19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα

Κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα (International Men's Day), γιορτάζει την αξία που προσδίδουν οι άνδρες στον κόσμο, στις οικογένειές τους και στις κοινότητές τους. Η μέρα αυτή έχει σκοπό να δώσει έμφαση στα θετικά ανδρικά πρότυπα, τη βελτίωση των σχέσεων και την προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων, καθώς και την ανάδειξη της συμβολής των ανδρών στην κοινωνία.

Αποτελεί προτροπή για όλους, ώστε να εκτιμούν και να γιορτάζουν τους άνδρες που υπάρχουν στη ζωή τους και θέλει να ευαισθητοποιήσει το σύνολο για την ευημερία των ανδρών. Φέτος, το θέμα της ημέρας είναι "Κάνοντας τη διαφορά για τους άνδρες και τα αγόρια". Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα καθιερώθηκε το 1999 στα νησιά Τρινιδάδ και Τομπάγκο της Καραϊβικής και σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως.

Ο Αυστραλός Warwick Marsh, συντονιστής του www.internationalmensday.com, δήλωσε: "Η αποστολή μας αυτή τη χρονιά είναι να βοηθήσουμε τα άτομα, τις οικογένειες, τις εκκλησίες, τις κοινότητες, τις μικρές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ και της κυβέρνησης να κάνουν τη διαφορά για τους άνδρες και τα αγόρια. Θέλουμε να προωθήσουμε την ανάγκη να εκτιμούμε τους άνδρες και τα αγόρια και να συμβάλλουμε στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους. Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα ενθαρρύνει τους άνδρες να δίνουν το καλό παράδειγμα στα πιο νέα αγόρια, που χρειάζονται θετικά μοντέλα ανδρών. Η ευρύτερη κοινότητα χρειάζεται, επίσης, θετικά πρότυπα ανδρών. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθεί μια δίκαιη και ασφαλής κοινωνία που να επιτρέπει σε όλους την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν".
19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα

Ο Νοέμβριος είναι ένας σημαντικός μήνας για τους άνδρες, καθώς περιλαμβάνει και άλλα γεγονότα που είναι σημαντικά γι’ αυτούς, όπως το Movember, το κίνημα που αφορά στην υγεία των ανδρών.

Ο Dr. Jerome Teelucksingh, ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας του Άνδρα, επισημαίνει ότι ο ρόλος της ημέρας αυτής είναι να προάγει θετικά πρότυπα στην κοινωνία και να συμβάλλει στην υγεία των ανδρών. Επίσης, ότι η μέρα αυτή δεν έχει στόχο να ανταγωνιστεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά να τονίσει τη σημαντικότητα του ρόλου των ανδρών.
 
Συγκεκριμένα, οι άνδρες αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεις στον τομέα της υγείας τους, που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου οι οικογένειες και οι κοινότητες να λειτουργήσουν στο μέγιστο δυναμικό τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Οι άνδρες έχουν ποσοστό αυτοκτονίας 3 φορές υψηλότερο από τις γυναίκες.
  • 1 στους 3 άνδρες υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας
  • Οι άνδρες φεύγουν από τη ζωή κατά μέσο όρο 4-5 χρόνια πριν τις γυναίκες
  • Οι άνδρες είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από καρκίνο του πνεύμονα από ό, τι οι γυναίκες
  • Οι άνδρες είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τις γυναίκες