2 εργαστήρια για παιδιά στο ΚΠΙΣΝ

Μαθαίνω ιστιοπλοΐα και αρχιτεκτονική στο ΚΠΙΣΝ: 2 εργαστήρια για παιδιά που θέλουν να μαθαίνουν συνεχώς

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πρωτοτυπεί και πάλι και μας προσφέρει 2 εργαστήρια για τα παιδιά. Σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου προτείνει μία σειρά δράσεων με μαθήματα ιστιοπλοΐας για όλη την οικογένεια στο διάσημο πλέον Κανάλι με την καλύτερη θέα. Έτσι μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με το υδάτινο στοιχείο – έστω και ερασιτεχνικά, μέχρις ότου το απλό ενδιαφέρον μετατραπεί σε γνήσια αγάπη για το άθλημα και σε πιο έντονη ενασχόληση σε διάφορους συλλόγους σε όλη την Αττική! 

Παράλληλα, παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι από την αρχή της λειτουργίας του, το ΚΠΙΣΝ έχει υποδεχτεί πάνω από 11 εκατομμύρια επισκέπτες, ίσως πολλοί από αυτούς δεν έχουν ξεναγηθεί επαρκώς σε όλους τους χώρους, οπότε το Κέντρο μας δίνει αυτή την ευκαιρία προσφέροντας πληροφορίες σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική του κτιρίου με βάση την βιοκλιματική ενέργεια, στο πασίγνωστο στέγαστρο του κορυφαίου Renzo Piano: ό,τι πιο σύγχρονο δηλαδή για τους φερέλπιδες μαθητές που λατρεύουν τις κατασκευές και θέλουν να ακολουθήσουν και ακαδημαϊκά τον τόσο ευρύ, όσο και ενδιαφέροντα τομέα της αρχιτεκτονικής με σύγχρονες, οικολογικές μεθόδους!

1. Ιστιοπλοΐα στο Κανάλι στο ΚΠΙΣΝ

Πλέω με ούριο άνεμο στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ

Ιστιοπλοΐα στο Κανάλι στο ΚΠΙΣΝ

Photo Credit: www.snfcc.org

Η γνωστή και αγαπημένη ιστιοπλοΐα σας περιμένει στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ με μια σειρά από δράσεις με διαφορετικούς τύπους σκαφών τόσο μέσα στο νερό όσο και στη στεριά. Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμακίου παρουσιάζει μια σειρά από ιστιοπλοϊκές δράσεις, με καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες, ενώ υπάρχει πρόγραμμα και για παιδιά με νοητική αναπηρία που λατρεύουν το νερό! Το υδάτινο στοιχείο αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς το ΚΠΙΣΝ βρίσκεται δίπλα στον Φαληρικό όρμο, ένα από τα αρχαιότερα επίνεια της Αθήνας. Ο Renzo Piano, ο αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, είχε από την αρχή τονίσει ότι ήθελε να επανασυνδέσει την Καλλιθέα με το νερό, τόσο οπτικά, αλλά και μέσα από αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Έτσι για την ιστορία, να προσθέσουμε ότι, το Κανάλι, η βασική υδάτινη εγκατάσταση του ΚΠΙΣΝ, επικοινωνεί απευθείας με τη θάλασσα. Υπόγειοι σωλήνες το τροφοδοτούν με θαλασσινό νερό, σε συνεχή ροή. Με μήκος 400 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάθος από 70 έως 150 εκατοστά αποτελεί ήδη σήμα κατατεθέν και συστατικό λειτουργικό στοιχείο του ΚΠΙΣΝ.

Info 

Πότε: Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη τον Αύγουστο 2019, από τις 17:30 – 20:30 
Πού: ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα, Τ.Κ. 17674 
Κόστος: Δωρεάν με ηλεκτρονική προεγγραφή 
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2168091001
Ηλικίες: 6 – 17 ετών

2. Το ηλιακό φως γίνεται χώρος στο ΚΠΙΣΝ

Μικροί αρχιτέκτονες - οικολόγοι… εν δράσει!

Το ηλιακό φως γίνεται χώρος στο ΚΠΙΣΝPhoto Credit: www.snfcc.org

Ένα εργαστήριο για την αρχιτεκτονική και την ηλιακή ενέργεια. Ο αρχιτεκτονικός χώρος μάς αποκαλύπτεται μέσα από τη διαδρομή του φωτός. Με αφορμή το ενεργειακό στέγαστρο που σχεδίασε ο Renzo Piano στο ΚΠΙΣΝ, τα παιδιά ασχολούνται με έννοιες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. 

Παρουσιάζονται στην αρχή, συνοπτικά, οι κυριότερες συνιστώσες της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με έμφαση στον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας που προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές, στην εξοικονόμηση νερού, στην αποφυγή υπερθέρμανσης των κτιρίων (εν όψει μάλιστα της κλιματικής αλλαγής) και στην επιλογή οικοδομικών υλικών και μεθόδων με οικολογικά κριτήρια. 

Έτσι, η σκίαση, ο δροσισμός και η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας μετασχηματίζονται σε μια νέα συναρπαστική αφήγηση μέσα από τη ματιά των παιδιών, τα οποία δημιουργούν μια μικρή μακέτα ενός δικού τους στεγάστρου!

Info 

Πότε: Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019, από τις 18:30  
Πού: ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα, Τ.Κ. 17674
Κόστος: Δωρεάν με ηλεκτρονική προεγγραφή 
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2168091001
Ηλικίες: 8 – 12 ετών