2+1 εργαστήρια για παιδιά σε μουσεία

Tο Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών, μοναδικό στην Ελλάδα στο είδος του, διατηρεί όλο το χρόνο και τις ημέρες των γιορτών τα πρωτότυπα εκθέματά του, από απλούς μετεωρίτες, έως σπάνια πετρώματα από μακρινούς πλανήτες, ενώ βιντεάκι με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το διάστημα, την αστρονομία και τα ταξίδια μετεωριτικού υλικού στον πλανήτη μας εμπλουτίζουν αυτή την ούτως ή άλλως συναρπαστική επίσκεψη! Στο επίσης, αξιόλογο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, γίνονται μουσικοθεατρικές παραστάσεις, επιστημονικά εργαστήρια και Θέατρο Σκιών με τον απίστευτο, λαϊκό μας ήρωα, Καραγκιόζη, πάντα με θέμα τον Πλανήτη Γη και την Οικολογία, ενώ στο Ίδρυμα Ευγενίδου, μη χάσετε την ψηφιακή παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» που αγγίζει με τεκμηριωμένες μαρτυρίες και επιστημονικά δεδομένα την ύπαρξή του και επισημαίνει που κρύβεται η φαντασία και που η αλήθεια σε ένα φαινόμενο-σύμβολο που απασχολεί εδώ και αιώνες όλο τον κόσμο!

1. Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών

Κομήτες και μετεωρίτες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια σας!

Μουσείο Μετεωριτών, Άγιος ΕλευθέριοςPhoto Credit: www.meteoritemuseum.gr

Κλείστε από τώρα την επίσκεψή σας στον μαγικό κόσμο του διαστήματος και δείτε από κοντά πάνω από 400 αληθινούς μετεωρίτες που υπάρχουν στον εκθεσιακό χώρο ενός Μουσείου, μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα! Ειδικά, τις ημέρες των εορτών που συνεχίζονται με το νέο έτος, το μουσείο θα δέχεται γκρουπ κατά την διάρκεια των εορτών, κατόπιν διαθεσιμότητας.

Στους χώρους του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει περισσότερους από 400 αυθεντικούς μετεωρίτες & ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στον πλανήτη μας. Υπάρχουν μετεωρίτες από περισσότερες από 60 υποκατηγορίες ταξινόμησης, όπως μετεωριτικό υλικό από την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών μεταξύ Άρη & Δία, μετεωρίτες από τον πλανητοειδή 4 Vesta, μετεωρίτες με προέλευση τη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη - όπως ο περίφημος Tissint που έπεσε στο Μαρόκο το 2011 και έχουν βρεθεί μέσα του απολιθώματα βιολογικής προέλευσης σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Meteoritical Society το 2017. Επίσης, υπάρχουν μετεωρίτες που έχουν κομητική προέλευση ή ό,τι πιο κοντά σε κομητικό υλικό - όπως ο Allende από το Μεξικό & ο περίφημος μετεωρίτης του Murchison, που έπεσε στην Αυστραλία τον Σεπτέμβρη του 1969 και εμπεριέχει σύνθετη οργανική ύλη και έχουν αναγνωριστεί μέχρι και σήμερα πάνω από 75 διαφορετικά αμινοξέα στη σύνθεσή του! Μετεωρίτες από όλες τις κύριες κατηγορίες ταξινόμησης όπως Χονδρίτες, Αχονδρίτες, Σιδηρομετεωρίτες, Παλλασσίτες, Μεσοσιδερίτες κ.λπ. σε μεγέθη από μερικά γραμμάρια έως και αρκετά κιλά ο καθένας (μεγαλύτερος 6,0 κιλά) με επεξηγηματικό υλικό για τον επισκέπτη. Ακόμη, υπάρχουν τεχνουργήματα που έχουν φτιαχτεί με την χρήση μετεωριτικού σίδηρου σε διάφορες χώρες ανά τον πλανήτη μας. Το μουσείο επιπλέον διαθέτει και εργαστήριο συντήρησης και επεξεργασίας μετεωριτικού υλικού. 

Ο εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί ακόμη ιμπακτικής φύσεως πετρώματα από την έρευνα της ομάδας του Τάκη Θεοδοσίου στις δίδυμες λίμνες Ζερέλια στον Αλμυρό, όπου έχουν επίσημα βρεθεί και αναγνωριστεί μέσα σε νικέλιο ιχνοστοιχεία από δύο μοναδικά μετεωριτικής προέλευσης ορυκτά, ο ταενίτης & ο καμασίτης, που απαντώνται μόνο στον διαστημικής προέλευσης σίδηρο.

Ελάτε σε ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης και ψυχαγωγίας παρακολουθώντας την διαδραστική παρουσίαση, 1 1/2 ώρας και περιπλανηθείτε στα μονοπάτια της Αστρονομίας, των Μετεωριτών και του Ηλιακού μας Συστήματος. 

Αγοράστε δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα από το πωλητήριο του Μουσείου. Αληθινοί μετεωρίτες και κοσμήματα με μετεωριτικό υλικό περιμένουν να τα επιλέξετε και...να εντυπωσιάσετε!

Ο χώρος διατίθεται και για εκδηλώσεις και πάρτυ.

Info 

Πότε: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα 
Πού: Ιακωβίου 27, Άγιος Ελευθέριος, Πατήσια
Κόστος: Από 5 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 21020115436945493302
Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια

2. Ψηφιακή Παράσταση, Το Άστρο των Χριστουγέννων, Ίδρυμα Ευγενίδου

Ακολουθώντας το Άστρο της Γνώσης, πηγή έμπνευσης μέχρι και σήμερα!

