3 διαδικτυακές παραστάσεις για παιδιά

Σε μία περίοδο που η τεχνολογία βοηθάει με τη σειρά της τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορες διαδικτυακές παραστάσεις σε online streaming, καταφέρνοντας έτσι το μέγιστο – αυτή την περίοδο – σε υψηλής αισθητικής διασκέδαση! Το CKG προτείνει 3 παραστάσεις που μπορούν να δουν παιδιά, αλλά και γονείς, διαδικτυακά, με θέμα τη διαφορετικότητα και τη φιλία, όπως στην παράσταση, "ο Έλμερ και ο Παρδαλός Ελέφαντας", την  περιπετειώδη ζωή μυθολογικών ηρώων και τεράτων σε διασκεδαστικές σκηνές με τον Καραγκιόζη, όπως στην παράσταση, "Ο Μυθικός Καραγκιόζης" και τη «μουσικότητα» των ζώων του δάσους, ανάλογα με το χαρακτήρα του καθενός και το ρόλο του στη ζω και στο έργο "Ο Πέτρος και ο Λύκος", που έχει μεταφερθεί θεατρικά με την αγαπημένη μουσική του Προκόφιεφ και με πλήθος γνωστών ηθοποιών.

1. Έλμερ ο Παρδαλός Ελέφαντας παρουσιάζεται online για όλο τον Φεβρουάριο του 2021

Το έργο,  Έλμερ ο Παρδαλός Ελέφαντας παρουσιάζεται online για όλο τον Φεβρουάριο του 2021

Photo: viva.gr

Η θεατρική διασκευή του Έλμερ του Παρδαλού Ελέφαντα είναι εμπνευσμένη από τα παιδικά βιβλία του Ντέιβιντ Μακ Κι, σε έκδοση της Andersen Press (από το 1989) και περιέχει όλα τα εκπαιδευτικά νοήματα σύμφωνα με τις αξίες που εκπροσωπεί ο Έλμερ. Η παράσταση είναι η Ελληνική προσέγγιση των χαρακτήρων των βιβλίων με πρωτότυπο σενάριο, στίχους, μουσική, σκηνικά, τρισδιάστατες κούκλες και κοστούμια.

Λίγα λόγια για το έργο
Οι ελέφαντες απολαμβάνουν ένα πρωϊνό στη δροσιά της ζούγκλας. Ξαφνικά, μία δυνατή βροχή ξεκινάει! Οι ελέφαντες δεν πτοούνται, χαίρονται περισσότερο, κι ευχαριστιούνται τη δροσιά της βροχής. Μα, τι συμβαίνει; Ένας ελέφαντας «ξεβάφει». Είναι ο Έλμερ! Ο Έλμερ είχε βαφτεί γκρι, για να μην ξεχωρίζει από τους άλλους ελέφαντες… Γιατί ο Έλμερ απέκρυψε τη μοναδικότητα των χρωμάτων του;
Η βροχή σύντομα θα σταματήσει. Το ουράνιο τόξο θα ξεπροβάλλει. Ωωω! Κάτι τρομερό συμβαίνει. Το ουράνιο τόξο έχει χάσει τα χρώματά του… Είναι πλέον γκρι… Οι ελέφαντες το κοιτάνε σαστισμένοι και ανήσυχοι. Ο Έλμερ παίρνει την πρωτοβουλία: «Θα πάμε να βρούμε την αρχή του ουράνιου τόξου και θα του δώσω εγώ τα χρώματά μου. Έτσι, θα ξαναγίνει πολύχρωμο!». Μαζί του, ο ξάδελφος Γουίλι, συμφωνεί να τον ακολουθήσει μέχρι την άκρη της ζούγκλας. Η περιπέτειά μας ξεκινάει! Στο δρόμο τους θα συναντήσουν τα τρομαγμένα μπλε πουλιά και τους βάτραχους της λίμνης. Είναι φοβισμένα από το τέρας Μπλε Μπλε που βρυχάται. Γιατί, όμως, φοβούνται χωρίς να το έχουν γνωρίσει; Μήπως δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται; 

