3 επιμορφωτικές προτάσεις για παιδιά

Παιδί και περιβάλλον: 3 επιμορφωτικές προτάσεις με θέμα την πόλη, τη χλωρίδα, την οικολογία

Για άλλη μία φορά φορείς και καλλιτέχνες πρωτοτυπούν και παρουσιάζουν επιμορφωτικά έργα για παιδιά με θέμα το περιβάλλον και πώς τα ίδια βιώνουν το περιβάλλον μέσα σε μία πόλη, σε ένα πάρκο σε μία ψηφιακή εφαρμογή που αφουγκράζεται τις ανάγκες του πλανήτη! Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τέθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», όπου στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο και, κυρίως, τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών με δωρεάν συμμετοχή σχολείων και πολιτών που είναι ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα! Ο Δήμος Αθηναίων, επίσης, εγκαινιάζει το πρώτο πάρκο-τσέπης (pocket park), ένα μίνι υπαίθριο κήπο στην Άνω Κυψέλη με πλήθος διαφορετικών λουλουδιών και φυτών που ανθοφορούν όλο το χρόνο, προσφέροντας μία πολύ αξιόλογη «οικολογική» βόλτα με «μάξιμουμ» δόσεις πρασίνου! Τέλος, ο δημοφιλής καλλιτέχνης Olafur Eliasson χρησιμοποιεί το ταλέντο ως πρωτοπόρος δημιουργός art installations στις μεγαλύτερες γκαλερί τέχνης στον κόσμο για να παρουσιάσει μία ψηφιακή εφαρμογή για μικρούς και μεγάλους με θέμα τον πλανήτη μας, την οικολογική συνείδηση των ανθρώπων και την ανάγκη του σύγχρονου περιβάλλοντος να «ακουστεί» μέσα από μηνύματα απλών ανθρώπων που το σέβονται και το αγαπούν!

1. Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία: Υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία - Υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Photo Credit: kids4thecity.gr

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τέθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία». Σφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ήδη επιτυχημένη πορεία του και αναδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο χώρο της εκπαίδευσης, στην κοινωνία και, ειδικότερα, στον Δήμο Αθηναίων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ενεργών πολιτών που σέβονται τον δημόσιο χώρο, αγαπούν την πόλη τους και φροντίζουν τα μνημεία της.

«Η αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αποτελεί την ύψιστη τιμή για το πρόγραμμά μας «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», το οποίο υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, ήδη τέσσερα χρόνια και ελπίζουμε για πολλά ακόμη. Η θεσμική αυτή αναγνώριση όχι μόνο της δουλειάς μιας μεγάλης ομάδας από την Τεχνόπολη, των διευθύνσεων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών θεμάτων Α’ Αθήνας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, των επιμορφωτών, των συντηρητών έργων τέχνης, της Monumenta, της Σχολής Καλών Τεχνών, των δασκάλων και των καθηγητών, αλλά και των αξιών και του ήθους, τα οποία τη χαρακτηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό.» δήλωσε η Πόπη Διαμαντάκου, υπεύθυνη για την υλοποίηση και τον σχεδιασμό του προγράμματος.

Η Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται να συμπληρώσει τη μεγάλη διάκριση που έλαβε το πρόγραμμα στον ετήσιο διαγωνισμό Education Leaders Awards 2020, αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές επισκέψεις και βιωματική μάθηση».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016 και ο σχεδιασμός του βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα της Πόπης Διαμαντάκου, τότε (2015-2019) δημοτικής συμβούλου και Προέδρου του Δ.Σ. της Τεχνόπολης και νυν συμβούλου του Δημάρχου Αθηναίων για το πρόγραμμα και υπεύθυνης για την υλοποίηση και τον σχεδιασμό του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο και, κυρίως, τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (active citizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της. Μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει συνολικά 217 σχολεία, 463 εκπαιδευτικοί και 6.540 μαθητές, αποδεικνύοντας την επιτυχημένη του πορεία.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται επίσης η Monumenta (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), η Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. 

Τη διαχείριση του προγράμματος έχει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε εδώ.
2130109300 (εσωτ. 115) -  6986401247

2. Το πρώτο «Πάρκο Τσέπης» μας υποδέχεται στην Άνω Κυψέλη

Το πρώτο «Πάρκο Τσέπης» μας υποδέχεται στην Άνω Κυψέλη

Photo Credit: www.cityofathens.gr

Ένα μίνι… πάρκο εγκαινίασε ο Δήμος Αθηναίων για τους πολίτες του και όχι μόνο στην περιοχή της Άνω Κυψέλης, που όχι μόνο θα είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, αλλά θα προσφέρει χρώματα και μυρωδιές σε όσους το επισκεφθούν από δεκάδες είδη φυτών και λουλουδιών!

Το πρώτο pocket park του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στη γωνία των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, και υπόσχεται ανάσες δροσιάς και έντονο χρώμα σε μια από τις πιο πυκνοδομημένες γειτονιές της πόλης.

Τα πάρκα τσέπης –όπως αποκαλούνται διεθνώς− είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, που συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών που δημιουργούνται και την επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

Το παρκάκι της Κυψέλης είναι ένας μικρός ανθόκηπος, με πολλά διαφορετικά λουλούδια και φυτά. 

