24 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε πρόσφατα (στις 3 Δεκεμβρίου 2018) την 24η Ιανουαρίου, ως Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Η εκπαίδευση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό, και ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός, καθώς θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού και για τη θετική εξελικτική πορεία του.

Όπως είχε εύστοχα αναφέρει ο Νέλσον Μαντέλα, «η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο».
24 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση
Ωστόσο, ακόμη και στην εποχή μας, υπάρχουν τεράστιες ανισότητες όσον αφορά στην πρόσβαση σε βασική και ποιοτική εκπαίδευση, αφού πάνω από 260 εκατομμύρια παιδιά, έφηβοι και νέοι δεν πηγαίνουν σχολείο, τα περισσότερα από τα οποία είναι κορίτσια. Εκατομμύρια άλλοι που πηγαίνουν στο σχολείο, δεν κατέχουν τις βασικές γνώσεις.

Σήμερα, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ίση πρόσβαση στη φροντίδα της υγείας, να προστατεύσουμε τους πόρους του πλανήτη μας, να μειώσουμε τις ανισότητες, να καταπολεμήσουμε το μίσος και να προασπίσουμε την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο αποκλεισμός πρόσβασης σε βασική και ποιοτική εκπαίδευση, διαιωνίζει τη φτώχεια, τη βία, τον φανατισμό.

Μελέτες δείχνουν ότι αν όλα τα παιδιά ολοκλήρωναν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 420 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βγουν από τη φτώχεια. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η εκπαίδευση βοηθά στην ενδυνάμωση των παιδιών, τα κάνει ικανά να φροντίσουν τον εαυτό τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες και τις δεξιότητές τους, να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, δημιουργώντας ένα καλύτερο αύριο.