1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome- Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας), με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (1988).

Πρόκειται για ανίατη λοιμώδη νόσο, που οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus -Ιός της Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1983 και προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες.

Το AIDS αφορά στο τελευταίο στάδιο της λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε βαθμό τέτοιο, που καθιστά τον οροθετικό ασθενή επιρρεπή στα διάφορα νοσήματα.

Η HIV λοίμωξη αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με τον ιό HIV και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS από την αρχή αυτής της επιδημίας. Στην χώρα μας, για την φετινή χρονιά έχουν καταγραφεί 19.731 περιστατικά HIV λοίμωξης. Τα 4.587 από αυτά έχουν εμφανίσει AIDS, 11.908 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ είχαμε και 3.309 θανάτους.

Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στη σεξουαλική επαφή, χωρίς λήψη μέτρων προφύλαξης.

Η Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενωθούν στον αγώνα κατά του HIV, να δείξουν υποστήριξη στους ανθρώπους που νοσούν και να τιμήσουν τη μνήμη αυτών που πέθαναν από ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με το AIDS.

Παρά το γεγονός πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας της νόσου, όπως και στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ατόμων που ζουν με εκείνη, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους, ενώ το στίγμα και οι διακρίσεις εξακολουθούν να πλήττουν αρκετούς ανθρώπους που ζουν με την πάθηση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ συστήνεται προληπτικός έλεγχος σε άτομα που θεωρούν ότι έχουν εκτεθεί στην νόσο, που έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις και σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Επιπλέον προληπτικός έλεγχος συστήνεται σε κάθε έγκυο, σε όλους τους δότες αίματος και ιστών, όπως και σε θύματα κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.