3 εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια

Ροκ συναυλίες, κλασική μουσική και παραδοσιακοί χοροί: 3 προτάσεις ποιοτικής ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια μέσω διαδικτύου!

Μικροί και μεγάλοι, που παραμένουν στο σπίτι, αδημονούν για νέες προτάσεις μέσα από το διαδίκτυο που ανεβάζουν τη διάθεση, όσο η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων είναι πλέον γεγονός! Έτσι, το CKG προτείνει 3 ακόμη εκδηλώσεις για να περάσουν αυτές οι ημέρες δημιουργικά και διασκεδαστικά για όλη την οικογένεια! Οι γερόλυκοι της ροκ, Rolling Stones ανεβάζουν παλιότερα βίντεο από συναυλίες τους σε όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και ένα νέο τραγούδι, ειδικά για τις ημέρες της καραντίνας, που χρωματίζει με έναν παράδοξο τρόπο με την μελαγχολική του μελωδία τα βράδια μας! Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – που κάνει και αυτή παύση στις δραστηριότητές της, μέχρι νεοτέρας – έρχεται με ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το «The Beethoven Pastoral Project» να προσκαλέσει μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι γνωριμίας με την ‘Ποιμενική Συμφωνία’ του Μπετόβεν, μέσα από βιντεάκια, ζωγραφιές, μιμήσεις, μελωδίες που γεμίζουν χαμόγελα του μικρούς fans της κλασικής μουσικής. Τέλος, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τα εκπαιδευτικά ψηφιακά του βίντεο με παραδοσιακούς χορούς είναι μία καλή αφορμή να εκτονωθούν μικροί και μεγάλοι με φιγούρες από το θρυλικό χασάπικο, το ρυθμικό τσάμικο, το εντυπωσιακό πεντοζάλι!

1. #ExtraLicks: Οι Rolling Stones ανεβάζουν βίντεο από παλαιότερες συναυλίες τους στο Youtube

Τώρα μπορούμε να απολαύσουμε τις πιο επικές συναυλίες των The Rolling Stones από το σπίτι μας, μέσα από τη νέα τους σειρά «Extra Licks»! Το θρυλικό ροκ συγκρότημα ανακοινώνει την καμπάνια «Extra Licks», μια σειρά δηλαδή αποκλειστικών βίντεο με υλικό από παρελθοντικές τους συναυλίες, που θα δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Κυριακή στο κανάλι τους στο YouTube. 

Την Κυριακή 3 Μαΐου το συγκρότημα ανέβασε τα πρώτα κλιπ, που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους Olé! Tour, στη Νότια Αμερική το 2016.

Οι Rolling Stones είναι ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά ροκ συγκροτήματα που έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια της "βρετανικής εισβολής" στις αρχές της δεκαετίας του '60.

Οι Rolling Stones έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερα από 55 άλμπουμ και έχουν φτάσει στην κορυφή των βρετανικών και αμερικάνικων τσαρτς 32 φορές. Έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως. Το 1989, οι Rolling Stones εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2004 πήραν την τέταρτη θέση στην λίστα με τους εκατό μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών του περιοδικού "Rolling Stone", ενώ έχουν την δεύτερη θέση στους καλλιτέχνες όλων των εποχών στην ιστοσελίδα "Acclaimed Music". 

Η σειρά Extra Licks είναι μέρος του “Stay Home”, της πρωτοβουλίας του YouTube για να βοηθήσει αυτούς που είναι απομονωμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Μαζί με τις παλιότερες συναυλίες μπορείτε να απολαύσετε και το νέο τραγούδι του συγκροτήματος που έδωσαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες οι ίδιοι με τον επίκαιρο τίτλο «Living in a Ghost Town», [Ζώντας σε μια πόλη φάντασμα], μέρος του οποίου ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας για τον νέο κορωνοϊό. Το κομμάτι κυκλοφόρησε μαζί με ένα βίντεο που δείχνει έρημους δρόμους και σταθμούς μετρό στο Λονδίνο, το Λος Άντζελες, το Κιότο και άλλες πόλεις και όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας είναι αριστούργημα!

2. Ψηφιακά μαθήματα χορού από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για όλη την οικογένεια!

Για αυτές τις δύσκολες ημέρες που τα σχολεία και η εκπαίδευση λειτουργούν εξ΄ αποστάσεως και τα παιδιά περνούν και «με το νόμο» ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, βγαίνουν στην επιφάνεια πρωτότυπες δράσεις που δρουν καταλυτικά για τη διασκέδαση και την εκτόνωση όχι μόνο των παιδιών, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας!

Σε αυτό το κλίμα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εισάγει μία ενότητα με διαδικτυακά μαθήματα χορού για όλα τα μέλη ενός σπιτιού, προσφέροντας και αυτό με τη σειρά του μία νότα αισιοδοξίας, άσκησης, αλλά και οργανωμένης ψυχαγωγίας – και όλα αυτά μέσα από το χορό: Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή του ανθρώπου από τα πρώτα χρόνια της γέννησής του, αφού άνθρωποι κινούνται αδιάκοπα τυλιγμένοι μέσα στο γοητευτικό κλίμα της τέχνης σε όλη τους τη ζωή.

