21 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα

Μια ξεχωριστή Κυριακή για τους μπαμπάδες είναι η σημερινή ημέρα, καθώς γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα. Μία ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, με σκοπό να αναδείξει τη σημασία της πατρότητας, τη συνεισφορά του πατέρα και να τονίσει ότι ο ρόλος του είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας.

Η πατρότητα είναι μια εμπειρία που αλλάζει ριζικά τη ζωή κάθε άνδρα. Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο για έναν πατέρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και την ευθύνη του ρόλου του, αλλά και για να αντλήσει ικανοποίηση και ευχαρίστηση από αυτόν, είναι να έχει ενεργό ρόλο στο μεγάλωμα του παιδιού.

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στη Δυτική Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Grace Golden Clayton, η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) λίγους μήνες πριν.

Είναι πιθανόν η Clayton να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας που έλαβε χώρα την ίδια χρονιά. Η ίδια διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του εκλιπόντα πατέρα της. Η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά.

21 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα

Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Sonora Dodd, μία άλλη Αμερικανίδα από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, η οποία, μη γνωρίζοντας για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια, επηρεασμένη όμως και αυτή από την Ημέρα της Μητέρας, διοργάνωσε τη γιορτή του πατέρα δύο χρόνια αργότερα. Η Dodd ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και όλους τους άλλους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο, το 1913 και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Ύστερα από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Lyndon Johnson εξέδωσε το πρώτο διάταγμα που καθιέρωσε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Richard Nixon οριστικοποίησε την ημέρα αυτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.