3 εργαστήρια ρομποτικής για παιδιά και έφηβους

Μικροί μηχανικοί εμπνέονται από μεγάλα έργα: 3 Εργαστήρια για παιδιά και έφηβους που οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την τεχνολογία 

Ναι το 2019 ήταν και επισήμως το έτος της Ρομποτικής, αφού κατέταξε την Ελλάδα στον 7ο ουρανό της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διεθνώς: Τρία ασημένια μετάλλια, ένα χάλκινο, μία τέταρτη, μία έβδομη και μία ένατη θέση ο συνολικός απολογισμός της χώρας μας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του 2019 που φιλοξένησε η Ουγγαρία. Αλλά και φέτος, και ειδικά το Φεβρουάριο, λαμβάνουν χώρα σημαντικά εργαστήρια που παρακινούν παιδιά διαφόρων ηλικιών να γνωρίσουν την επιστήμη του μέλλοντος – τη Ρομποτική – ή για όσα είναι ήδη μυημένα και ενθουσιασμένα με τα επιτεύγματά της, να εμπλουτίσουν κι άλλο τις γνώσεις τους, σε τομείς και projects που δεν είχαν φανταστεί ποτέ! Για όλα αυτά τα παιδιά, το CKG προτείνει 3 εργαστήρια από Ιδρύματα, που προσφέρουν ανανεωμένα προγράμματα για παιδιά και εφήβους που ασχολούνται ήδη, ή θέλουν να μάθουν τα πάντα για τη Ρομποτική, τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και καινούριους ρόλους που μπορούν να παίξουν τα Ρομπότ, όπως χορευτές-ρομπότ, ηθοποιοί-ρομπότ, αθόρυβα-ρομπότ, αθλητές-ρομπότ, έξυπνα-ρομπότ που βοηθούν την επόμενη γενιά μηχανικών ρομποτικής να χαράξει τη δική της «γαλαξιακή» πορεία και να ξεχωρίσει διεθνώς, ξανά και ξανά!

1. Θόρυβος στη Γειτονιά, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση

Όχι πια φασαρία, μόνο «έξυπνα» ρομπότ που μειώνουν την ηχορύπανση!

Θόρυβος στη Γειτονιά, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση

Photo Credit: www.onassis.org

«Τεχνολογία, ομαδικότητα, λίγη καθοδήγηση και λίγη έμπνευση κάνουν αυτό το διαδραστικό παιχνίδι-εργαστήριο μια εμπειρία που δεν θα αλλάξει μόνο το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη γειτονιά.

Δεν είναι όλοι οι θόρυβοι ευχάριστοι, μελωδικοί ή ενδιαφέροντες, σαν φίλοι που έχουν καιρό να πουν τα νέα της. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, η φασαρία μπορεί να διαταράξει το περιβάλλον και να το ρυπάνει επηρεάζοντας πολύ την ποιότητα της καθημερινότητάς της. Έφηβοι που ενδιαφέρονται για την έννοια του ήχου, που θέλουν να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο η ρομποτική μπορεί με απλούς τρόπους να ομορφύνει τη ζωή της και εκτιμούν την ησυχία και την ηρεμία όσο και μία συναυλία, κάνουν τη Στέγη γειτονιά της για δύο ημέρες».

Μετά από μια συζήτηση για το πρόβλημα του θορύβου της γειτονιές, ξεκινά η προσομοίωση της Στέγης με τη γειτονιά. Οι έφηβοι χωρίζονται σε ομάδες, διασκορπίζονται στα 18.000 τ.μ. της Στέγης και ξεκινάνε της κατασκευές ρομποτικών συστημάτων με αισθητήρες ήχου, για να μετρήσουν το θόρυβο. Κάθε ομάδα μεταφέρει τα δεδομένα σε ένα κεντρικό σύστημα μέτρησης, όλοι μαζί «μεταφράζουν» αυτά τα δεδομένα σε συμπεράσματα και βρίσκουν τρόπους για να βελτιώσουν το πρόβλημα της φασαρίας.

Τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος έχουν και φέτος πολύ ενδιαφέρον και υπόσχονται μία χρονιά όλο μάθηση, εργαστήρια, κατασκευές, που προάγουν το παιδί σε μία αναβαθμισμένη τροχιά εκπαίδευσης από τεχνολογία και ψηφιακή τέχνη, έως ιστορικές μελέτες και βίντεο σε ένα αμάλγαμα γνώσης και δημιουργίας.

Info 

Πότε: Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
Πού: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Συγγρού 107, Αθήνα
Κόστος: Δωρεάν
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2130178002
Ηλικίες: 12-16 ετών

2. Ποδόσφαιρο με τον Marty, Ίδρυμα Ευγενίδου, Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Παίξε μπάλα, βάλε γκολ και γίνε ο πρωταθλητής της ρομποτικής!

Ποδόσφαιρο με τον Marty, Ίδρυμα Ευγενίδου, Κέντρο Επιστήμης και ΤεχνολογίαςPhoto Credit: www.eef.edu.gr

Ποιες είναι οι αρχές που διέπουν τον επιστημονικό κλάδο της ρομποτικής;

Πώς λειτουργεί ο Marty και ποια είναι τα βασικά κομμάτια που τον απαρτίζουν;

Προγραμμάτισε τον Marty, κάνε τον να περπατήσει, να κουνήσει τα χέρια του και να αλλάξει τις εκφράσεις του προσώπου του.

Παίξε μπάλα, βάλε γκολ και χόρεψε το χορό του πρωταθλητή! 

Η τελική πρόκληση-έκπληξη θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα. Ας νικήσει η καλύτερη ομάδα!

Info 

Πότε: Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, 16.00
Πού: Ίδρυμα Ευγενίδου, Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο
Κόστος: Από 4 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2109469641
Ηλικίες: 8-11 ετών

3. Κωδικός Απόδραση, Ίδρυμα Ευγενίδου, Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Ένας «escape» λαβύρινθος για σύγχρονα ρομπότ!

Κωδικός Απόδραση, Ίδρυμα Ευγενίδου, Κέντρο Επιστήμης και ΤεχνολογίαςPhoto Credit:www.eef.edu.gr

Κάθε πρόβλημα μπορεί να λυθεί, κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά.

Κάνε τις σωστές κινήσεις, βρες το κλειδί και βγες από τον λαβύρινθο. 

Μάθε να προγραμματίζεις.

Φτιάξε το πρόγραμμα που θα καθοδηγήσει το ρομπότ σου μέσα από τους διαδρόμους του λαβύρινθου. 

Μπορείς να βρεις το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα και θα σου επιτρέψει να ξεφύγεις;

Αυτό το συναρπαστικό εργαστήριο ρομποτικής για παιδιά του Δημοτικού τα φέρνει αντιμέτωπα με έναν λαβύρινθο που εμπνέεται από το Λαβύρινθο της αρχαίας Ελλάδας, ενώ το προγραμματισμένο Ρομπότ παίζει το ρόλο ενός σύγχρονου Θησέα που «αγωνίζεται» να βρει το δρόμο του μέσα από διαδρόμους και εμπόδια και να οδηγηθεί στην έξοδο και στην ολοκλήρωση του προβλήματος.

Info 

Πότε: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, 16.00
Πού: Ίδρυμα Ευγενίδου, Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο
Κόστος: Από 4 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2109469641
Ηλικίες: 8-11 ετών