 2107212206
αγιος γεωργιος
Photo credits: Άγιος Γεώργιος

Προφήτης Ηλίας, Πειραιάς

Ο Προφήτης Ηλίας βρίσκεται σε περίοπτη θέση, με υπέροχη θέα προς την Καστέλλα και διαθέτει έναν μεγάλο προαύλιο χώρο, περιτριγυρισμένο από πράσινο, με θέα θάλασσα, όπου μπορείτε να προσφέρετε ένα κέρασμα στους καλεσμένους μετά το μυστήριο της βάπτισης. Ο ναός του Προφήτη Ηλία έχει μία ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Καθώς δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς χτίστηκε, πιθανολογείται ότι ήταν ξωκλήσι της Ιεράς Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς και ότι έπαιξε σπουδαίο ρόλο την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Λόφος Καστέλλας, Πειραιάς
Τηλ. 2104174361

Άγιος Γεώργιος, Καβούρι

Στο δρόμο για την παραλία του Καβουρίου, στην κορυφή του λόφου με θέα στη θάλασσα, δεσπόζει το λευκό εκκλησάκι του Άη Γιώργη. Χτίστηκε στα μισά του περασμένου αιώνα για να εξυπηρετεί τον εκκλησιασμό δυνάμεων καταδρομών, αλλά πλέον αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και δημοφιλή εκκλησάκια στα νότια προάστια, το οποίο πολλοί προτιμούν για την τέλεση του μυστηρίου της βάπτισης. Διαθέτει αρκετά μεγάλο προαύλιο με αρκετά ψηλά δέντρα, ενώ και ο χώρος στάθμευσης γύρω είναι αρκετά εύκολος.
Αγ. Γεωργίου 3, Καβούρι - Βουλιαγμένη
Τηλ. 2108960261 / 2108964068
https://www.aeginaphotographer.com/greek-blog/7203/

Photo credits: Δημήτρης Βλάικος

Αγία Μαρίνα, Πόρτο Ράφτη

Η Αγία Μαρίνα στο Πόρτο Ράφτη είναι ένα γραφικό, όμορφο εκκλησάκι ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Ο ναός θεμελιώθηκε στις 3 Ιουνίου του 1950 και είναι σχέδιο του αρχιτέκτονα Βασιλείου Νικολαΐδη. Προτιμάται ιδιαίτερα για βαπτίσεις, όχι μόνο για τη γραφικότητα του σημείου, αλλά και για τον άνετο προαύλιο χώρο και το εύκολο πάρκινγκ.
Λεωφόρος Αυλακίου, Πόρτο Ράφτη
Τηλ. 2299025381

Αγία Σκέπη, Παπάγου

Μία ακόμη όμορφη εκκλησία της Αθήνας, με τοιχογραφίες που δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στη διάρκεια του μυστηρίου της βάπτισης. Εξωτερικά, διαθέτει εύκολο χώρο στάθμευσης και μεγάλο προαύλιο όπου μπορεί να γίνει το κέρασμα των καλεσμένων.
Ιωνίας & Κύπρου, Παπάγου
Τηλ. 2106510442

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς, Κάντζα

Μία από τις πιο όμορφες εκκλησίες στην ανατολική Αττική, η Παλαιοπαναγιά στην Κάντζα, ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της. Η εκκλησία χτίστηκε τον 11ο αιώνα και είναι υπό την προστασία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αφού στο εξωτερικό του ναού υπάρχουν διάσπαρτα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. Στον υπέροχο πέτρινο προαύλιο χώρο, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια μικρή δεξίωση με catering, καθώς προσφέρει άπλετα πεζούλια και σκιά από τα πανύψηλα πεύκα. 
Παπασιδέρη, Παιανία (περίπου 3 χλμ. από τη λεωφόρο Λαυρίου)
Tηλ. 2106041277

παλαιοπαναγιά, καντζα
Photo credits: Παλαιοπαναγιά, Κάντζα

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Χαλάνδρι

Μία όμορφη εκκλησία στα βόρεια προάστεια, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι βυζαντινoύ ρυθμού με αθηναϊκό τρούλο και έχει ως εξωτερική επένδυση πελεκιτή πέτρα Πηλίου. Είναι μία εξαιρετική επιλογή για να πραγματοποιήσετε το μυστήριο της βάπτισης και σας προσφέρει ένα άνετο προαύλιο χώρο για το catering και το παιχνίδι των παιδιών.
Μεσσηνίας 23, Χαλάνδρι
Τηλ.: 2106823724

Μεταμόρφωση Σωτήρος, Πλατεία Κεφαλαρίου

Ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται στην Πλατεία Κεφαλαρίου. Η ίδρυσή του ξεκίνησε το 1924, ολοκληρώθηκε το 1936 από τους πρόσφυγες της Περγάμου, ενώ η αποπεράτωσή του έγινε το 1955 με αγιογραφίες από τους αδερφούς Σούτσου. Αν και σε κεντρικό σημείο, διατηρεί μία ήσυχη ατμόσφαιρα και παρέχει μια ποιότητα κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.
Κολοκοτρώνη 37, Κεφαλάρι
Τηλ 2108011133

Άγιος Νικόλαος, Παλλήνη

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι ανακηρυγμένο μνημείο μεταβυζαντινής εποχής, ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα. Η πρόσβαση είναι εύκολη, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Παλλήνης, ενώ έχει μεγάλο προαύλιο χώρο και κήπο.
Σαλαμίνος 16, Παλλήνη
Τηλ.: 2106665493