3 επιμορφωτικές δράσεις για παιδιά

Ιστορία, πληροφορική και τεχνολογία προάγουν την εκπαίδευση μικρών επιστημόνων μέσα από 3 επιμορφωτικές δράσεις τον Ιούνιο που δεν πρέπει να χάσετε!

Με το πέρας της καραντίνας, η διαδικτυακή και η δια ζώσης εκπαίδευση δε σταματά – μάλιστα συνεχίζεται με τα πιο σημαντικά «γενέθλια» από το χώρο του πολιτισμού, αυτά του Μουσείου της Ακρόπολης, που 11 χρόνια μετά τη λειτουργία του και μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, αυτή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, οργανώνει πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως ιστορικοί περίπατοι γνώσης και σεμινάρια με αρχαιολόγους που προσφέρονται για όλη την οικογένεια, πάντα με ασφάλεια! Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο τεχνολογίας, από το Ίδρυμα Ευγενίδου με θέμα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και τους αυτοματισμούς μέσα από ένα μικροελεγκτή, τον Arduino, είναι ο λόγος που τα παιδιά που θα συμμετάσχουν, μυούνται με επιτυχία στην κατασκευή αισθητήρων, breadboards και μάλιστα σε περιβάλλον προσομοίωσης! Επίσης, για τα παιδιά που θέλουν ξανά την επαφή με τον… έξω κόσμο, το Open Theater και η θεατρική Ομάδα Νότος προετοιμάζουν το έδαφος για υψηλής τεχνολογίας εργαστήρια μεταγλώττισης, το Φθινόπωρο που μας έρχεται, από μικρούς, επίδοξους ηθοποιούς που θέλουν να δοκιμάσουν τις… δυνάμεις της φωνής και άλλων εκφραστικών μέσων για να δώσουν χρώμα και ζωή σε μία ιστορία! 

1. Το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει έντεκα χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει με μοναδικές δράσεις

Το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει έντεκα χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει με μοναδικές δράσεις

Photo Credit: www.theacropolismuseum.gr

Με αφορμή τα 11 χρόνια λειτουργίας ενός – κατά γενική ομολογία – από τα πιο σπουδαία και όμορφα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο Ακρόπολης, συνεχίζει τις δράσεις του μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020 και προσκαλεί όλους, τηρουμένων των μέτρων προστασίας από τον Covid-19, να προσέλθουν για να βιώσουν από κοντά τη μοναδική αυτή ατμόσφαιρα και τα εκθέματα του χώρου. 

Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης» θα συνεχιστεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, με ελεύθερη είσοδο. 

Παράλληλα ξεκινούν οι εβδομαδιαίες θεματικές παρουσιάσεις από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές. Οι παρουσιάσεις γίνονται με τη χρήση αποστειρωμένων ατομικών ακουστικών συσκευών (whisper), τις οποίες το Μουσείο διαθέτει δωρεάν στους συμμετέχοντες. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας, την οποία οι επισκέπτες θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν μαζί τους, καθώς δεν διατίθεται από το Μουσείο.

«Το χαμένο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου»

Στο Μουσείο Ακρόπολης ζωντανεύει ψηφιακά το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Φτιαγμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο ήταν το αριστούργημα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φειδίας για τον Παρθενώνα. 

Σας περιμένουμε σε έναν περίπατο γνώσης για τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής του, τους μύθους και τις αλληγορίες του, την ακτινοβολία και τις περιπέτειές του.

Ελληνικά: κάθε Παρασκευή, 13:00
Αγγλικά: κάθε Παρασκευή, 11:00
Διάρκεια: 50 λεπτά
Συμμετοχή: Έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου €10.

«Ένας περίπατος στο Μουσείο με τον αρχαιολόγο»

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βραδινούς περιπάτους μέσα στις αίθουσες του Μουσείου με απρόβλεπτους σταθμούς και ποικίλες συζητήσεις με τη συντροφιά ενός αρχαιολόγου.

Ελληνικά: κάθε Παρασκευή, 20:00
Αγγλικά: κάθε Παρασκευή, 18:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Συμμετοχή: Έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου €10.

«Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης»

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην αρχαιολογική ανασκαφή που, σαν ένα τεράστιο έκθεμα, απλώνεται στη βάση του Μουσείου. Να βαδίσουν στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς, να δουν από κοντά τα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, να μπουν στην καρδιά των εντυπωσιακών επαύλεων με τα ιδιωτικά λουτρά, να περιεργαστούν τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού, να κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.

