3 + 1 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να αγαπήσουν το σώμα τους

Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές αναφορές τα τελευταία χρόνια αναφέρουν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής δυσαρέσκειας ή έχουν αρνητικές σκέψεις και αντιλήψεις για το σώμα τους, γεγονός που δεν είναι καθόλου τυχαίο και ανεξάρτητο από τη ραγδαία αυξητική τάση τόσο των διατροφικών διαταραχών όσο και των φαινομένων κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης που παρατηρούνται στο παιδικό πληθυσμό στις σύγχρονες κοινωνίες.

Πώς όμως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τέτοιες δυσάρεστες αντιλήψεις; Οι παρακάτω τρόποι βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους:

  • Διδάξτε στα παιδιά ότι κάθε σώμα είναι αποδεκτό

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να περάσουμε στα παιδιά τα μηνύματα που επιθυμούμε είναι, σχεδόν πάντα, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση γι’ αυτά αντί απλά να τους πούμε τι να κάνουν. Ωστόσο, στην περίπτωση της διδασκαλίας των παιδιών να αγαπούν το σώμα τους, είναι σημαντικός και ο λεκτικός χειρισμός από το κοινωνικό πλαίσιο που τα περιβάλλει, ιδίως από τη πλευρά των γονέων. Είναι σημαντικό οι γονείς να εκφράζουν υγιείς αντιλήψεις για την εικόνα σώματος των παιδιών μέσα από φράσεις απλές μεν πολύ ουσιαστικές δε, όπως «Όλα τα σώματα είναι καλά» ή «Δεν υπάρχει κάτι κακό σε ένα σώμα που φέρει παραπάνω κιλά». Έτσι αυτό που επιτυγχάνεται είναι να προσφέρεται ένα μήνυμα αγάπης, σεβασμού και ανθρωπιάς στο παιδί από νεαρή ηλικία. Ένα πολύ αξιόλογο παράδειγμα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς είναι το εξής: Μπορούν να πουν στο παιδί ότι δε γνωρίζουμε τίποτα για έναν άνθρωπο βλέποντας την εξωτερική του εμφάνιση παρά μόνο την εικόνα που αυτός φέρει. Δηλαδή, βλέποντας για παράδειγμα ένα ψηλό άνθρωπο, δε γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο γι’ αυτόν τον άνθρωπο πέρα από το γεγονός ότι είναι ψηλός. Βλέποντας έναν άνθρωπο με αυξημένο σωματικό βάρος, δε γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο γι’ αυτόν τον άνθρωπο πέρα από το γεγονός ότι έχει μεγαλύτερο μέγεθος. Μια φράση κλειδί με την οποία κάθε οικογένεια μπορεί να θωρακίσει το παιδί της είναι: «Στην οικογένειά μας σεβόμαστε τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την εικόνα που φέρουν.» Αν αυτή είναι η φιλοσοφία και η στάση της οικογένειας τότε σίγουρα το παιδί θα μάθει να σέβεται και να αποδέχεται τη σωματική πολυμορφία άρα και να αγαπάει το σώμα του γι’ αυτό που είναι.

  • Ενθαρρύνετε τον οικογενειακό δεσμό μέσα από τα οικογενειακά γεύματα

Η σύνδεση με το παιδί μέσα από μια ανοιχτή επικοινωνία μαζί του – όπως για παράδειγμα όταν του δίνεται η δυνατότητα μέσα από τα οικογενειακά γεύματα - μπορεί να το βοηθήσει να μοιραστεί με τους γονείς τυχόν ανασφάλειές του και να αισθανθεί εμπιστοσύνη ώστε να ζητήσει βοήθεια στην επίλυση του προβλήματός του. Πλήθος μελετών επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν πιο ουσιαστική επαφή με τους γονείς καθώς και να διαμορφώσουν πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές ενώ ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους και αποτρέπουν ανεπιθύμητες ή/και επικίνδυνες αντιλήψεις σχετικά με την εικόνα του σώματός τους που μπορεί τα παιδιά να σχηματίζουν σε αυτές τις ηλικίες. Αρκεί φυσικά και οι γονείς να μη καταφεύγουν σε ακραίο σχολιασμό κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων όσον αφορά το σωματικό βάρος των παιδιών και ιδίως με επικριτικό τρόπο, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να ανατρέψει όλα τα οφέλη και τη προστατευτική επιρροή που αυτά παρέχουν στα παιδιά.

  • Μυήστε τα παιδιά σε υγιή πρότυπα που σχετίζονται με την εικόνα σώματος

Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να κατανοήσουν σωστά τα διάφορα μηνύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης που αφορούν το σωματικό βάρος και την έννοια της υγείας, αλλά είναι απαραίτητο ώστε τα παιδιά να εκτιμούν και να σέβονται τόσο τη δική τους σωματική πολυμορφία όσο και των άλλων παιδιών. Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν τις προθέσεις που κρύβονται πίσω από τις διαφημίσεις και το πώς οι εικόνες των μέσων «τελειοποιούνται», τα ίδια είναι περισσότερο προϊδεασμένα για τον τρόπο που πρέπει να φιλτράρουν τα μηνύματα που λαμβάνουν από τα ΜΜΕ.

  • Εξηγείστε στα παιδιά πώς λειτουργεί το σώμα τους

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν θετική εικόνα σώματος εστιάζοντας στο πώς τα θρεπτικά τρόφιμα βοηθούν το σώμα να λειτουργήσει αποδοτικά, εξηγώντας τις αλλαγές που τα παιδιά υφίστανται στο σώμα τους σε κάθε στάδιο ανάπτυξης και βοηθώντας τα να αντιληφθούν ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά μεγέθη και σχήματα.

  • Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα ανεξάρτητα από τις κοινωνικές νόρμες που επικρατούν

Πολλές φορές ο τρόπος που η κοινωνία αντιλαμβάνεται ένα θέμα καθώς και ο τρόπος που εκφράζει τις αντιλήψεις της πάνω σε αυτό δεν είναι κατάλληλος ώστε να προστατέψει τη παιδική ψυχοσύνθεση. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά στις μέρες μας υφίστανται bullying όσον αφορά το σωματικό τους βάρος και αυτό γιατί η κοινωνία το καθιστά επιτρεπτό. Θεωρώντας όμως τέτοιες κοινωνικές συμπεριφορές αποδεκτές είναι σα να τιμωρεί η ίδια η κοινωνία τη σωματική πολυμορφία άρα τα παιδιά αναγκάζονται να γίνουν δέσμιοι αυτών των κοινωνικών νορμών. Έρευνες δείχνουν ότι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης εκδήλωσης διατροφικών διαταραχών είναι η αποδοχή των κοινωνικών ιδανικών και των στάσεων όσον αφορά την εμφάνιση. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό τα παιδιά να ενθαρρύνονται να αποδέχονται το σώμα τους και να εστιάζουν την προσοχή τους στις προσωπικές τους αρετές, όχι στην εμφάνισή τους.