Στη συνέχεια, θα βοηθήσουν το Λιοντάρι, που αν και βασιλιάς της ζούγκλας, είναι τρομοκρατημένο και κρύβεται από τους κυνηγούς που το ψάχνουν. Τι θα σκαρφιστούν όλοι μαζί για να διώξουν τους κυνηγούς μια για πάντα;

Λίγο παρακάτω, ο Έλμερ κι ο Γουίλι, θα γνωρίσουν και θα γίνουν αχώριστοι φίλοι με τη Ρόζα, την μικρή ελεφαντίνα, που έχει χαθεί από το κοπάδι της. Όλοι μαζί θα συνεχίσουν προς την άκρη της ζούγκλας. 
Μετέπειτα, συναντούν τις σκανδαλιάρικες μαϊμούδες που κοροϊδεύουν και παραπλανούν τους περαστικούς. Είναι ανήσυχες από τους «μετανάστες» ιπποπόταμους που έχουν φύγει από τον τόπο τους κι έχουν εγκατασταθεί σε νέο σημείο στο ποτάμι… Μήπως οι ιπποπόταμοι θα φανούν χρήσιμοι και θα τους βοηθήσουν τελικά; 
Μετά από όλες τις περιπέτειες, θα φτάσουν στον κόκκινο βράχο, το τελευταίο εμπόδιο πριν την αρχή του ουράνιου τόξου. Εκεί, όλοι μαζί, με κριτική σκέψη και ομαδικό πνεύμα, θα προσπαθήσουν να υπερβούν και την τελευταία δυσκολία για να πετύχουν το στόχο τους!

Είναι τόσο κοντά ο Έλμερ στο να δώσει πάλι τα χρώματά του στο ουράνιο τόξο… Τι θα γίνει; Θα τα καταφέρουν τελικά ο Έλμερ κι οι φίλοι του; Προσπάθησαν τόσο πολύ, και είναι βέβαιο ότι ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν, θα έχουν κερδίσει τόσα από αυτήν τη γεμάτη περιπέτεια ημέρα…

Κάθε Σαββατοκύριακο έως 28/2/2021, 15:00
Κόστος:
6,90 ευρώ
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr
Ηλικίες: 2 – 12 ετών

2. Ο Μυθικός Καραγκιόζης έρχεται σε online streaming και μας διδάσκει... μυθολογία!

Ο Μυθικός Καραγκιόζης έρχεται σε online streaming και μας διδάσκει... μυθολογία!

Photo: viva.gr

Ο ξεχωριστός Καραγκιοζοπαίχτης, Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, γεμάτος ενέργεια, κέφι και έμπνευση αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία της άμεσης επαφής και αφουγκραζόμενος την ανάγκη του κοινού για επικοινωνία, μεταφέρει την παράγκα του Καραγκιόζη διαδικτυακά, μέσω του viva.gr.

Με μεγάλη σκηνή 5 μέτρων, με δερμάτινες και χάρτινες σκαλιστές φιγούρες, με περίτεχνα σκαλιστά και έγχρωμα σκηνικά, χρησιμοποιώντας ευρηματικά οπτικά και ακουστικά τεχνάσματα, αλλά και έχοντας ως βασικό συστατικό το "Λόγο", ο Κωνσταντίνος «παντρεύει» τις σκιές με τη μυθοπλασία και παρουσιάζει 2 σπάνιες και ξεχωριστές «μυθικές» παραστάσεις, «ταξιδεύοντας» μικρούς και μεγάλους στην ελληνική μυθολογία, μέσα από τον εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και σατυρικό τους χαρακτήρα.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο αγαπημένος όλων Καραγκιόζης έρχεται να δυναμιτίσει, διασκεδάσει, προβληματίσει, ενημερώσει μικρούς και μεγάλους παρέμα με «διάσημους» ήρωες από την ελληνική μυθολογία. Παρέα με τον Θησέα αγωνίζεται να βοηθήσει στη λύση του Λαβύρινθου, ενώ παράλληλα να γλυτώσουν από τον τρομακτικό Μινώταυρο! Εν τω μεταξύ, στην άλλη παράσταση, «μπλέκεται» χαριτωμένα με το θρυλικό ζευγάρι Περσεά και Ανδρομέα σε ένα ψυχαγωγικό «ταξίδι» γεμάτο περιπέτεια, αγωνία, αλλά και γέλιο, με στόχο πάντα να νικήσουν την πανούργα Μέδουσα σε όλα τα της τα κόλπα, πάντα μέσω «Θεϊκών» παρεμβάσεων και ευτυχισμένου τέλους!

