3 δημιουργικές online προτάσεις για παιδιά

Η τεχνολογία συναντάει την τέχνη: 3 δημιουργικές online προτάσεις για παιδιά από 3 διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021!

Διάφορα ιδρύματα προτείνουν νέους τρόπους ενασχόλησης και έμπνευσης από το σπίτι για μαθητές όλων των βαθμίδων που στόχο έχουν να προβληματίσουν, κινητοποιήσουν, μυήσουν τα παιδιά στον κόσμο των τεχνών, μέσω πάντα της τεχνολογίας! Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επαναδιαμορφώνει τον δημοφιλή παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής με αφορμή την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός - Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», όπου τα παιδιά καλούνται από το σπίτι να ζωντανέψουν τους δικούς τους «Καθημερινούς Ήρωες» και να δουν τα έργα τους online το Μάιο 2021! Το πρόγραμμα ζωγραφικής και τεχνών του Ιδρύματος Θεοχαράκη παίρνει ξανά τη σκυτάλη, αυτή τη φορά διαδικτυακά, με ένα αφιέρωμα στην έκθεση «Picasso-Cocteau: Τέχνη και φιλία, κοινωνία και ανατροπή» με πλήθος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και με την online παρουσία μουσειοπαιδαγωγών και μουσικοπαιδαγωγών που «κατευθύνουν» τα παιδιά σε ένα ταξίδι πολιτισμού, γνώσης, αλλά και δημιουργίας! Τέλος, το UΤech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου καλωσορίζει τη νέα χρονιά με online εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 12-18 ετών από ένα ευρύ φάσμα θετικών επιστημών και με διαδραστικά εργαστήρια που αναπτύσσουν τις «ψηφιακές» δεξιότητές τους στις σύγχρονες τεχνολογίες!

1. Νέος Παιδικός Διαγωνισμός «Καθημερινοί Ήρωες» από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νέος Παιδικός Διαγωνισμός «Καθημερινοί Ήρωες» από το Μουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςPhoto Credit: cycladic-museum

Με αφορμή την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός - Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» τα παιδιά καλούνται να ζωντανέψουν τους δικούς τους «Καθημερινούς Ήρωες».

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επαναπροσδιορίζει τον εκπαιδευτικό του ρόλο σε μία εποχή όπου η εκπαιδευτική διαδικασία αναδιαμορφώνεται και προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις.

Η επιτυχία του παιδικού διαγωνισμού συνεχίζεται και αλλάζει μορφή. Μέσα από την καινούρια ψηφιακή πλατφόρμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους τρόπους δημιουργίας, παίρνουν πληροφορίες και αποκτούν γνώσεις που τους μυούν στο σύμπαν της Ιστορίας και της Τέχνης.

Το ΜΑΘΑΙΝΩ αποτελεί το εκπαιδευτικό κομμάτι του παιδικού διαγωνισμού, όπου τα παιδιά μαθαίνουν, ψάχνουν και συζητούν, στο σχολείο ή στο σπίτι, θέματα που αφορούν την Ιστορία, την Τέχνη και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες για τις ανάγκες όλων των ηλικιών και αποτελούν πεδίο έμπνευσης, κινητοποίησης, προβληματισμού, συμμετοχής και έκφρασης. Μέσα από πίνακες, γλυπτά και άλλα αντικείμενα τέχνης, ψάχνουν και μαθαίνουν για τους Ήρωες του τότε και τους συνδέουν με τους σύγχρονους Ήρωες του τώρα.

Ποιοι είναι οι δικοί σου Καθημερινοί Ήρωες, και τι τους κάνει να ξεχωρίζουν;

Τους βλέπουμε γύρω μας, τους φανταζόμαστε και τους ζωγραφίζουμε, κάνοντάς τους ακόμα πιο μοναδικούς!

Επίσης, άνθρωποι από το χώρο της τέχνης, εμπνέουν και εμπνέονται, κάθε μήνα, από τους Καθημερινούς Ήρωες, και σου προτείνουν δημιουργικές δραστηριότητες για να πειραματιστείς με διάφορες τεχνικές αλλά και υλικά!

Το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό για το σχολείο. Η Τέχνη είναι και θα είναι πάντα για όλους· για το λόγο αυτό υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες για παιδιά ΑμεΑ.

Λίγα λόγια για την ιστορία του διαγωνισμού
Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2012 με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά 4-15 ετών να γνωρίσουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και συγχρόνως να αναπτύξουν τη φαντασία τους, με αφορμή ένα από τα αντικείμενα των μόνιμων συλλογών του Μουσείου. Κάθε χρονιά, η επιλογή του αντικειμένου γίνεται μετά από έρευνα, πάντα με γνώμονα τα παιδιά, έτσι ώστε να αναδεικνύεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της δράσης. 

Στο φετινό διαγωνισμό τα παιδιά συμμετέχουν αυτόνομα ή μέσω σχολείων. Την αξιολόγηση των έργων και την ανακήρυξη των νικητών, αναλαμβάνει η κριτική επιτροπή που αποτελείται από προσωπικότητες του χώρου της τέχνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και κάθε χρόνο είναι διαφορετική. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 36 νικητές -3 από κάθε ηλικιακή ομάδα- (από το Προνήπιο μέχρι και την Γ΄ Γυμνασίου καθώς και τα Ειδικά Σχολεία).
Λόγω των νέων συνθηκών και του τεράστιου αριθμού συμμετοχών, το 2020 η έκθεση του παιδικού διαγωνισμού άλλαξε και για πρώτη φορά όλα τα έργα των παιδιών εκτέθηκαν online. 

Στις 18 Μαΐου, την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, ξεκινά η οnline έκθεση με όλα τα έργα των παιδιών!

Έως τις 25 Μαρτίου 2021
Ηλικίες: 4 – 15 ετών
Κόστος: Δωρεάν

2. Online εκπαιδευτικά προγράμματα από το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη για παιδιά 8-12 ετών & γονείς

Online εκπαιδευτικά προγράμματα από το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη για παιδιά 8-12 ετών και γονείς

Photo Credit: Facebook.com 

«Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μια έκθεση» είναι η νέα διαδικτυακή πρόταση για παιδιά και γονείς από το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πιο συγκεκριμένα την έκθεση «Picasso-Cocteau: Τέχνη και φιλία, κοινωνία και ανατροπή»

Λίγα λόγια για το εργαστήριο
Μετά από δέκα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας, το επιτυχημένο πρόγραμμα του Ιδρύματος Θεοχαράκη, προσαρμόζεται στη νέα εποχή, και πραγματοποιείται πλέον και μέσω διαδικτύου. Οι συμμετέχοντες είναι και πάλι παιδιά με τους γονείς τους ή νέοι ή ενήλικες, οι οποίοι συναντώνται διαδικτυακά και διασκεδάζουν παίζοντας σε ομάδες.
Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες μετακινούνται από τη μία τέχνη στην άλλη, προκειμένου αφενός να ανακαλύψουν με έναν ψυχαγωγικό τρόπο την τρέχουσα έκθεση και αφετέρου να καλλιεργήσουν τη σχέση τους με τις τέχνες και τη δημιουργία.

Με τον μουσικοπαιδαγωγό, συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη και την ιστορικό, παιδαγωγό  πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Ρογκάκου.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται μέσω Zoom. Τελική ημερομηνία εγγραφών: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν την ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00.
Αποστολή κωδικών Zoom: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν την ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Δημιουργοί Προγράμματος
Παναγιώτης Τσιρίδης
Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1967 και από το 1974 ζει στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική και συμβουλευτική ψυχολογία και εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης του Πανεπιστημίου  Αθηνών σε προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την τέχνη και την εκπαίδευση, καθώς και την ειδική αγωγή. Έχει εισηγηθεί σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα. Σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς και είναι βασικός συνεργάτης του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Από το 2017 είναι παιδαγωγικά υπεύθυνος στο  El Sistema Greece και από το 2018 πρόσωπο υποδοχής στο «Το Μεγάλο μας Σπίτι».
Έχει γράψει σενάρια για εκπαιδευτικές ταινίες, θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες και βιβλία για παιδιά τα οποία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Πατάκη και Ψυχογιός.
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικότερο βιογραφικό μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα: www.panayiotistsirides.gr

