3 δωρεάν προτάσεις για παιδιά

Βιβλία, συναυλίες, ταινίες είναι ξανά στο επίκεντρο, μέσω διαδικτύου: 3 προτάσεις για παιδιά που μπορείτε να απολαύσετε δωρεάν!

Ακόμη #μένουμε σπίτι, είτε λόγω των part-time σχολικών ημερών - που όπου να’ ναι ολοκληρώνονται - είτε επειδή δεν είναι κι άσχημα να μένεις σπίτι, παρέα με προτάσεις που κρατούν το πολιτιστικό… ηθικό υψηλό! Η Εθνική Λυρική Σκηνή, συνεχίζει να ανεβάζει διαδικτυακά άλλο ένα μουσικό αριστούργημα, το παραμύθι, «Η Συνέλευση των Ζώων» ελεύθερα για όλους! Ήδη, πάνω από 12.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει τις περιπέτειες των «ζώων» που ψάχνουν τον κατάλληλο… αρχηγό για την επιβίωση και ευημερία όλων! Εν τω μεταξύ, μέσω του YouTube, μπορείτε να απολαύσετε μία μουσική ταινία υψηλών προδιαγραφών και τρισδιάστατη, από τον αγαπημένο μελωδό μικρών και μεγάλων παιδιών, τον Γιώργο Χατζηπιερή, που με τον «Τεμπέλη Δράκο» του «ξυπνάει» συνειδήσεις, σκέψεις, όνειρα στο παιδικό κοινό, με συνοδοιπόρους, σκερτσόζους στίχους και σύγχρονη μουσική που «μένει»! Τέλος, άλλη μία καλή είδηση έρχεται από τον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς από τώρα και μέχρι το Νοέμβριο, η «μαμά» του Χάρι Πότερ, J.K. Rowling, μαζί με τη βοήθεια εικονογραφήσεων από παιδιά απ’ όλο τον κόσμο, θα δημιουργήσει το The Ickabog, ένα συλλογικό βιβλίο για μικρά παιδιά που θα είναι διαθέσιμο online και δωρεάν!

1. Το μουσικό παραμύθι «Η συνέλευση των ζώων» σε online αναμετάδοση από την Εθνική Λυρική Σκηνή!

Το μουσικό παραμύθι «Η συνέλευση των ζώων» σε online αναμετάδοση από την Εθνική Λυρική Σκηνή!

Photo Credit: i.ytimg.com

Το Σάββατο 6 Ιουνίου, στις 20.00, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε ελεύθερα και online το μουσικό παραμύθι «Η συνέλευση των ζώων» σε μουσική Γιώργου Κουρουπού και στίχους του Περικλή Κοροβέση. Το μουσικό παραμύθι «Η συνέλευση των ζώων» σε μουσική Γιώργου Κουρουπού και στίχους του Περικλή Κοροβέση ερμηνεύει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, με συνοδεία στο πιάνο τον Νίκο Βασιλείου.

Λίγα λόγια για το έργο

Τα ζώα αναζητούν εναγωνίως έναν νέο αρχηγό. Τον δημιουργούν τα ίδια και, καθώς όλα τους θέλουν να τα εκφράζει, καθένα προσφέρει σε αυτόν ως δώρο κάποιο από τα χαρακτηριστικά του. Όμως το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που φαντάζονταν. Δημιουργούν τον άνθρωπο και το μετανιώνουν πολύ γρήγορα. Με ανατροπές και μουσικές αναμετρήσεις το έργο κρατάει τον θεατή σε αγωνία μέχρι το τέλος!

Η συνέλευση των ζώων αποτελεί μια σπουδαία στιγμή στη συνθετική πορεία του Γιώργου Κουρουπού, καθώς πρόκειται για ένα έργο υψηλών απαιτήσεων, με μοναδικές μελωδίες, αναφορές στον Ντεμπυσσύ και μια σπάνια μελοποίηση του ιδιαιτέρως αγαπητού παιδικού βιβλίου του Περικλή Κοροβέση, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Πρόκειται για ένα ευφυές παραμύθι που μιλάει σε μικρούς και μεγάλους με έναν σχεδόν πολιτικό τρόπο για τα μεγάλα ζητήματα της ζωής και της ανθρώπινης φύσης.

Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος δίνει μια εντελώς νέα δική του ερμηνεία στο έργο, με μεγάλη θεατρικότητα και σπουδαία άρθρωση του λόγου. Με στόχο να απευθυνθεί με ουσιαστικό τρόπο στα παιδιά της εποχής μας, η ΕΛΣ ανέθεσε στην Ειρήνη Βιανέλλη να δημιουργήσει εξαρχής ένα νέο animation για το έργο αυτό, μετά την εξαιρετική της δουλειά στο Αηδόνι του αυτοκράτορα.

Συντελεστές:
Λιμπρέτο Περικλής Κοροβέσης
Σολίστ Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Πιάνο Νίκος Βασιλείου
Animation Ειρήνη Βιανέλλη

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ευχαριστεί τα καλλιτεχνικά σώματα, τους καλλιτέχνες και συνεργάτες που παραχώρησαν δωρεάν τα δικαιώματά τους προκειμένου να γίνει πράξη η μετάδοση των βίντεο-παραστάσεων του φεστιβάλ δωρεάν για το κοινό στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Η παράσταση θα παραμείνει διαθέσιμη έως τις 6 Ιουλίου 2020, οπότε ας προετοιμαστείτε για ένα αφηγηματικό, μουσικό ντελίριο διαφορετικό και πρωτότυπο, όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για μεγαλύτερους θεατές!

2. Ο Τεμπέλης Δράκος του Γιώργου Χατζηπιερή σε τρισδιάστατη ταινιούλα!

Ο Τεμπέλης Δράκος του Γιώργου Χατζηπιερή σε τρισδιάστατη ταινιούλα!

Photo Credit: i.ytimg.com

Ο Τεμπέλης Δράκος, του Γιώργου Χατζηπιερή αποκτά τη δική του τρισδιάστατη ταινιούλα και σας προσκαλεί να την απολαύσετε! 

Ο Τεμπέλης Δράκος του Γιώργου Χατζηπιερή εδώ και κάποια χρόνια μας ταξιδεύει στον μαγικό του κόσμο δημιουργώντας για τα τραγούδια του ταινιούλες κινουμένων σχεδίων, υψηλών προδιαγραφών και επιβραβεύεται από τα πολλά εκατομμύρια θεάσεις. Μας σύστησε μέσα από αυτές και όλους τους μικρούς του φίλους, το Ελεφαντάκι στην πολύχρωμη ζούγκλα, την Αλεπού που λατρεύει να χορεύει και να γλεντά, το Βουνό που ενώ πάει για μπάνιο στη θάλασσα γλιστράει και γίνεται νησί, τον Παγωτατζή και πολλούς ακόμη.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Τεμπέλης Δράκος λοιπόν, πρόσφατα αποφάσισε ότι ήρθε ο καιρός να φτιάξει και μια ταινιούλα για τον εαυτό του. Δεν έπρεπε όμως να είναι συνηθισμένη. Ήθελε να δείχνει την πραγματικότητά του. Να είναι φοβερός και τρομερός, σε τρεις διαστάσεις. Μια πειστική αναπαράσταση της φιγούρας του, των ιπποτών, του κάστρου και φυσικά της τεμπέλικης ζωής του. Είχε όμως ένα πρόβλημα. Πώς να βρει κάποιον να πραγματοποιήσει το όνειρό του; Ξαπλωμένος στα περσικά χαλιά μέσα στη σπηλιά του, ξεκίνησε την έρευνα παρακολουθώντας ταινιούλες στο YouTube και στο Vimeo. Είχε αρχίσει να απογοητεύεται, όταν ξαφνικά είδε την «Ethnophobia” και εντυπωσιάστηκε με την τεχνική του stop motion από τον Γιάννη Ζιόγκα. «Τριάντα διεθνή βραβεία και πολλές διακρίσεις», σκέφτηκε. Μετά παρακολούθησε και το “Heatwave” του νεαρού Φωκίωνα Ξένου, με πολλά βραβεία και διακρίσεις και αυτός. Δεν έκανε δεύτερη σκέψη. Άφησε τη σπηλιά και κατέβηκε στην Αθήνα. Τους συνάντησε τα μεσάνυχτα, δίπλα στο Αστεροσκοπείο και για να τους εντυπωσιάσει άρχισε να βγάζει καπνούς και φωτιές. Ο Γιάννης και ο Φωκίων δε σταμάτησαν να γελούν. Έχουν δημιουργήσει τέρατα και δράκους, θηρία και νεράιδες, θα φοβηθούν έναν δράκο και μάλιστα τεμπέλη; Κουβέντα στην κουβέντα, έγιναν φίλοι και ο Τεμπέλης Δράκος τους δέχτηκε στη μεγάλη παρέα του. Μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα που ερμηνεύει το τραγούδι, τον Μάριο Τακούσιη που το έχει ενορχηστρώσει, τον Γιώργο Χατζηπιερή που έγραψε τους στίχους και τη μουσική και όλους τους άλλους μουσικούς και συντελεστές.

