3 εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά

Θεατρικά εργαστήρια, ψηφιακές φωτογραφίσεις και εικονικές περιηγήσεις: 3 προτάσεις για παιδιά που μένουν ακόμη σπίτι!

 Το CKG προτείνει 3 προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου που ενισχύουν νέους τρόπους επικοινωνίας, εκπαίδευσης και δημιουργικής μάθησης για παιδιά διαφόρων ηλικιών, από θεατρικά εργαστήρια του κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος ιστορικής σημασίας, μέχρι online έκθεση φωτογραφίας με αντικείμενα «τέχνης» από το σπίτι από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και ακόμη πιο πρωτότυπο, διαδικτυακά μαθήματα κηπουρικής και τέχνης από τον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης.

1. Το ΚΘΒΕ στην εκπαίδευση: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα «περιοδεύουν» διαδικτυακά!

Tο ΚΘΒΕ στην εκπαίδευση - Τα εκπαιδευτικά προγράμματα «περιοδεύουν» διαδικτυακά!

Photo Credit: www.ntng.gr

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εν μέσω αυτής της ιδιαίτερης συγκυρίας και ανταποκρινόμενο στην ανάγκη εφαρμογής νέων τρόπων επικοινωνίας και συνεργασίας, επιθυμεί να συνδράμει και να ενισχύσει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων στο έργο που επιτελούν όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών.

Σε συνέχεια, λοιπόν, της 2ης χρονιάς επιτυχημένης περιοδείας του σε περισσότερες από 230 σχολικές μονάδες πέντε περιφερειών της χώρας, την οποία παρακολούθησαν περίπου 10.000 μαθητές και η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχει προχωρήσει στην παραγωγή ψηφιακού υλικού εμπνευσμένου από τα αντίστοιχα προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το υλικό αυτό τίθεται στη διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ώστε να αξιοποιηθεί ως μέρος των δημιουργικών δραστηριοτήτων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επανασχεδιάστηκε σε ψηφιακή μορφή με οπτικοακουστικό υλικό το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στη Γη της Ελευθερίας», που βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ράπτη σε συνεργασία με τη θεατροπαιδαγωγό Ιωάννα Λιούτσια.

Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προορίζεται το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με το βλέμμα του άλλου», το οποίο σχεδιάστηκε από την σκηνοθέτη, Έλλη Μερκούρη σε συνεργασία με την θεατροπαιδαγωγό Έλλη Κατωδρύτου. Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το διήγημα «Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ, του Μεξ» του Λουίς Σεπούλβεδα.

Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.

«ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Μάνη, 1826. Στην κακοτράχαλη μα όμορφη Μάνη, η επανάσταση έχει πια τελειώσει και οι Λύκοι – κάτοικοι της περιοχής απολαμβάνουν πλέον την ελευθερία τους. Σύντομα, φτάνει στον τόπο τους ο Περικλής, ένας σκύλος που κατάφερε να διαφύγει από το στενά πολιορκημένο Μεσολόγγι. Ζητάει άσυλο στη Μάνη κι ελπίζει πως θα καταφέρει να φέρει και τους φίλους του στον τόπο αυτό όπου ο πόλεμος έχει σταματήσει. Τώρα, μένει οι Λύκοι να αποφασίσουν εάν θα βοηθήσουν τον Περικλή και τους άλλους Σκύλους στην προσπάθειά τους να ζήσουν σε έναν τόπο ειρηνικό.

Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής επανάστασης του 1821 και της επακόλουθης απελευθέρωσης, τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν «δύσκολα» θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης
Θεατροπαιδαγωγός: Ιωάννα Λιούτσια
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Κούτση
Παίζουν: Ηλέκτρα Γωνιάδου, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Σοφικίτης

«ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Μιξ, Μαξ και Μεξ λέγονται οι τρεις ήρωες της ιστορίας, που δεν είναι άλλοι από μια γάτα, ένα αγόρι και ένα ποντίκι. Όταν η γάτα άρχισε να γερνάει, κάποια στιγμή τυφλώθηκε. Μέχρι που συνάντησε ένα ποντίκι. Μέσα από τις περιγραφές του, έγινε "τα μάτια της γάτας" και συνδέθηκαν έτσι με μια βαθιά φιλία. Μια τυφλή γάτα με ένα αδύναμο ποντίκι μπορούν να πετύχουν το ακατόρθωτο; 

Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, αλλά και αξιοποιώντας άλλες μορφές τέχνης όπως το Body Music, που είναι η δημιουργία μουσικής με την αποκλειστική χρήση του ανθρώπινου σώματος και το Visual Vernacular, το οποίο περιέχει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας προσεγγίζονται ζητήματα όπως η αμφισβήτηση κοινωνικών προκαταλήψεων και συμβάσεων, η αξία της φιλίας, η σημασία της ταυτότητας και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Ζητήματα που αφορούν τους εφήβους.

Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Θεατροπαιδαγωγός: Έλλη Κατωδρύτου
Οργάνωση Παραγωγής: Φωτεινή Τσακίρη
Παίζουν: Φιλία Κανελλοπούλου, Ζωή Κουσάνα, Αρμάν-Εδουάρδος Μενετιάν

2. Μία Ψηφιακή «Σοφίτα» στο σπίτι σας από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο!

Μία Ψηφιακή «Σοφίτα» στο σπίτι σας από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο!

Photo Credit: www.hcm.gr

Γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο καλεί όλους μας να δημιουργήσουμε μαζί μια ψηφιακή μορφή του εκθέματος «Σοφίτα» του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας με συλλογές από κάθε γωνιά του κόσμου.

Πόσα αντικείμενα έχουμε στο σπίτι μας, τα οποία μας θυμίζουν τον τόπο καταγωγής μας ή ένα ταξίδι ή μια άλλη εποχή; Ποιες στιγμές μπορούν να μας θυμίσουν; Ποιες ιστορίες μπορούν να μας αφηγηθούν;

Η ψηφιακή «Σοφίτα» με τις συλλογές της θα είναι έτοιμη να ανοίξει τις … πόρτες της, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου!

Για την ιστορία, η 18η Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία ή την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την επιλογή του θέματος «ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ» το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM: International Council of Museums) επιθυμεί να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου.

Η κοινωνική αξία των μουσείων συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. 

Μέσα από τις εκθέσεις και τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική πολυμορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. 

Στόχος των μουσείων είναι η εξάλειψη των κοινωνικών διαφοροποιήσεων, καθώς και των εμποδίων που παρεμβάλλονται μεταξύ των μουσείων και των επισκεπτών τους.

3. Online μαθήματα κηπουρικής και τέχνης προσφέρει ο Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης

Online μαθήματα κηπουρικής και τέχνης προσφέρει ο Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης

Photo Credit: www.nybg.org

Ο Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης είναι προς το παρόν κλειστός για εκδηλώσεις και επιτόπιες δραστηριότητες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά προσφέρει μέσω διαδικτύου ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα μαθημάτων για μεγαλύτερα παιδιά και για ενήλικες.

Με τα διαδικτυακά μαθήματα μέσω Zoom, οι συμμετέχοντες μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην κηπουρική, αλλά επίσης να μάθουν να ζωγραφίζουν, να σχεδιάζουν, να κάνουν χειροτεχνίες ή να επεκτείνουν τις γενικές γνώσεις τους για τη βοτανική ή την κηπουρική.

Ορισμένα από τα νεότερα τμήματα περιλαμβάνουν συνεδρίες με θεραπευτή ειδικό στην κηπουρική για το πώς αξιοποιείται η φύση στη διαχείριση του άγχους που μπορεί να είναι απαραίτητη σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Όσοι αναζητούν τρόπους να γεμίσουν τον χρόνο τους και να αποκτήσουν μια νέα δεξιότητα, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα βασικής κηπουρικής, καλλιέργεια ντομάτας και λαχανικών, δημιουργία «κήπου νίκης», κηπουρική στην ταράτσα, κηπουρική μικρού χώρου. 

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε μέρος όπου μπορούν να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, φρούτα ή άλλα φυτά, υπάρχουν επίσης πολλά μαθήματα τέχνης και χειροτεχνίας, όπως ακουαρέλα για αρχάριους, πως να ζωγραφίσετε τουλίπες με νερομπογιές, κέντημα με μοτίβα λουλουδιών, αναγνώριση κελαηδίσματος πουλιών, ταυτοποίηση λουλουδιών και ανθοδιακόσμηση. 

Ξεχωριστή κατηγορία είναι τα μαθήματα που αφορούν τρόφιμα και ποτά, όπως η ζύμωση λαχανικών.

Ο Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης δημιουργήθηκε το 1891 στο Πάρκο του Μπρονξ και φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο φυτά. Ο τεράστιος αυτός βοτανικός κήπος εκτείνεται σε μία κατάφυτη έκταση 100 εκταρίων και δέχεται κάθε χρόνο 900.000 επισκέπτες. 

Ο βοτανικός κήπος περιλαμβάνει περίπου 20 θεματικούς κήπους, πάρκα και θερμοκήπια με φυτά που ανθίζουν διαφορετικές εποχές του χρόνου. Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτει δασική έκταση με πλατύφυλλα και κωνοφόρα είδη. Επίσης, περιλαμβάνει εντυπωσιακά ψηλά πεύκα, κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια διαμορφωμένα κατάλληλα, με ασυνήθιστους καρπούς και βελόνες ενώ υπάρχουν και συλλογές από διάφορες ποικιλίες από αγριομηλιές, πασχαλιές, μανόλιες και κερασιές, ανθισμένες αζαλέες και οι βολβοί, όπως τουλίπες, νάρκισσοι και ίριδες και τον απίστευτο τριανταφυλλόκηπο, όπου φιλοξενούνται ποικιλίες σπάνιες, παλιές και από όλο τον κόσμο.