24-30 Απριλίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) και πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου, με σύνθημα “Ας προστατευθούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές” (#Vaccines work).

Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τη σπουδαιότητα και τα οφέλη των εμβολίων, ως ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών, ως ατομικό δικαίωμα και ευθύνη. Φέτος, αφιερώνεται στους "Ήρωες των εμβολίων" (Vaccine Heroes), φορείς και άτομα που συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη των εμβολίων, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και στην ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων.


Τα εμβόλια μας προστατεύουν όλους

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις στον τομέα της ιατρικής και ένα εξαίρετο επίτευγμα του 20ου αιώνα στον τομέα της δημόσιας υγείας. Κάθε χρόνο, περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο αποτρέπονται με την υλοποίηση εμβολιαστικών προγραμμάτων. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, παγκοσμίως, περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό.


Από τη βρεφική ηλικία ως και την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά, έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα-ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.

Ο εμβολιασμός αποφέρει σημαντικά κοινωνικά οφέλη, καθώς παρέχει έμμεση προστασία στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και οικονομικά οφέλη, αφού συμβάλει στη μείωση του κόστους για την αντιμετώπιση των νοσημάτων και του κόστους που σχετίζεται με την απώλεια παραγωγικότητας.

Ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνον τα παιδιά. Τα εμβόλια παρέχουν προστασία και στους ενήλικες, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της ηλικίας τους, του επαγγέλματός τους, του τρόπου ζωής τους ή της κατάστασης υγείας τους. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ενώ μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους και κυρίως αυτών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο (π.χ. νεογνά και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα).

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχεται μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού με εμβόλια προτεραιότητας, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και εμβολιάζονται παιδιά που διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εμβολιασμό για 10 νοσήματα, με την μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα,  στην κάλυψη του παιδικού, εφηβικού και ενήλικα πληθυσμού. Τα εμβόλια που συστήνονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων παρέχονται δωρεάν. Η πρόσφατη επιδημία ιλαράς στη χώρα μας και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ και θανάτων φέτος, εκ των οποίων πολύ χαμηλό ποσοστό είχε εμβολιαστεί, υπογραμμίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των δράσεων ενημέρωσης του πληθυσμού για την αξία του εμβολιασμού.