Πρόκειται, όπως μας ενημερώνει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, για έναν κήπο αφιερωμένο στην ποικιλομορφία που θα προσφέρει η πλούσια ανθοφορία φυτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Τα επιμέρους παρτέρια οριοθετούνται από χαμηλό αειθαλή φυτοφράκτη (μυρτιά μικρόφυλλη), έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος προς αυτά, ενώ με τη φύτευση αναρριχώμενων και ανθοφόρων θάμνων η μια πλευρά μετατρέπεται σε κάθετο πράσινο κήπο.

Επιπλέον, στο πάρκο υπάρχουν ειδικές πινακίδες δίπλα σε κάθε φυτό που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα την ταυτότητά του, καθώς επίσης και κατασκευές για φωλιές χρήσιμων εντόμων.

Το πάρκο τσέπης της Άνω Κυψέλης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» και δημιουργήθηκε με δωρεά του Deloitte Foundation. Το Deloitte Foundation είναι το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της Deloitte Ελλάδος, που στηρίζει ενεργά τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ένας από τους βασικούς πυλώνες δράσεων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η δημιουργία αρκετών ακόμα τέτοιων πάρκων, που θα απλώνονται στις γειτονιές της πρωτεύουσας και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. 

Σε αυτή την βεντάλια δράσεων περιλαμβάνεται η ανάκτηση δημόσιων χώρων προς όφελος των πολιτών και η μετατροπή τους σε κοιτίδες πρασίνου, δραστηριοτήτων και δημιουργικότητας των κατοίκων της Αθήνας.

Ευδοκίας & Καρτερίας, Άνω Κυψέλη

3. Earth Speakr: Μία ψηφιακή εφαρμογή, ένα έργο τέχνης από τον Olafur Eliasson

Earth Speakr - Μία ψηφιακή εφαρμογή, ένα έργο τέχνης από τον Olafur Eliasson

Photo Credit: www.facebook.com

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να κατεβάσουν τη νέα εφαρμογή του Olafur Eliasson, Earth Speakr και να ενισχύσουν με τη σειρά τους τις φωνές των παιδιών που το έχουν ήδη κάνει!

Ο αξιόλογος αυτός Δανο-ισλανδός καλλιτέχνης - πολύ γνωστός για το art installation, The Weather Project -  που παρουσιάστηκε το 2003 στην γκαλερί μοντέρνας τέχνης στο Λονδίνο, την Τate Gallery – είναι υπεύθυνος για αυτή τη συναρπαστική εφαρμογή, το Earth Speakr, που προσκαλεί τα παιδιά να ανοίξουν την καρδιά και το μυαλό τους και να συμμετέχουν στον σχεδιασμό ενός καλύτερου κόσμου και ενός βιώσιμου πλανήτη. 

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα ψηφιακό έργο τέχνης, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης με το στούντιό του και την υποστήριξη μιας ομάδας παιδιών, ερευνητών και συνεργατών.

Το Earth Speakr προωθεί τη συνεργασία και τον προβληματισμό μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και το μέλλον του πλανήτη. Περιλαμβάνει μια εφαρμογή για iOS και Android και μια διαδραστική ιστοσελίδα σε 25 γλώσσες.

Για τους επόμενους έξι μήνες, όλοι θα μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή του Earth Speakr και να δώσουν φωνή στον πλανήτη ζωντανεύοντας τα στοιχεία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιώντας με έξυπνο τρόπο τη διαδραστική τεχνολογία. Τα παιδιά και οι νέοι κάτω των δεκαοκτώ ετών θα μπορούν να συμμετέχουν δίνοντας φωνή σε διάφορα στοιχεία - όπως ένα δέντρο, μια μπανανόφλουδα, τον ουρανό ή τον δρόμο - και να εκφράσουν τη γνώμη τους για το μέλλον του πλανήτη μας. Τα μηνύματα των παιδιών θα αναρτώνται στον ιστότοπο του έργου και θα βιώνονται στην εφαρμογή του μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality).

Παιδιά και ενήλικες μπορούν να συμμετάσχουν!

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, μπορούν να δημιουργήσουν μηνύματα στο Earth Speakr και να προσκαλέσουν τους φίλους τους να κάνουν το ίδιο.

Αν είστε ενήλικας, ακούστε τα μηνύματα του Earth Speakr, δημιουργήστε ομάδες μηνυμάτων –τα λεγόμενα Loud Speakrs– και κοινοποιήστε τα σε άλλους προκειμένου να προβληθούν τα θέματα που θεωρείτε πιο επίκαιρα.

Εάν είστε μέλος ενός ιδρύματος ή δικτύου, μπορείτε να διοργανώσετε μια εκδήλωση και να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή παιδιών. Με τη βοήθεια των αναλυτικών εργαλείων που θα βρείτε στον ιστότοπο του Earth Speakr, μπορείτε να δημιουργήσετε από κοινού με τα παιδιά συναρπαστικές δραστηριότητες που θα τους επιτρέψουν να εξερευνήσουν το καλλιτεχνικό έργο.

Για να παρακολουθήσετε μια περιγραφή του πρότζεκτ από τον Olafur Eliasson, πατήστε εδώ.

Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να διαδώσουν τις ιδέες τους για το περιβάλλον απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τη δημιουργικότητά τους. 

Μάθετε περισσότερα για την εφαρμογή εδώ, ή στην επίσημη σελίδα στο Facebook.