2 θεατρικές πρεμιέρες για όλη την οικογένεια

2 θεατρικές πρεμιέρες για όλη την οικογένεια με θέμα τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά παραμύθια των παιδικών χρόνων

Τα παραμύθια αγγίζουν τις καρδιές όλων, όσο παλιά και να είναι – μερικά δε από αυτά συγκινούν τα παιδιά του σήμερα και ανήκουν και επισήμως στη σφαίρα του διαχρονικού! Το CKG προτείνει 2 παραμύθια τόσο γνωστά και συγχρόνως, τόσο μαγικά που ανεβαίνουν το 3ο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου με μεγάλους πρωταγωνιστές και συντελεστές, ως μουσικοχορευτικές παραστάσεις-υπερπαραγωγές! Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα, έρχεται από το μακρινό παρελθόν – γράφτηκε το 1843 από τον σύγχρονο όσο ποτέ Χανς Κρίστιαν Άντερσεν – και εμπνέει την πολυτάλαντη Λένα Πλάτωνος, το διεθνές Φεστιβάλ Animasyros και πλήθος άλλων συντελεστών, κυρίως της εναλλακτικής μουσικής σκηνής, να δημιουργήσουν μία πρωτότυπη παράσταση στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τόσο σε περιεχόμενο, όσο και σε τεχνολογία, μια που διαθέτει έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό κλασικής όπερας, ηλεκτρονικής μουσικής και ψηφιακών κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια!

Το ίδιο θα συμβεί σε όσους γονείς με τα παιδιά τους παρακολουθήσουν την μουσικοχορευτική παράσταση Όλιβερ Τουΐστ του Καρόλου Ντίκενς, αγαπημένο βιβλίο πολλών παιδιών και παραγωγών του θεάματος, μια που έχει γίνει ταινία, σειρά για την τηλεόραση, κινούμενα σχέδια και θέατρο! Τώρα ανεβαίνει με αξιώσεις στη θεατρική σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με βασικούς πρωταγωνιστές τους Ρένο Χαραλαμπίδη, Τάσο Κωστή και Κωνσταντίνου Κάππα, ενώ στον ομώνυμο ρόλο, εντυπωσιάζει με το ταλέντο του, ο Διονύσης Πιφέας, ένα νεαρό «διαμαντάκι» που μας έρχεται από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου!

1. Λένα Πλάτωνος "Το αηδόνι του αυτοκράτορα"

Ένα… αηδόνι της έντεχνης σκηνής παρουσιάζει το «Αηδόνι του Αυτοκράτορα»

Λένα Πλάτωνος, Το αηδόνι του αυτοκράτορα

Photo Credit: www.snfcc.org

Το μουσικό παραμύθι "Το αηδόνι του αυτοκράτορα" της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος, τα τραγούδια της οποίας για τη Λιλιπούπολη έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας σε μια εντυπωσιακή παραγωγή για 30 παραστάσεις, όπου η όπερα συναντά το animation, δημιουργώντας έναν καινούριο, μαγικό και συναρπαστικό κόσμο. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. 

Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα "μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας και μουσική νεοϊμπρεσιονιστική", όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, σε λιμπρέτο του Γιώργου Βολουδάκη βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Λίγα λόγια για το έργο

Σε ένα από τα ομορφότερα παλάτια του κόσμου ο αυτοκράτορας της Κίνας συγκινείται από το τραγούδι ενός αηδονιού με μαγευτική φωνή. Όταν ο αυτοκράτορας δέχεται ως δώρο ένα ηλεκτρονικό αηδόνι που τραγουδά μονότονα το ίδιο τραγούδι, το αληθινό αηδόνι εγκαταλείπει το παλάτι. Μετά από χρόνια που ο αυτοκράτορας αρρωσταίνει βαριά και το ηλεκτρονικό αηδόνι έχει πια χαλάσει, το τραγούδι του αληθινού αηδονιού καταφέρνει να συγκινήσει ακόμα και τον Θάνατο.

Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης. 

Info 

Πότε: Πρεμιέρα Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 έως 26 Ιανουαρίου 2020
Πού: Εθνική Λυρική Σκηνή, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Συγγρού & Ευριπίδου, Καλλιθέα
Κόστος: 5, 12, 15, 20 ευρώ 
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2130885700
Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια

2. Όλιβερ Τουΐστ, του Καρόλου Ντίκενς

Ένας ήρωας-σύμβολο μας θυμίζει ξεχασμένες αξίες της ζωής

Όλιβερ Τουΐστ, Θέατρον, Κέντρο Πολιτισμού, Ελληνικός Κόσμος

Photo Credit: www.theatron254.gr

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανεβάζει από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου την υπερπαραγωγή «ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ» του Καρόλου Ντίκενς σε απόδοση, θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και έναν 20μελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το κλασσικό και διαχρονικό έργο του Ντίκενς με το νεαρό Όλιβερ, που έχει εμπνεύσει άπειρες κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές, ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι σε μία υπερπαραγωγή για μικρούς και μεγάλους με την οξυδερκή και φρέσκια σκηνοθετική ματιά της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, πλούσια κοστούμια και σκηνικά από τη Μαρία Φιλίππου, πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Οικονόμου  και χορογραφίες από τη Χριστίνα Φωτεινάκη. Ο Όλιβερ Τουίστ είναι ο ήρωας-σύμβολο που καταφέρνει να διατηρήσει την καλοσύνη και την ηθική του μέσα σε ένα ζοφερό και άδικο κόσμο. Ο Κάρολος Ντίκενς, μέσα από αυτό το έργο, στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή του στην Αγγλία, όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία και οι πολλοί ζουν σε απόλυτη φτώχεια, σε μία κοινωνία μεγάλων αντιθέσεων. Καταλήγει με μία νότα ελπίδας και αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας πως το καλό μπορεί να θριαμβεύσει και πως η αθωότητα, η αλήθεια και η αγνότητα, αρετές που ανάγονται στην ουσία της παιδικότητας, μπορούν να διασωθούν ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ανέχειας και κοινωνικών ανισοτήτων. 

Λίγα λόγια για το έργο

Μεταφερόμαστε στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Ο Όλιβερ είναι ένα παιδί χλωμό και αδύνατο, πάντα δειλό και τρομαγμένο. Μια μέρα διαπράττει το "τρομερό αμάρτημα" να ζητήσει λίγο παραπάνω φαγητό. Ο διευθυντής του ιδρύματος κ. Μπαμπλ εξαγριώνεται με το θρασύ αίτημα του, τον τιμωρεί με απομόνωση και έπειτα με διωγμό από το ορφανοτροφείο. Ο Όλιβερ, χωρίς πλέον στέγη και μόνος, πιάνει δουλειά στον κύριο που τον πούλησε ο κ. Μπαμπλ. Η αμοιβή του είναι ένα πολύ μικρό πιάτο φαγητό και ένας ύπνος σε μια γωνιά, στη βρώμικη σοφίτα του σπιτιού. Μην αντέχοντας άλλο να ζει κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, αποφασίζει να δραπετεύσει, περπατώντας μέχρι το Λονδίνο.  Μια πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο φως και στο σκοτάδι, ξεκινάει. 

Info 

Πότε: Πρεμιέρα Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 
Πού: «Θέατρον», Ελληνικός Κόσμος – Κέντρο Πολιτισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος
Κόστος: 11, 13, 15 ευρώ 
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2122540300
Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια