3 εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά

Καλλιτεχνικές ανησυχίες μικρών και μεγάλων παιδιών: 3 γιορτές ζωγραφικής και κατασκευών με θέμα τη διαφορετικότητα, την αυτογνωσία και τη σύγχρονη τέχνη!

Η Τέχνη μέσω διαδικτύου συνεχίζεται… επί της οθόνης! Με εκπαιδευτικά εργαστήρια, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και online εκθέσεις με πρωταγωνιστές παιδιά διαφόρων ηλικιών! Στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να στείλουν τα δικά τους έργα με το πολύ ενδιαφέρον θέμα, «Ισότητα και Διαφορετικότητα», ενώ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μπορούν όλοι να απολαύσουν διαδικτυακά την έκθεση «Είμαι… Πώς βλέπω τον εαυτό μου» που διοργανώθηκε με επιτυχία σε συνεργασία με διάφορους φορείς, σχολεία και εκπαιδευτικούς με 26.500 συμμετοχές παιδιών από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της ομογένειας και με πηγή έμπνευσης έναν χάλκινο καθρέφτη από την Κύπρο, από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου! Τέλος, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας, παιδιά δημιουργούν και στέλνουν τα δικά τους έργα τέχνης βασιζόμενοι σε γνωστά έργα-εκθέματα του μουσείου, προκαλώντας αίσθηση στα κοινωνικά δίκτυα και στην ευρύτερη καλλιτεχνική κοινότητα της πόλης!

1. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Photo Credit: www.facebook.com

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020, προσκαλεί μέσα από το site του, τους μικρούς και μεγάλους φίλους του να γιορτάσουν μέσω της Τέχνης και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα.

Η φετινή δράση έχει ως σκοπό να αναδείξει τον πολύτιμο ρόλο των Μουσείων, καθώς ως βασικοί πυλώνες του πολιτισμού και της κοινωνίας συμβάλλουν στην ποικιλομορφία και την κοινωνική συνοχή. Το Μουσείο είναι ο χώρος, όπου ο κάθε επισκέπτης βιώνει μια μοναδική εμπειρία, αποτελώντας ταυτόχρονα και έναν κοινωνικό ιστό που ενισχύει μέσα από διάφορες δράσεις την ποικιλόμορφη, δημιουργική συνύπαρξη, απαλείφοντας κοινωνικές διαφοροποιήσεις και εμπόδια.

Πήτερ, Άλις, Αϊσέ, Ηλίας, Κατερίνα …. και άλλα πολλά παιδιά από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική καταγωγή, διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές συνήθειες και κουλτούρες, με αναπηρίες, με ιδιαιτερότητες… βρίσκονται το ένα πλάι στο άλλο στην μεγάλη κατασκευή που συνιστά βασικό κομμάτι του αφηγηματικού ιστού της έκθεσης «Μόνος ή μοναδικός; Διαφορετικότητα και ρατσισμός», με έμπνευση από τη διάσημη καλλιτέχνιδα Marisol Escobar.

Όλοι είμαστε ίσοι, μα διαφορετικοί, μοναδικοί. Αποδεχόμενοι τον Άλλο, αποδεχόμαστε την Ισότητα, σπάζοντας προκαταλήψεις και στερεότυπα. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την τέχνη, την κοινωνία. Έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες, όπως κάθε παιδί έχει ανάγκη να πάει στο σχολείο, να παίξει, να αθληθεί, να νιώσει φροντίδα και αγάπη…

Τα παιδιά των εικαστικών εργαστηρίων του ΜΕΠΤ έχουν κάνει τα δικά τους έργα με πολλά διαφορετικά υλικά και τεχνικές. Μπορείτε κι εσείς με τη σειρά σας να κάνετε τη δική σας ζωγραφιά ή κατασκευή με πολύ απλά υλικά που έχετε στο σπίτι, δημιουργώντας παιδιά από διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους, με διαφορετική εξωτερική εμφάνιση, ρούχα και μαλλιά.

Παρατηρήστε πως τα παιδιά έχουν ζωγραφίσει τις ανθρώπινες φιγούρες και το φόντο τους.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις τεχνικές που βλέπετε για να εμπλουτίσετε το έργο σας. Και να θυμόσαστε πάντα, είμαστε: «Όλοι ίσοι, μα διαφορετικοί»!

2. Online έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο: «Είμαι… Πώς βλέπω τον εαυτό μου» από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Online έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο, «Είμαι… Πώς βλέπω τον εαυτό μου» από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Photo Credit: wixstatic.com

Η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τον παιδικό διαγωνισμό με θέμα «Είμαι… Πώς βλέπω τον εαυτό μου» αλλάζει και έρχεται στην οθόνη μας!

