21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση στο Μουσείο Μπενάκη

Photo: benaki.org

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση», ένα εργαλείο για τα παιδιά που θέλουν να ζήσουν τη συναρπαστική εμπειρία της ιστορικής έρευνας και να κατακτήσουν τη γνώση ως αξιόλογοι αναλυτές του ένδοξου παρελθόντος.

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί ένα βιβλίο Φυσικής; Ποιό όπλο χρειαζόταν επειγόντως η Ύδρα για να κατακτήσει την Ελευθερία εκτός από τα καράβια της; Ποιός κρύβεται εδώ και 200 χρόνια πίσω από το μυστικό έγγραφο της Φιλικής Εταιρείας; Πώς στ’ αλήθεια γράφεται η Ιστορία;

Το εκπαιδευτικό υλικό επιδιώκει να αναδείξει θέματα που καθιστούν την ελληνική επανάσταση σημαντικό γεγονός χωρίς βέβαια να έχει τη φιλοδοξία ή τη δυνατότητα να εξαντλήσει τα θέματα αυτά. Τα 21 αντικείμενα δεν αποτελούν παρά ένα πρώτο πεδίο συζήτησης για τα παιδιά και την οικογένειά τους ή τη σχολική τους ομάδα. Η ανάλυση των αντικειμένων ως ιστορικών πηγών επιχειρεί την εξοικείωση των παιδιών με τα εργαλεία της ιστορικής έρευνας, όπως τον σχηματισμό υποθέσεων, την παρατήρηση, τη σύγκριση, την κριτική προσέγγιση, τη διατύπωση συμπερασμάτων, τη συσχέτιση των πληροφοριών με προηγούμενες εμπειρίες ή γνώσεις και τελικά τη γέννηση της επιθυμίας για περαιτέρω διερεύνηση θεμάτων που το υλικό αυτό δεν μπόρεσε να συμπεριλάβει. Η εκπαιδευτική αυτή πρόταση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση του σχηματισμού της ιστορικής πληροφορίας από τα ίδια τα παιδιά και την καλλιέργεια της ιστορικής τους αίσθησης. Πάνω απ’ όλα επιδιώκει την απόλαυση του έργου τέχνης και τη χαρά της αποκάλυψης της αυθεντικής μαρτυρίας.

Πρόταση για 2 παιχνίδια

  • Η ιστορική γραμμή:

Τα αντικείμενα που θα επιλέξετε να ερευνήσετε μπορεί να συνδεθούν μεταξύ τους με βάση κάποια ημερομηνία που τα τοποθετεί στον χρόνο: τον χρόνο δημιουργίας τους, τον χρόνο της χρήσης τους, κάποια επιγραφή κλπ. Τοποθετήστε τα σε μια ιστορική γραμμή τυπώνοντας τις εικόνες και συμπληρώνοντάς τες με άλλα στοιχεία, όπως χαρακτηριστικές λέξεις και ιδέες της εποχής.

  • Το παιχνίδι των συνειρμών:

Οι λέξεις κλειδιά μπορούν να πυροδοτήσουν έναν διαφορετικό τρόπο σύνδεσης των αντικειμένων με βάση το υλικό, το θέμα, τα πρόσωπα ή τις ιδέες. Ενθαρρύνοντας τους συνειρμούς των παιδιών θα προκύψουν νέες συνδέσεις, λιγότερο ίσως προφανείς, και θα δημιουργηθούν διαφορετικές, πολύπλοκες και ιδιαίτερες διαδρομές στην Ιστορία.

Μια ευκαιρία να δουν από πολύ κοντά αυθεντικά αντικείμενα μιας συγκλονιστικής εποχής και να καταλάβουν τα πρόσωπα και τα πράγματα με τη δική τους μοναδική ματιά. Μια αφορμή να μοιραστούν ιδέες και απόψεις με τους συμμαθητές και τους φίλους, τους δασκάλους ή τους γονείς τους στην τάξη ή στο σπίτι.

Δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, επιστολές, σφραγίδες, νομίσματα, σημαίες, πίνακες ζωγραφικής, ρούχα, όπλα, ναυτικός εξοπλισμός, προσωπικά αντικείμενα έχουν επιλεγεί από το πλούσιο υλικό της μεγάλης επετειακής έκθεσης «1821. Πριν και Μετά». Πλαισιώνονται από κείμενα και προτάσεις με στόχο να παρακινήσουν τους νεαρούς διαδικτυακούς επισκέπτες στην απόλαυση του έργου τέχνης και στη χαρά της ιστορικής αποκάλυψης.

Διαδικτυακό εργαστήρι
Τηλ.:
2103671067
Κόστος: Δωρεάν
Ηλικίες: 11 – 17 ετών