12 λόγοι για να ξεκινήσετε το τρέξιμο σήμερα

Έχετε ακούσει σίγουρα πολλά για τα οφέλη που έχει συνολικά για τον οργανισμό το γρήγορο περπάτημα και το τρέξιμο. Γιατί είναι καλό να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας; Επειδή αποτελεί μία από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές μορφές αερόβιας άσκησης, όπως, επίσης, είναι ο πιο εύκολος, ασφαλής και ανέξοδος τρόπος άθλησης. Ακολουθούν 12 λόγοι που θα σας πείσουν να φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια και να μπείτε σε ρυθμό.

1. Το τρέξιμο και γενικά η τακτική αεροβική άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Η απώλεια μόνο 1.000 θερμίδων την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει "τα αίτια κινδύνου θνησιμότητας" κατά 20-30%, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν θέλετε να τρέχετε σε γρήγορο ρυθμό, μπορείτε φυσικά να το κάνετε. Αλλά ακόμη και η μέτρια, μικρότερης έντασης αερόβια άσκηση επαρκεί για να επιτύχετε τα επιθυμητά οφέλη για την υγεία. Περπατήστε ή τρέξτε στο δικό σας ρυθμό. Σύντομα θα αντιληφθείτε τα οφέλη. 

2. Το τρέξιμο κάνει καλό στη λειτουργία του εγκεφάλου. Όπως και οι άλλες μορφές αερόβιας άσκησης, αυξάνει τα κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνει την αγγειακή ροή του αίματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αεροβική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και της γεροντικής άνοιας. 

3. Ωφελεί τα οστά περισσότερο από κάθε άλλη αεροβική γυμναστική. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μιζούρι εξέτασαν προσεκτικά την οστική πυκνότητα αθλούμενων σε διαφορετικές δραστηριότητες και διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν γυμναστική υψηλής έντασης, π.χ. τρέξιμο, έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα σε σχέση με όσους ακολουθούν πιο ήπια άσκηση, όπως η ποδηλασία.

4. Συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς, ανάλογα πάντα με το ρυθμό στον οποίο τρέχετε και το βάρος σας, με μία ώρα χαλαρό τρέξιμο (jogging) μπορείτε να κάψετε μέχρι και 500 θερμίδες. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι θα χάσετε βάρος, αν ακολουθείτε βέβαια και μια ισορροπημένη διατροφή. 
12 λόγοι για να ξεκινήσετε το τρέξιμο σήμερα

5. Το τρέξιμο βελτιώνει την περιφέρεια της μέσης, η οποία είναι κάτι περισσότερο από δείγμα ενός ωραίου σώματος. Είναι ένας σημαντικός δείκτης της συνολικής υγείας ενός ατόμου. Ένα μεγάλο μέγεθος μέσης συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, από το διαβήτη μέχρι τις καρδιακές παθήσεις. Να έχετε ωραίο σώμα και να είστε υγιής, δεν ακούγεται ωραίος συνδυασμός;

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρέχουν για μία ώρα καθημερινά, πάσχουν κατά 18% λιγότερο από αναπνευστικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει βελτίωση της αναπνοής, λιγότερες κρίσεις άσθματος και περιπτώσεις άπνοιας ή ροχαλητού.

7. Το τρέξιμο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Σχετική έρευνα σε άτομα που υπέφεραν από αϋπνίες, έδειξε ότι τις μέρες που έτρεχαν κοιμόντουσαν σε μόλις 17 λεπτά. Αντίθετα, τις μέρες που δεν έτρεχαν έκαναν πάνω από 38 λεπτά για να αποκοιμηθούν. Επιπλέον τις μέρες που έτρεχαν κοιμόντουσαν μία ώρα παραπάνω, ωφελώντας ιδιαίτερα την υγεία τους.  

8. Είναι μία δραστηριότητα που μπορείτε να ξεκινήσετε σε οποιαδήποτε ηλικία και να συνεχίσετε μέχρι οποιαδήποτε ηλικία, καθώς είναι καθαρά θέμα προπόνησης. Σταδιακά κουράζεστε λιγότερο πραγματοποιώντας το ίδιο έργο και μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος αποκατάστασης. 

9. Βελτιώνει τη διάθεση. Μέσω της άσκησης αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών, οι οποίες παράγονται στον εγκέφαλο και θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενώ σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ευεξία. Ειδικότερα, το τρέξιμο έχει φανεί ότι έχει σημαντική αντικαταθλιπτική δράση. 

10. Μπορεί να σας χαρίσει αυτόν τον πολύτιμο χρόνο που αναζητάτε να περάσετε μόνοι με τον εαυτό σας. Ταυτόχρονα μπορεί να είναι και κοινωνικό, καθώς μπορείτε να τρέχετε με ένα φίλο ή να μπείτε σε μια ομάδα με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος. Επίσης μπορεί να γίνει η αφορμή π.χ. για να λάβετε μέρος σε ένα φιλανθρωπικό αγώνα ή να θέσετε ως στόχο τη συμμετοχή σας στο Μαραθώνιο. 

11. Στο τρέξιμο βάζετε το δικό σας στόχο. Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα που εξαρτάστε από τον συμπαίκτη ή την απόδοση της ομάδας, στο τρέξιμο όλη η προσπάθεια -ή αδυναμία- είναι δική σας και μόνο. Βάλτε το στόχο σας. Κάποια στιγμή θα τον πετύχετε και θα πάτε ακόμη πιο μακριά. Μπορείτε! Και μην ξεχνάτε. Η άθληση είναι πάνω απ’ όλα διασκέδαση. 

12. Σας φέρνει σε επαφή με τη φύση. Είναι πολύ αναζωογονητικό να βρεθείτε εκεί έξω για να τρέξετε ή να περπατήσετε. Επιλέξτε τη διαδρομή της αρεσκείας σας. Ένα άλσος, τη θάλασσα ή το βουνό. Επιλογές υπάρχουν!

Tips

  • Αν είστε νέος στο άθλημα, ξεκινήστε με 2-3 φορές την εβδομάδα για 20’-30’. Στη συνέχεια, αφού βελτιωθεί η φυσική σας κατάσταση, αυξήστε τις φορές σε 4-5 την εβδομάδα για τουλάχιστον 30’
  • Για το ρυθμό που θα ακολουθήστε στο περπάτημα ή στο τρέξιμο, συνυπολογίσετε τη φυσική σας κατάσταση, το μυοσκελετικό σας σύστημα, το βάρος, την ηλικία και τους στόχους που έχετε βάλει, ώστε να κάνετε την άσκηση αγόγγυστα και συστηματικά. 
  • Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεστε τα σωστά παπούτσια, δηλαδή αυτά που προορίζονται για να σας προστατεύουν, να σας προσφέρουν άνεση και να σας βοηθούν να τρέχετε γρηγορότερα.