Για τους επόμενους μήνες ο Γιάννης και ο Φωκίων απομονώθηκαν στη δική τους σπηλιά, κάπου στην Αγία Παρασκευή. Εκεί μέσα είχε πλαστελίνες, φελιζόλ, πολύχρωμα χαρτιά, γυαλιά, φωτογραφικές μηχανές και διάφορα μαγικά φίλτρα. Η Πορφυρία τους επισκέπτονταν συχνά μαζί με τις φίλες της για να φτιάξουν σπηλιές, κάστρα, ιππότες, ψάρια, μαχαιροπίρουνα, λαχανικά, και φυσικά έναν μοναδικό, πανέμορφο Τεμπέλη Δράκο. 

Πέρασε ο καιρός και έφτιαξαν την ταινία, ακριβώς όπως ο Δράκος μας την ονειρεύτηκε…Και αυτός με τη σειρά του περήφανος και συγκινημένος επιλέγει να την παρουσιάσει στους φίλους και γνωστούς του μία μέρα που θεωρεί σημαντική, την 1η Ιουνίου, οπότε και έχει καθιερωθεί ως Ημέρα του Παιδιού!

3. Ελεύθερα και δωρεάν στο διαδίκτυο το νέο βιβλίο της… ιδρύτριας του Χάρι Πότερ, J.K. Rowling

Ελεύθερα και δωρεάν στο διαδίκτυο το νέο βιβλίο της μητέρας του Χάρι Πότερ, J.K. Rowling

Photo Credit: theickabog.com

Η JK Rowling ανακοίνωσε ότι το νέο παιδικό βιβλίο της, με τίτλο The Ickabog, θα κυκλοφορήσει δωρεάν στο διαδίκτυο. Το βιβλίο ήδη ανέβηκε και τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε περιορισμό θα μπορούν να το διαβάσουν δωρεάν μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε το βιβλίο θα εκδοθεί κανονικά.

Το καινούργιο παιδικό της βιβλίο είναι ένα παραμύθι «για την αλήθεια και την κατάχρηση εξουσίας» που είχε κρατήσει στο συρτάρι της εδώ και χρόνια. Είναι σε 34 καθημερινές συνέχειες και όπως λέει η ίδια «δεν προορίζεται να διαβαστεί ως απάντηση σε οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

«Τα θέματα είναι διαχρονικά και θα μπορούσαν να ισχύουν για οποιαδήποτε εποχή ή οποιαδήποτε χώρα», τόνισε η Rowling, η οποία όταν είχε αναφερθεί στην ιστορία αυτού του βιβλίου στο παρελθόν, την περιέγραψε το 2009 ως «πολιτικό παραμύθι … για ελαφρώς μικρότερα παιδιά».

Αρχικά σχεδίαζε να το δημοσιεύσει μετά το τελευταίο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ. Αντ’ αυτού, συνέχισε να γράφει μυθιστορήματα ενηλίκων, όπως το The Casual Vacancy, και το The Cuckoo’s Calling με το ψευδώνυμό της Robert Galbraith. Είπε ότι αποφάσισε να «απομακρυνθεί από τα παιδικά βιβλία για λίγο» και κράτησε το πρώτο προσχέδιο του Ickabog στη σοφίτα της.

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 7 ετών και η Rowling ζητά να στείλουν εικονογραφήσεις από κάθε κεφάλαιο για να τις συμπεριλάβει στο βιβλίο που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μέσω αυτού του link! Αν και μέχρι στιγμής φαίνονται ενεργές οι αιτήσεις συμμετοχής από Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες, σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οπότε μείνετε συντονισμένοι!