Ψηφιακή Παράσταση, Το Άστρο των Χριστουγέννων, Ίδρυμα ΕυγενίδουPhoto Credit: www.eef.edu.gr

Κοιτάζοντας πίσω στους αιώνες που πέρασαν από τη γέννηση του Χριστού στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, δεν είναι δυνατόν παρά να αισθανόμαστε έναν απέραντο θαυμασμό για τη βαθιά και ριζική επίδραση που είχε η γέννηση Του στον κόσμο μας. Η γέννηση αυτή γνωστοποιήθηκε στους ταπεινούς βοσκούς από "πλήθος στρατιάς ουρανίου" και στο λαό του Ισραήλ από την άφιξη των Σοφών Μάγων της Ανατολής. Με οδηγό τους το φως "αστέρος ον είδον εν τη Ανατολή", διέσχισαν έρημους και όρη για να έρθουν να προσκυνήσουν "το άγνωστο αυτό παιδίον". Τι ήταν όμως το φως που τους οδήγησε μακριά από τη χώρα τους; Τι είδους άστρο τους οδήγησε στο μέρος όπου ήταν σπαργανωμένο το Βρέφος της Βηθλεέμ; Τι ήταν άραγε το μυστηριώδες και υπέροχο αυτό άστρο, του οποίου το ακτινοβόλο φως φωτίζει και εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και 2.000 χρόνια;

Στο γνωστό, πλέον, Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, φιλοξενείται αυτή η ψηφιακή παράσταση και θεωρείται μοναδική και πάντα επίκαιρη, όχι μόνο την εορταστική περίοδο, αλλά όλο το χρόνο, γιατί το Άστρο των Χριστουγέννων, θεωρείται ένα παγκόσμιο, αστρονομικό φαινόμενο που ξεπερνάει μύθους και ιστορίες και «στέκει» ψηλά περήφανο σε όσους έχουν την ανάγκη να εξερευνήσουν την προέλευσή του, τη διαχρονική παρουσία του, τους συμβολισμούς που προκύπτουν από την ύπαρξή του!

Info 

Πότε: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα έως 5 Ιανουαρίου 2020, 14.30 & 19.30
Πού: Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο
Κόστος: 4 & 6 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2109469600
Ηλικίες: Από 9 + ετών

3. Χριστούγεννα στον Πλανήτη Γη, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Γουλανδρή καλωσορίζει το νέο Έτος με μουσική και θέαμα, διαστημικές κατασκευές και… Καραγκιόζη!

Χριστούγεννα στον Πλανήτη Γη, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Photo Credit: www.gnhm.gr

Φέτος τα Χριστούγεννα το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σας περιμένει σε ένα φαντασμαγορικό ταξίδι του πλανήτη ΓΗ γύρω από τον ήλιο.

Πλανήτες στρόγγυλοι, πλανήτες μικροί, πλανήτες μεγάλοι, πλανήτες ζωηροί, πλανήτες κίτρινοι, κόκκινοι, γκρι και… ένας Πλανήτης μπλε!

Στο μεγάλο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, η Ομάδα Τέχνης Πάροδος, που απαρτίζεται από νέα ταλέντα ηθοποιών και μουσικών που αγαπούν το μουσικοχορευτικό θέατρο, παρουσιάζει το "Χριστούγεννα στον Πλανήτη ΓΗ" με παιχνίδι, χορό, τραγούδι, ζωντανή μουσική, και ιδιαίτερα κουστούμια! 

Στο Αμφιθέατρο "Άγγελος Γουλανδρής" θα δούμε Θέατρο Σκιών από τον ερμηνευτή, Γιάννη Νταγιάκο. Ο αγαπημένος μας Καραγκιόζης έρχεται και ξαναέρχεται για να μας κάνει πρώτα από όλα να γελάσουμε και για να μας διδάξει χωρίς να το καταλάβουμε πώς η ζωή είναι γεμάτη συμβολισμούς, ήθη και έθιμα, αλλά πάνω από όλα γεμάτη αξίες! 

Η παράσταση "Χριστούγεννα στην Παράγκα του Καραγκιόζη" θα ψυχαγωγήσει, θα διδάξει και θα συγκινήσει όπως πάντα τις νέες γενιές με τον παραδοσιακό μας ήρωα και τους υπόλοιπους ήρωες που τον απαρτίζουν και θα προσφέρει εορταστικό κλίμα μέχρι τις αρχές του Νέου Χρόνου!

Στο εργαστήρι "Χριστούγεννα στο Διάστημα" τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον χώρο της ζωγραφικής και των χειροτεχνιών και θα δημιουργήσουν κατασκευές που θα πάρουν μαζί τους, εμπνεόμενοι από όσο περισσότερα μπορούμε να μάθουμε για το διάστημα, τα άστρα, τους πλανήτες και όλο το Σύμπαν που μας περιβάλλει!

Τέλος, στο Café Αμμωνίτες θα βρείτε γιορτινές λιχουδιές, ενώ στο Museum Café-Restaurant, ο Executive Chef Δημήτρης Σκαρμούτσος ετοιμάζει για σας πεντανόστιμες γευστικές απολαύσεις!

Info 

Πότε: Από 22 Δεκεμβρίου 2019 έως 6 Ιανουαρίου 2020, 11.00 – 16.00
Πού: Όθωνος 100, Κηφισιά
Κόστος: 8 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2108015870
Ηλικίες: Από 6-12 ετών