22 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Παγκόσμια Ημέρα της Γης σήμερα και το θέμα φέτος είναι η δράση για την κλιματική αλλαγή. Η τεράστια πρόκληση, αλλά και οι τεράστιες ευκαιρίες, δράσης για την κλιματική αλλαγή, έχουν αναδείξει το συγκεκριμένο ως το πιο επείγον θέμα για την 50η επέτειο του θεσμού. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Φέτος, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης από απόσταση και για πρώτη φορά ψηφιακά, λόγω της πανδημίας Covid-19. Συντονιστείτε στο earthday.org και παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό να μπει ένα τέλος στην κλιματική αλλαγή που παίρνει δραματικές διαστάσεις. Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλεί όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διαφορετική δράση, ανεβάζοντας στα social media μια αγαπημένη φωτογραφία από οποιοδήποτε τοπίο της φύσης ή μια παιδική ζωγραφιά με θέμα τη Γη, με τα hashtags: #earthday2020 #ypen.
Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, εδώ και 50 χρόνια, πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης. Μέχρι σήμερα, ένα δισεκατομμύριο πολίτες εκδηλώνουν την ευαισθητοποίησή τους για το κοινό μας σπίτι, τη Γη. Ειδικά φέτος που καθόμαστε αναγκαστικά στα σπίτια μας, για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, όπως και όλων των συνανθρώπων μας, η εκδήλωση της ευαισθητοποίησής μας για τη Γη, λαμβάνει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Είμαστε ο ένας από τον άλλον μακριά, αλλά νοιαζόμαστε το ίδιο πολύ γιατί μένουμε μαζί στο ίδιο σπίτι, τη Γη.

Η Ημέρα της Γης αποτελεί ένα θεσμό, ο οποίος συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες κάθε χρόνο. Το 2009 τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 22η Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης. Η ιδέα για την καθιέρωση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή John McConnell, ο οποίος πρότεινε μία ημέρα αφιερωμένη στη γη και την παγκόσμια ειρήνη, κατά τη διάρκεια συνεδρίου της UNESCO το 1969. Παρ’ όλο που τη δεκαετία του ‘60 δεν είχαν γίνει ακόμα αντιληπτές οι συνέπειες της παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που γνωρίζουμε σήμερα, κάποιοι είχαν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται. Σαν θεσμός καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Gaylord Nelson. Η Ημέρα της Γης αποτελεί μία ακόμη αφορμή για την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και ως μοχλός πίεσης προς τις κυβερνήσεις για την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη Γη μας.