Ελληνικά: κάθε Σάββατο & Κυριακή,13:00
Αγγλικά: κάθε Σάββατο & Κυριακή, 11:00
Διάρκεια: 45 λεπτά 
Συμμετοχή: Έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου €10 (το εισιτήριο γενικής εισόδου το Σάββατο 20/6 θα είναι μειωμένο στα €5)

2. Αυτοματισμοί με το Arduino - Online εργαστήριο για έφηβους από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Αυτοματισμοί με το Arduino - Online εργαστήριο για έφηβους από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Photo Credit: www.eef.edu.gr

Τι είναι μία breadboard και πώς κατασκευάζουμε απλά ηλεκτρονικά κυκλώματα σε αυτή;

Τι είναι το Arduino και πώς χρησιμοποιείται σε κυκλώματα αυτοματισμών;

Πόσα πράγματα γνωρίζεις για τους αισθητήρες και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κυκλώματα αυτοματισμών;

Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου μας προσκαλεί σε έναν κύκλο 2 on-line εργαστηρίων, ώστε να μάθουμε να κατασκευάζουμε απλά ηλεκτρονικά κυκλώματα και αυτοματισμούς με αισθητήρες, χρησιμοποιώντας τον μικροελεγκτή Arduino.

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτείται η κατοχή της πλακέτας του Arduino. Η δημιουργία των κυκλωμάτων και ο προγραμματισμός του Arduino πραγματοποιούνται σε περιβάλλον εξομοίωσης. Απαραίτητος είναι μόνο ένας υπολογιστής με σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Για κράτηση θέσης τηλεφώνησε στο 2109469662 ή στο 2109469663 από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 15:00. H διάρκεια είναι 90 λεπτά.

Μετά την επιβεβαίωση της κράτησης, θα μας σταλθεί ο σύνδεσμος και τις σχετικές οδηγίες για να μπούμε απευθείας στο εργαστήριο. Τα εργαστήρια διεξάγονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Microsoft Teams.

Εισηγητές: Νίκος Ζουρτσάνος, Δημήτρης Πιπερίδης
Απευθύνεται σε: Μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου

Ημέρες & ώρες διεξαγωγής

Α΄ μέρος: Τετάρτη 10/06/2020, 15:00, Β΄ μέρος: Παρασκευή 12/06/2020, 15:00
Α΄ μέρος: Τρίτη 16/06/2020, 15:00, Β΄ μέρος: Πέμπτη 18/06/2020, 15:00
Α΄ μέρος: Τετάρτη 17/06/2020, 15:00, Β΄ μέρος: Παρασκευή 19/06/2020, 15:00
Α΄ μέρος: Τρίτη 23/06/2020, 15:00, Β΄ μέρος: Πέμπτη 25/06/2020, 15:00
Α΄ μέρος: Τετάρτη 24/06/2020, 15:00, Β΄ μέρος: Παρασκευή 26/06/2020, 15:00
Α΄ μέρος: Τρίτη 30/06/2020, 15:00, Β΄ μέρος: Πέμπτη 2/07/2020, 15:00

3. Δίνω φωνή στη δική μου ιστορία – Εργαστήριο Μεταγλώττισης από το Open Studio Post

Δίνω φωνή στη δική μου ιστορία - Εργαστήριο Μεταγλώττισης από το Open Studio Post

Photo Credit: www.facebook.com

Το Open Theater και η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ενώνουν τη γνώση και την εμπειρία τους και σε συνεργασία με το Open Studio Post και τους ειδικευμένους συνεργάτες τους, δημιουργούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρωτότυπο εργαστήριο για παιδιά και εφήβους στον χώρο της μεταγλώττισης και του voice acting.

Τα εργαστήρια με τίτλο "Δίνω φωνή στη δική μου ιστορία" απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους από 5 έως και 17 ετών κι έχουν τη σφραγίδα ποιότητας της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος. 

Μέσα από τεχνικές θεάτρου και δράματος, παιχνίδια ρυθμού και φωνής, τα παιδιά και οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να ζωντανέψουν παραμύθια και ιστορίες προσεγγίζοντας σωματικά και συναισθηματικά τους χαρακτήρες κάθε ιστορίας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, θα έχετε την ευκαιρία να γνωριστείτε, να πειραματιστείτε "παίζοντας" με τις δυνατότητες της φωνής σας, να ανακαλύψετε τρόπους για να εκφράσετε τη δική σας ιστορία.

Έναρξη εργαστηρίων: 2 Οκτωβρίου 2020
Διάρκεια εργαστηρίου: Κάθε κύκλος είναι 4μηνος και ολοκληρώνεται σε 16 συναντήσεις. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Oι εγγραφές ξεκινούν την 1η Ιουνίου 2020 με ολιγομελή τμήματα
1ο τμήμα: Νηπιαγωγείο, Α’ και Β΄ Δημοτικού
2ο τμήμα: Γ΄, Δ΄, και Ε’ Δημοτικού
3ο τμήμα: ΣΤ’ Δημοτικού, Α’ και Β’ Γυμνασίου
4ο τμήμα: Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου 

Πληροφορίες: 2108831787 και 6936587087 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10πμ-16.00)