Κάθε Σαββατοκύριακο, 11:00 & 18:00
6-7 και 13-14 Φεβρουαρίου:  
Θησέας και Μινώταυρος
20-21 και 27-28 Φεβρουαρίου:  Περσέας και Ανδρομέδα
Κόστος: 6 ευρώ
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr
Ηλικίες: 4 – 12 ετών

3. Ο Πέτρος και ο Λύκος του Σεργκέι Προκόφιεφ σε live streaming

Ο Πέτρος και ο Λύκος του Σεργκέι Προκόφιεφ σε live streaming

Photo: viva.gr

H παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η εταιρία Μέθεξις παρουσιάζει το μουσικό παραμύθι όλων των εποχών «Ο Πέτρος και ο λύκος», του  Σεργκέι Προκόφιεφ.

Το έργο παρουσιάζεται και σε online streaming για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεταγραφή για πιάνο βιολί φλάουτο σαξόφωνο και κρουστά, ζωντανά επί σκηνής με την παράσταση να «σπάει» την κλασική φόρμα της εκτέλεσης από ορχήστρα με συνοδεία αφήγησης, όπως έχουμε συνηθίσει στις διαφορετικές εκδοχές του ανά τον κόσμο. 

Πρόκειται για μια θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού, με στοιχεία χοροκίνησης, τραγουδιών βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών, που στόχο έχει την καλύτερη πρόσληψη της μουσικής και των μουσικών οργάνων από τα παιδιά μέσω της θεατρικής παράστασης. 

Το μαγευτικό κείμενο του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ γράφτηκε το 1936 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά παραμύθια όλων των εποχών.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Πέτρος δε φοβάται τους λύκους κι ας λέει ο παππούς ότι είναι επικίνδυνοι… Είναι επειδή ο παππούς είχε δει λύκους εκεί τριγύρω, ενώ το αγόρι όχι. Μέχρι βέβαια τη μέρα που άφησε ανοιχτή την πόρτα του φράχτη και βγήκε έξω από το κτήμα τους. Η συντροφιά του παράξενη! Το μικρό πουλί που τσακώνεται με τη στρουμπουλή πάπια στη λίμνη, η πονηρή γάτα που παραμονεύει να τους φάει και κάπου πιο πέρα κρυμμένος ο λύκος! Όμως , όταν αποφασίσει να επιτεθεί ο Πέτρος ο γενναίος, θα φανεί πιο έξυπνος από τον λύκο και θα του στήσει παγίδα.Θα σώσει άραγε ο Πέτρος τους μικρούς του φίλους; Κι ο λύκος; Ποιά θα ειναι τώρα η μοίρα που έφτασαν οι κυνηγοί; 

Το 1936 ο Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. "Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά…" σημειώνει ο Προκόφιεφ. Έτσι λοιπόν δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ’ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο. Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα του παραμυθιού. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική απλή και κατανοητή μουσική, που οπωσδήποτε δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα χαρακτηριστικά του μουσικού του ύφους.

Η τεράστια δημοτικότητα του έργου σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες – το κείμενο του οποίου γράφτηκε από τον ίδιο το συνθέτη – σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως 28 Φεβρουαρίου 2021, 10:00
Προπώληση Εισιτηρίων:
www.viva.gr
Κόστος: 6,90 ευρώ
Ηλικίες: 7 + ετών