Κατερίνα Ρογκάκου
Σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Τέχνη και την Εκπαίδευση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Εκπαίδευση και Πολιτισμός. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα εργαστήρια, βιωματικές δράσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναφορικά με τις τέχνες (θεωρία και ιστορία τέχνης, εικαστικά, χορός, θέατρο), τη μουσειακή, βιωματική και διαπολιτισμική εκπαίδευση. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις σε μουσεία, εκθέσεις και ευρύτερους χώρους πολιτισμού για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες. Από το 2010 συνεργάζεται με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, τα τελευταία επτά χρόνια ως υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Είναι Αυτό Τέχνη;» που έχει ως στόχο την εξοικείωση των εφήβων με τη σύγχρονη τέχνη και πραγματοποιείται στα σχολεία της Αττικής, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ. Παράλληλα γράφει και επιμελείται κείμενα, ενώ έχει συμμετάσχει ως επιμορφώτρια σε σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες αναφορικά με την Τέχνη και την Εκπαίδευση που απευθύνονται σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Αγαπάει να ταξιδεύει, να διαβάζει, να φωτογραφίζει, να κατασκευάζει, να χορεύει και να ακούει μουσική. Όμως, περισσότερο απ’ όλα, της αρέσει μέσα από τη δουλειά της να γνωρίζει ανθρώπους και να ζει μαζί τους ιστορίες που αργότερα -μαζί ή ξεχωριστά- θα έχουν να διηγηθούν.

Κυριακή 24, 31 Ιανουαρίου, 7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2021, ώρα: 11:00-12:00
Κόστος συμμετοχής: 10€ η κάθε σύνδεση
Ηλικίες: 8-12 ετών & γονείς
Τηλ: 2103611206
Facebook Event

3. To UΤech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου με νέα online εργαστήρια

To UΤech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου καλωσορίζει τον νέο χρόνο με νέα online εργαστήριαPhoto Credit: eef.edu.gr

Το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου καλωσορίζει τη νέα χρονιά με online εργαστήρια για νέους και νέες ηλικίας 12-18 ετών, που θέλουν να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες εφαρμογές της στους τομείς της ηλεκτρονικής, του προγραμματισμού, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων.

Στόχος όλων των εργαστηρίων του UTech Lab είναι να προσφέρουν ερεθίσματα και να εμπνεύσουν τους νέους/ες να πειραματιστούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες, να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, να ενθαρρύνουν την ενεργή και ομαδική εργασία, να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν δεξιότητες στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και να γίνουν πιο δημιουργικοί.

Οι μαθητές συμμετέχουν στο εργαστήριο εξ αποστάσεως από τον χώρο τους με την χρήση της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, Webex. Το μόνο προαπαιτούμενο είναι ένας υπολογιστής και σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, ιστοσελίδες με HTML, CSS και JavaScript, παιχνίδι διαδραστικής αφήγησης, φωνητικές εφαρμογές για τον δικό τους εικονικό βοηθό (Virtual Assistant) και πολλά άλλα!

Τα εργαστήρια που προσφέρει το Utech Lab τον Ιανουάριο είναι:

  • Virtual Reality: Παράθυρο στον εικονικό κόσμο
  • Front-End Web Development
  • Text Adventure
  • Κατασκευάζοντας Voice Applets
  • 2D animation
  • Python 1: Εισαγωγή στην Python
  • Μικροί Αρχιτέκτονες: Σχεδιάζω μια βιώσιμη πόλη
  • Web Programming
  • 3D Printing

Η κράτηση είναι απαραίτητη στα τηλέφωνα επικοινωνίας.

Από 17/01/2021 και για όλο το Φεβρουάριο 2021
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2109469662, 2109469663, 2109469620 & 2109469683
Ηλικίες: 12 – 18 ετών
Κόστος: Δωρεάν