1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την παιδική ευημερία

"H παιδική ευημερία και προοπτικές βελτίωσής της" είναι το θέμα του 1oυ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διεξάγεται από το Ερευνητικό Έργο C.W.-SMILE, το Χαμόγελο του Παιδιού και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 5-7 Ιουλίου.  

Στην επιστημονική επιτροπή συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες στο πεδίο της παιδικής ευημερίας από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα που διδάσκουν στο εξωτερικό, όπως ο Καθηγητής Alex Michalos από το University of Northern British Columbia του Καναδά, ο οποίος συμμετέχει και ως σύνεδρος, ο Καθηγητής John Poulakos από το University of Pittsburg, USA, ο οποίος συμμετέχει και ως σύνεδρος, η Lisa Pedrini, Project Manager του Δείκτη Παιδικής Ευημερίας MDI, από το University of British Columbia του Καναδά, αλλά και καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα, όπως η Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη.
 παιδική ευημερία
Το συνέδριο έχει στόχο να φέρει κοντά επιστήμονες και φορείς από όλον τον κόσμο και από διάφορες ειδικότητες (γιατρούς, δάσκαλους, ψυχολόγους, οικονομολόγους, νομικούς, φιλόσοφους, κοινωνικούς λειτουργούς, μαθηματικούς, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, διατροφολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, περιφερειολόγους, κ.α.), προκειμένου να προσεγγιστεί η παιδική ευημερία σφαιρικά και πολυδιάστατα. Το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει μια μικρή κοιτίδα, όπου για πρώτη φορά θα γεννηθεί, θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί στην Ελλάδα μια πολύ-επιστημονική συζήτηση για την ευημερία των παιδιών και τις δυνατότητες βελτίωσής της.

Οι κύριες θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι οι ακόλουθες:
1. H υγεία (σωματική και ψυχική), ως προσδιοριστικός παράγοντας της παιδικής ευημερίας.
2. Η εκπαίδευση ως προσδιοριστικός παράγοντας της παιδικής ευημερίας.
3. Η διατροφή ως προσδιοριστικός παράγοντας της παιδικής ευημερίας.
4. Ο ελεύθερος χρόνος (παιχνίδι, κ.α.) ως προσδιοριστικός παράγοντας της παιδικής ευημερίας.
5. Ο πολιτισμός ως προσδιοριστικός παράγοντας της παιδικής ευημερίας.
6. Οι εισοδηματικοί προσδιοριστικοί παράγοντες (εισόδημα, ανεργία, υλικές συνθήκες διαβίωσης, κ.α.) της παιδικής ευημερίας.
7. Σχολικός εκφοβισμός, βία και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
8. Η παιδική ευημερία υπό το πρίσμα της νομικής επιστήμης και των δημοσίων θεσμών.
9. Η παιδική ευημερία υπό το πρίσμα της οικονομικής επιστήμης.
10. Η ευημερία υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας.
11. Μεθοδολογίες καταγραφής της παιδικής ευημερίας.
12. Στοχοθετημένες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της παιδικής ευημερίας (από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, των Δήμων, των Περιφερειών, Μ.Κ.Ο. και άλλους φορείς), σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.
13. Η παιδική ευημερία στις Περιφέρειες και στους Δήμους της Ελλάδας.
14. Η παιδική ευημερία σε διεθνές επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.childrenwelfaresm.com/el/events ή τη σχετική σελίδα στο Facebook.