2 πρωτότυπες δράσεις για όλη την οικογένεια στο ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γίνεται τον Αύγουστο ξεναγός για όλη την οικογένεια με νέες, πρωτότυπες δράσεις!

Βαδίζουμε προς το τέλος του Αυγούστου και ενώ μπορεί για κάποιους να σημαίνει την αρχή των οικογενειακών διακοπών, για κάποιους άλλους, σημαίνει ότι μένοντας στην Αθήνα, ψάχνουμε δροσερούς τρόπους να διασκεδάσουμε, να ανακαλύψουμε καινούρια πράγματα και να βρεθούμε όλη η οικογένεια μαζί σε καινούριες, καλοκαιρινές… περιπέτειες!

Έτσι, δε γίνεται να μην επισκεφτείτε το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου – ακόμη και αν το έχετε ήδη κάνει στο παρελθόν - που διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα, οικολογικά κτίρια στην Ελλάδα και στον Κόσμο και τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο! Κρατώντας… ευχαριστημένο το κοινό του και τον μήνα Αύγουστο, έχει ήδη ανακοινώσει μερικές από τις πιο πρωτότυπες ιδέες να έρθουμε κοντά με τις σύγχρονες τέχνες, τη ζωγραφική, το χορό, το θέατρο και παράλληλα να γνωρίσουμε την ιστορία του κτιρίου, του κήπου, του καναλιού και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται σε αυτή την παγκοσμίου φήμης… όαση πρασίνου – άλλωστε και το ίδιο το κτίριο έχει πλατινένια πιστοποίηση «Πράσινου Κτιρίου»! 

1. Ο Χορός αλλιώς: Από τον Αριστοφάνη στον Keith Haring 

Μαθαίνω τις Τέχνες με σύγχρονο τρόπο!

Ο Χορός αλλιώς, Από τον Αριστοφάνη στον Keith HaringPhoto Credit: www.snfcc.org

Ο Αριστοφάνης, ο πρώτος από τους κωμικούς ποιητές στην αρχαιότητα και πατέρας της αττικής κωμωδίας, που θεωρείται ο πιο μεγάλος αρχαίος θεατρικός συγγραφέας του είδους, μας πρωτάνοιξε τα μάτια στην κωμωδία από αρχαιοτάτων χρόνων μέσα από τα παγκοσμίου φήμης αριστουργήματά του, που διαβάζονται, μελετώνται, ανεβαίνουν σε θέατρα, σχολεία και προάγουν την κοινωνική κριτική και το θεατρικό λόγο σε δημόσιο (και ευάρεστο) έργο. Εδώ και χιλιάδες χρόνια πλήθος κόσμους συρρέει στο Θέατρο και ένας από τους λόγους είναι… ο Λόγος του που και ρηξικέλευθος είναι και πρωτοπόρος και διαχρονικός!

Ο Keith Haring από την άλλη είναι γνωστός καλλιτέχνης που έργα του κοσμούν από ένα πολυτελές γραφείο στο Μανχάταν, μέχρι ένα μπρελόκ σε μία υπαίθρια αγορά! Οι Street Artists πίνουν νερό στο όνομά του και οι γκαλερί τέχνης αγωνίζονται να ανακαλύψουν αυθεντικά έργα του προς πώληση… Από τα πρώτα του βήματα δημιούργησε μία σχολή στον κόσμο των τεχνών, αυτή της street-pop-art-graffiti-animation-art και ο κατάλογος με τα επιτεύγματά του δε λέει να τελειώσει…

Τώρα πώς το ΚΠΙΣΝ σκέφτηκε να «ενώσει» τις δυνάμεις, το ταλέντο και την ευρηματικότητα των 2 αυτών προσωπικοτήτων σε ένα εργαστήριο όλο τέχνη και δημιουργία, μάλλον το οφείλει στα ρωσικά μπαλέτα Ντιαγκίλεφ που πρωτοστάτησαν στο συνδυασμό διαφόρων μορφών τέχνης, όπως ζωγραφική, θέατρο, και μπαλέτο-παντομίμα! 

Έτσι όλοι αυτό το «πάντρεμα» βρίσκει χώρο έκφρασης στο Μεσογειακό Κήπο του Ιδρύματος σε ένα εργαστήρι που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να εξερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και τον χορό, δημιουργώντας ένα διαφορετικό έργο κάθε φορά εμπνευσμένο από μια χορευτική δημιουργία. με την αξιόπιστη «σφραγίδα» του ΚΠΙΣΝ, φυσικά!

Ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στο έργο «Παρέλαση», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1917 στο Παρίσι από τα Ρωσικά Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ. Ήταν μια ασυνήθιστα ριζοσπαστική παράσταση που συνδέθηκε με τη γέννηση του κινήματος του σουρεαλισμού. Ένα έργο εμπνευσμένο από λαϊκές μορφές ψυχαγωγίας που παρουσιάζει καλλιτέχνες οι οποίοι διαφημίζουν την παράστασή τους στο δημόσιο χώρο. 

Τι κάνουν, λοιπόν, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν σε αυτό το καλλιτεχνικό εργαστήρι; Θα επιλέξουν χαρακτήρες του έργου και χρησιμοποιώντας χαρτόνι, υφάσματα και χρώματα θα δημιουργήσουν στοιχεία κοστουμιών και θα παρουσιάσουν τη δική τους «Παρέλαση»!  

Info 

Πότε: Παρασκευή 23 & 30 Αυγούστου 2019, 18:30 – 21:00
Πού: ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα, Τ.Κ. 17674
Κόστος: Δωρεάν με ηλεκτρονική προεγγραφή από τις 16/08
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2168091001
Ηλικίες: 6 – 12 ετών

2. Ξεναγήσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Μαθαίνω τα πάντα για το πρώτο Πάρκο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής

Ξεναγήσεις στο ΚΠΙΣΝPhoto Credit: www.snfcc.org

Θέλετε να γνωρίσετε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από κοντά; Ειδικά τον Αύγουστο και μέχρι το τέλος του μήνα, το ΚΠΙΣΝ προσφέρει ξεναγήσεις στο βραβευμένο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop. 

Ανακαλύψτε τις αίθουσες κοινού αλλά και μερικούς από τους backstage χώρους των δύο κτιρίων. Επισκεφθείτε τις αίθουσες προβών, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, και περιηγηθείτε στο Δημόσιο Τμήμα της ΕΒΕ, τα ερευνητικά αναγνωστήρια και τους χώρους φύλαξης των βιβλίων. 

Επίσης, προσφέρονται καθημερινά ξεναγήσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος το οποίο απέσπασε την πρώτη θέση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κήπων και αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο. 

Ως σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, το Πάρκο της πόλης έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Ένας φιλόξενος και ανοιχτός χώρος, με φυτεύσεις και χαρακτήρα που αντανακλούν το μεσογειακό τοπίο, που μπορείτε να επισκεφθείτε καθημερινά.

Το ΚΠΙΣΝ διαθέτει πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Πιστοποιεί ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και λειτουργεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2 , τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, και την ορθολογική διαχείριση των πόρων. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ευρώπη.

Τέλος, στο ΚΠΙΣΝ διατίθεται υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων για παιδιά και ενήλικες που μπορούν με αυτό τον τρόπο να περιηγηθούν σε ειδικές διαδρομές, κάνοντας οικογενειακές… ορθοπεταλιές!

Info 

Πότε: Όλο τον Αύγουστο 2019, από τις 10:00 
Πού: ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα, Τ.Κ. 17674
Κόστος: Δωρεάν με ηλεκτρονική προεγγραφή 
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2168091001
Ηλικίες: 8 – 18 ετών