Σε αυτή την περίπτωση, ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, ο οποίος δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία αλλά και την ιδιοφυΐα ενός λαού. Με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, καλλιεργούν τις ρυθμοκινητικές τους ικανότητες, γίνονται κάτοχοι των ιστορικών, παιδαγωγικών και αισθητικών αξιών και συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης.

Οι χοροί που διδάσκονται είναι οι:

Χοροί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Για την Α' και Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:

 1. Γρήγορο Χασάπικο
 2. Συρτός στα Τρία
 3. Αη Γιώργης

Για την Γ' και Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:

 1. Καραγκούνα
 2. Συρτός Νησιώτικος
 3. Παλαμάκια
 4. Ποδαράκι
 5. Τσακώνικος

Για την Ε' και ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:

 1. Ζωναράδικος
 2. Τσάμικος
 3. Καλαματιανός
 4. Τικ (μονό)
 5. Έντεκα
 6. Πεντοζάλι

Χοροί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Για την Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ:

 1. Συρτός - Καλαματιανός
 2. Γρήγορος Χασάπικος
 3. Καραγκούνα - Σβαρνιάρα

Για την Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ:

 1. Συρτός στα Τρία
 2. Τσάμικος
 3. Ζωναράδικος
 4. Αη Βασιλιάτικος

Για την Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ:

 1. Πεντοζάλι
 2. Τικ (μονό)

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δίνεται έμφαση τόσο στην μεθοδολογία της διδασκαλίας του κάθε χορού αλλά και στην παρουσίασή του με χρήση βίντεο και ήχου.

Έτσι ο παρών δικτυακός τόπος ενσωματώνει ηλεκτρονικά μαθήματα-σεμινάρια (webinars) για ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ώστε να αναδειχθούν:

 • (α) η θεωρητική προσέγγιση του κάθε χορού, αλλά και
 • (β) η παρουσίαση της εκτέλεσής τους.

Κάθε ηλεκτρονικό μάθημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε χορό:

 • Μεθοδολογία διδασκαλίας (ολική και μερική)
 • Παρουσίαση, με χρήση βίντεο, του χορού με έναν χορευτή με μέτρημα (χωρίς μουσική)
 • Παρουσίαση, με χρήση βίντεο, του χορού με έναν χορευτή χωρίς μέτρημα (με μουσική)
 • Παρουσίαση, με χρήση βίντεο, του χορού με ομάδα χορευτών

3. The Beethoven Pastoral Project: Ποιμενική μουσική για όλη την οικογένεια και δημιουργική μάθηση!

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ‘The Beethoven Pastoral Project’ μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ορχήστρας, καθώς και το κανάλι της στο Youtube. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε πέντε (5) επεισόδια που θα παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα την ίδια ώρα. Παρουσιάζει η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Κ.Ο.Θ., Γεωργία Καραντώνη.

Το ‘The Beethoven Pastoral Project’ καλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι γνωριμίας με την Ποιμενική Συμφωνία του Μπετόβεν. Κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει ένα μουσικό απόσπασμα από τα αντίστοιχα πέντε μέρη της συμφωνίας, μέσα από τη ζωντανή ηχογράφηση της τελευταίας συναυλίας που έδωσε η Κ.Ο.Θ. πριν τις ακυρώσεις εκδηλώσεων λόγω κορωνοϊού, στις 28 Φεβρουαρίου 2020, υπό τη μουσική διεύθυνση του Christoph Poppen.

Επεισόδιο Ι. Ακούμε μουσική και ζωγραφίζουμε 
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Συμφωνία αρ.6 σε φα μείζονα, έργο 68 (“Ποιμενική”)
Ι. Allegro ma non troppo  - «Αισθήματα ευτυχίας που ξυπνά η εξοχή»

Στο πρώτο επεισόδιο τα παιδιά καλούνται να εμπνευστούν από τη μουσική του Μπετόβεν και να ζωγραφίσουν εικόνες από τη φύση. Θα μπορούν να σταλούν αυτές οι ζωγραφιές στην ηλεκτρονική διεύθυνση schools@tsso.gr ώστε να γίνει μία έκθεση από αυτές.

Επεισόδιο ΙΙ. Ακούμε μουσική και ξεχωρίζουμε τους ήχους 
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Συμφωνία αρ.6 σε φα μείζονα, έργο 68 (“Ποιμενική”)
ΙΙ. Andante molto mosso  - «Στο Ρυάκι»

Στο δεύτερο επεισόδιο τα παιδιά καλούνται να ακούσουν τα μουσικά όργανα φλάουτο, όμποε και κλαρινέτο που μιμούνται το κελάηδισμα των πουλιών, του αηδονιού, του ορτυκιού και του κούκου. Προσπαθούν να ξεχωρίσουν τον ήχο των μουσικών οργάνων και να τραγουδήσουν το τραγούδι του κούκου.

Μείνετε συντονισμένοι και για τα επόμενα επεισόδια και μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook!