3 ιστότοποι για δημιουργική μάθηση και εκπαίδευση

Μένουμε σπίτι, αλλά μαθαίνουμε κιόλας: 3 ιστότοποι για δημιουργική μάθηση, εκπαίδευση και διασκέδαση… από το σπίτι!

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ημέρες που βιώνουμε, λόγω του κορωνοϊού είναι ημέρες «εικονικής πραγματικότητας», σουρεαλισμού και σίγουρα πρωτόγνωρες! Αλλάζοντας το κλίμα αυτό υπέρ όλων – και περισσότερο υπέρ των παιδιών που μένουν σπίτι, μακριά από ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές υποχρεώσεις - το CKG προτείνει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας προς όφελος των «εγκλωβισμένων» μαθητών όλων των ηλικιών που επιθυμούν να «επιστρέψουν», έστω και «εικονικά» στην κανονικότητα! Το ίδιο, άλλωστε, κάνει και το Υπουργείο Παιδείας που έχει ήδη ενεργοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, με ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς, με διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») οργανωμένα ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες, ενώ η πρωτοβουλία αυτή ολοκληρώνεται με την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση, αφενός των μαθητών που θα μπορούν να τα παρακολουθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αφετέρου των εκπαιδευτικών που θα μπορούν να τα αξιοποιούν παράλληλα, ενισχύοντας τη διδασκαλία τους. Με γνώμονα αυτές τις εξελίξεις, το CKG προτείνει άλλους 3 ιστότοπους, όπου η μάθηση και η εκπαίδευση γίνονται εξ’ αποστάσεως, με πολλές… πινελιές, όμως δημιουργικότητας, έμπνευσης και ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για «έξυπνη» ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα μαθήματα του σχολείου, είτε για εικονική ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, είτε για ενασχόληση με βιβλία διαδραστικά που ζωντανεύουν με μουσική και κίνηση μέσω tablet, ή κινητού για μικρότερα παιδιά που… τους λείπει λίγο παραπάνω το σχολείο!

1. www.brainy.gr: Η ψηφιακή εξέλιξη στην εκπαίδευση των παιδιών

«Μένουμε» στην τάξη του σχολείου, αλλά από το σπίτι!

Brainy.grPhoto Credit: brainy.gr

Τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι λόγω των έκτακτων μέτρων της πολιτείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, έχοντας τη δυνατότητα να μην αφήσουν τη μελέτη των μαθημάτων της να αδρανήσει, μέσω της πρωτοποριακής πλατφόρμας brainy.gr. Πρόκειται για μία υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν καθ’ όλη την περίοδο ισχύος των έκτακτων μέτρων, για τους μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού, αλλά και των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Αυτό που απαιτείται είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής από τον γονιό και στη συνέχεια το παιδί έχει στη διάθεσή του όλο το υλικό του brainy.gr που το αφορά ως της τη σχολική του μελέτη.

Το brainy.gr περιλαμβάνει όλη τη σχολική ύλη των βασικών μαθημάτων των αντίστοιχων τάξεων, σε επίπεδο θεωρίας, ασκήσεων, διαδραστικών test, ενώ παρέχει και καθημερινή υποστήριξη στην επίλυση των αποριών των παιδιών από την εκπαιδευτική ομάδα της πλατφόρμας. Η όλη διαδικασία λειτουργεί μέσω email, ενώ τα μαθήματα αναπτύσσονται όλα σε videos, με γραφική απεικόνιση και αφήγηση. 

Λόγω της τρέχουσας κατάστασης και με βάση τη συμμετοχή της πλατφόρμας στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, προσφέρεται πρόσβαση στην πλατφόρμα δωρεάν. Η ελεύθερη πρόσβαση θα συνεχίσει μέχρι να ανοίξουν οριστικά τα σχολεία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εναλλακτικά συνδρομητικά πακέτα, μηνιαία, τετράμηνα ή ετήσια και για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Η ύλη των μαθημάτων έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά από την εκπαιδευτική ομάδα του Brainy, η οποία περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς και επιμελητές ύλης, φυσικά ακολουθώντας της οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.

To brainy.gr είναι η ζωντανή απόδειξη ότι κάθε παιδί μπορεί να γίνει άριστο, αρκεί να του δοθεί το κατάλληλο για εκείνο περιβάλλον να «ανθίσει»!

2. Acropolis Virtual Tour: Εικονική περιήγηση στα μνημεία της Ακρόπολης 

Εικονικά… ίχνη από online περιήγηση στην Ακρόπολη!

Acropolis Virtual Tour

Photo Credit: www.theacropolismuseum.gr

Τα τελευταία χρόνια οι αρχαιολογικές υπηρεσίες αρκετών κρατών του κόσμου αναθέτουν σε εταιρίες τη δημιουργία εφαρμογών για την εικονική περιήγηση επισκεπτών σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικά, αυτή την χρονική περίοδο, με τις τελευταίες εξελίξεις να κρατούν τα παιδιά σπίτι, η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά του Δημοτικού, αλλά και του Γυμνασίου, να έρθουν κοντά στην Ιστορία και στην Τέχνη αυτού του τόπου, ξεκινώντας την εικονική ξενάγηση με τη ναυαρχίδα του αρχαίου κόσμου, την Ακρόπολη! 

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε με τα πλέον σύγχρονα μέσα και αποτελείται από εικόνες και πανοράματα υψηλής ανάλυσης (gigapixel) των σπουδαιότερων μνημείων του Αρχαιολογικού χώρου. Ειδικότερα μπορείτε να εξερευνήσετε:

  • τα Προπύλαια, 
  • το Ναό της Αθηνάς Νίκης, 
  • το Ερεχθείο, 
  • τον Παρθενώνα, 
  • την Ακρόπολη, 
  • τα Τείχη γύρω από την Ακρόπολη

Η οπτική απόδοση των μνημείων μέσω της εφαρμογής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για να γνωρίσουν τα μνημεία κάθε ενδιαφερόμενος ή πιθανός επισκέπτης, αλλά και ως ένα πανίσχυρο εκπαιδευτικό εργαλείο για έρευνα και μελέτη από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η εφαρμογή απαιτεί ένα υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή - οι δημιουργοί έχουν προβλέψει να “παίζει” τέλεια σε οποιαδήποτε οθόνη - συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο. 

Η εφαρμογή θα της καλωσορίσει και θα της προτρέψει να διαλέξετε μια τοποθεσία στο χάρτη της περιοχής για να την εξερευνήσετε. Αφού επιλέξετε λοιπόν το σημείο που θέλετε, πατάτε μετάβαση και αμέσως, θα βρεθείτε μπροστά στο σημείο του αρχαιολογικού χώρου που επιλέξατε, για να εξερευνήσετε. 

Στη δεξιά πλευρά της οθόνης θα βλέπετε το χάρτη με τα σημεία του ορίζοντα, όπου θα δείχνει από ποια γωνία κοιτάτε το μνημείο. Με το ποντίκι ή τα βελάκια του πληκτρολογίου μπορείτε να μετακινηθείτε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η εφαρμογή είναι πραγματικά απίστευτη και πάρα πολύ γρήγορη, αν σκεφτεί κανείς τον όγκο της πληροφορίας που προβάλει. Και φυσικά, σε σύγκριση με ένα βιβλίο αντίστοιχης πληροφόρησης, η συγκεκριμένη εφαρμογή υπερέχει στην περιγραφή με λεπτομέρεια των μνημείων και στη δυνατότητα της εικονικής μετακίνησης στην περιοχή, μετατρέποντας αυτή την εμπειρία σε εξωπραγματική, ή μάλλον πέρα για πέρα «πραγματική»! 

3. www.livebooks.gr: Διαδραστικά βιβλία που ζωντανεύουν με ήχο και κίνηση από το tablet ή το κινητό!

Βιβλία που «ζωντανεύουν»… μας συντροφεύουν όλες τις ώρες που μένουμε σπίτι!

Διαδραστικά βιβλία, Livebooks.gr

Photo Credit: www.livebooks.gr

Μία ακόμη πρωτότυπη ιδέα για να ενισχυθεί η διασκέδαση, αλλά και η γνώση από το σπίτι, είναι και τα Livebooks, ή αλλιώς τα βιβλία που ζωντανεύουν! Τα livebooks συνδυάζουν το παιχνίδι, με το διάβασμα ενός βιβλίου και την τεχνολογία! Πρόκειται για απίθανα βιβλία που ζωντανεύουν το περιεχόμενό τους τρισδιάστατα, με ήχο και κίνηση μέσα από τις οθόνες των φορητών συσκευών!   

Λαβύρινθοι, χρωμοσελίδες, διαφορές, αταίριαστα & όμοια και πολλές, πολλές ακόμα απίθανες δραστηριότητες και παιχνίδια δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξασκήσουν τη δημιουργικότητα και να ακονίσουν το μυαλό τους. Ασκήσεις και γρίφοι για δυνατούς λύτες που θα δώσουν ώθηση στη φαντασία, καθώς και ζωγραφιές για χαλάρωση και εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας. 

Τα Livebooks είναι κανονικά έντυπα βιβλία που συνοδεύονται από μία ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή για κινητά ή tablet τεχνολογίας Android ή iOS, με την χρήση της οποίας τα βιβλία ζωντανεύουν το περιεχόμενό τους σε 3D, με κίνηση και ήχο, μέσω της κάμερας της συσκευής. Απλώς, αγοράζετε τα βιβλία.  

Τα απίθανα βιβλία που ζωντανεύουν, χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες της Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας για να δώσουν ζωή στο περιεχόμενό τους. Είναι πολύ εύκολο να δείτε αγαπημένους χαρακτήρες να ζωντανεύουν μέσα από τις οθόνες των tablet/smartphone, να φωτογραφηθείτε μαζί τους και να ταξιδέψετε…εικονικά! Επίσης, μέρος της εφαρμογής περιλαμβάνει δωρεάν ζωγραφιές για εκτύπωση, που ζωντανεύουν με τα χρώματα που τους δίνετε, σας τραγουδούν και σας μιλούν! Απλώς, κατεβάζετε, εκτυπώνετε και ζωγραφίζετε και μετά μέσω της εφαρμογής, βλέπετε τον ήρωα να ζωντανεύει και να σας μιλάει! 

Επίσης, δύο από τα βιβλία, “Το Ηλιακό σύστημα σε 3D” και το “Οι δεινόσαυροι επιστρέφουν” χρησιμοποιούν και την εικονική πραγματικότητα. Επίσης, μπορείτε να βρείτε ασκήσεις πολλαπλασιασμού για την προπαίδεια σε μορφή PDF και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν και να το εκτυπώσετε όσες φορές θέλετε. Τέλος, εάν θέλετε να σιγουρευτείτε, για όλα τα παραπάνω, μπορείτε να κατεβάσετε τις εφαρμογές πριν προχωρήσετε σε αγορά, αφού είναι δωρεάν. Κατεβάστε την εφαρμογή του βιβλίου που σας ενδιαφέρει από το Play Store ή το App Store και ανοίξτε την. Αν η εφαρμογή ανοίξει την κάμερα της συσκευής σας και βλέπετε ότι δείχνει η κάμερα, τότε κατά 99% η εφαρμογή είναι συμβατή με τη συσκευή σας.

Το κάθε βιβλίο έχει τη δική του τιμή με αυτές να κυμαίνονται από 8,90 έως και 19,90 ευρώ. Τα Livebooks είναι 100% ελληνική καινοτομία από τη συγγραφή, και την εικονογράφηση, έως την ανάπτυξη εφαρμογών. Κάθε παραγγελία χρειάζεται 1 με 2 εργάσιμες ημέρες σε όλη την Ελλάδα!