Για πρώτη φορά φέτος, καθώς το μουσείο παραμένει κλειστό λόγω των συνθηκών, θα παρουσιαστούν online τα έργα όχι μόνο των νικητών, αλλά όλων των συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μία διαδικτυακή έκθεση που θα είναι προσβάσιμη στο www.cycladickidscontest.com έως τις 31 Αυγούστου.

Ο διαγωνισμός που συγκέντρωσε 26.500 συμμετοχές, από την Ηρακλειά και την Κάλυμνο μέχρι την Καλιφόρνια και τη Μελβούρνη, ανέδειξε 36 νικητές και 132 διακριθέντες. Το έπαθλο των νικητών θα είναι το Cycladic Art Box.

Μέλη της κριτικής επιτροπής στη φετινή διοργάνωση ήταν οι: Γιάννης Βαρελάς (εικαστικός), Νικομάχη Καρακωστάνογλου (γλύπτρια), Πάνος Κοκκινιάς (φωτογράφος), Πολύνα Κοσμαδάκη (επιμελήτρια) και Χαρά Μαραντίδου (αρχιτέκτων-εικαστικός-designer).

Με έμπνευση έναν χάλκινο καθρέφτη από την Κύπρο, που χρονολογείται από το 1200-1050 π.Χ. και βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου, παιδιά ηλικίας 4-15 ετών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτύπωσαν δημιουργικά τις σκέψεις τους, ζωγράφισαν το πορτραίτο τους και αφηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών, ο καθρέφτης έγινε η αφορμή για να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα οι μαθητές των σχολών Θεάτρου, Χορού και Μουσικής.

Και αυτές οι δράσεις θα είναι διαθέσιμες online, μαζί με εικαστικές εφαρμογές από τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την ενασχόληση των παιδιών στο σπίτι. 

Τέλος, η συνεργασία με το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συγκέντρωσε 700 συμμετοχές από την περιοχή, οι οποίες θα παρουσιαστούν και σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Καλαμάτας.

O διαγωνισμός ζωγραφικής πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ασφαλιστικού Ομίλου Eurolife ERB, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

3. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο σπίτι - εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο σπίτι - εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά

Photo Credit: www.facebook.com

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκει συνέχεια τρόπου να έρχεται σε επαφή και με τα παιδιά, ειδικά τώρα που μένουν ακόμη σπίτι! Με το πρόγραμμα "Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο σπίτι" παροτρύνονται τα παιδιά να εξερευνούν τα εκπαιδευτικά έντυπα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ και να γίνονται δημιουργικοί.

Από τις πλατφόρμες του μουσείου στο facebook και το instagramEMST Athens – θα δίνεται το όνομα ενός καλλιτέχνη και ο τίτλος του έργου του, καθώς και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό έντυπο στο οποίο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Με αφορμή τα όσα θα διαβάσετε μόνοι σας ή παρέα με τους γονείς σας, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας σύγχρονα έργα (ζωγραφιές, κατασκευές, βίντεο) και να τα στείλετε σε μορφή jpg ή βίντεο στο [email protected] με θέμα ΕΜΣΤ στο σπίτι, συμπεριλαμβάνοντας μέσα στο email το μικρό σας όνομα, την ηλικία σας, την περιοχή που μένετε και τον τίτλο του έργου.

Τα έργα αυτά θα αναρτώνται στο facebook και το Instagram του ΕΜΣΤ.

Βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό εδώ.

Κάθε άνθρωπος είναι ένα έργο τέχνης. Η εγκατάσταση Slumber, 1994 της Τζανίν Αντονί ενέπνευσε την Zainab να υφάνει τα όνειρά της για το μέλλον της, ο Amin μας μεταφέρει στο Ιράν με το Σουηδικό ιπτάμενο χαλί, 2001 του Κωστή Βελώνη για να γιορτάσουμε μαζί το Νουρούζ, τη γιορτή της άνοιξης, η Maya ταυτίστηκε με Το καμακωμένο ψάρι, 1985 του Κώστα Τσόκλη.

Η σύγχρονη τέχνη εμπνέει, ανακινεί συναισθήματα, μνήμες από το παρελθόν και όνειρα για το μέλλον. Στο facebook και το instagram του ΕΜΣΤ θα αναρτώνται ιστορίες συνυφασμένες με έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ, όπως τις διηγούνται όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Face Forward …into my home.

Μπορείτε να στείλετε και τη δική σας ιστορία, ανώνυμα ή επώνυμα, στο [email protected] και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΕΜΣΤ θα μοιράζεται με όλους.