3 online εκπαιδευτικά προγράμματα τεχνών και επιστημών για παιδιά όλων των ηλικιών

Ο Νοέμβριος ξεκινάει με online εκπαιδευτικές δραστηριότητες ! Για παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου το Ίδρυμα Ευγενίδου προτάσσει την τεχνολογία ως διασκεδαστική και επιμορφωτική λύση για τους μελλοντικούς επιστήμονες με σεμινάρια γύρω από την πληροφορική, την παραγωγή ταινιών, τον προγραμματισμό, την αρχιτεκτονική και τα διαδραστικά παιχνίδια! Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η υδροβιολόγος Χριστίνα Γιαμαλή ενημερώνει διαδικτυακά τα παιδιά πώς να προστατεύουν το περιβάλλον και τη θάλασσα, ενώ το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ έχει δημιουργήσει μία πρωτότυπη ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδυάζει βίντεο μικρής διάρκειας με πληροφορίες γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και τα σημαντικότερα κινήματά της, καθώς και τη ζωή και το έργο σημαντικών καλλιτεχνών με συνοδευτικό εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει εκπαιδευτικά παιχνίδια και απτικά υλικά που ενδυναμώνουν τη σχέση του μαθητή µε την τέχνη.

1. Online εργαστήρια από το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου - Νοέμβριος 2020

Online εργαστήρια από το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου - Νοέμβριος 2020Photo Credit: eef.edu.gr

Είσαι 12-15 ετών, λατρεύεις τις σύγχρονες τεχνολογίες και μένεις σπίτι; Το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσιάζει τα online εργαστήρια του.

Κατασκευάζοντας Voice Applets: Φωνητικές Εφαρμογές για Virtual Assistants
Οι εικονικοί βοηθοί (virtual assistants) αποτελούν μία από τις σημαντικότερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μία μικρο-εφαρμογή φωνητικής αλληλεπίδρασης με θέμα την αναζήτηση σούπερ-ηρώων, η οποία χρησιμοποιείται μέσω ενός εικονικού βοηθού τύπου Amazon Alexa ή Google Assistant; Για να το επιτύχουμε αυτό, θα σχεδιάσουμε γραφικά τη ροή της εφαρμογής μας με τη χρήση κόμβων και συνδέσμων μέσα από την online πλατφόρμα Voiceflow. Θα ορίσουμε εντολές, μεταβλητές και if statements. Τέλος, θα συνδέσουμε το πρωτότυπό μας μέσω API ανοιχτού κώδικα με ένα αρχείο JSON που είναι μια μορφή ανταλλαγής δεδομένων, με σκοπό να παίρνουμε τις κατάλληλες τιμές για τα αιτήματά μας και να κάνουμε, στη συνέχεια, πολλές διασκεδαστικές δοκιμές.
Τετ 04/11/2020 16:00
Σαβ 07/11/2020 12:30
Τετ 11/11/2020 16:00
Σαβ 14/11/2020 12:30
Παρ 27/11/2020 16:00

Ηλικίες: 12 – 15 ετών

2D animation: Τεχνικές για δημιουργία ταινίας animation
Βλέποντας ταινίες animation, αναρωτηθήκατε ποτέ πώς οι χαρακτήρες κινούνται σε χώρο δύο διαστάσεων; Η τέχνη του 2D animation ζωντανεύει χαρακτήρες, αντικείμενα και κόσμους ολόκληρους μπροστά στα μάτια των θεατών. Οι συμμετέχοντες μετατρέπονται σε animators και ανακαλύπτουν τις τεχνικές του 2D animation, τους τρόπους που δημιουργείται, τις βασικές του αρχές και την ορολογία που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του κλάδου. Στην συνέχεια, με την χρήση κατάλληλου λογισμικού, πειραματίζονται με την δημιουργία του γνωστού «bouncing ball animation» χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως το tweening και το onion skinning.
Τετ 18/11/2020 16:00
Ηλικίες: 12-15 ετών

Python 1: Εισαγωγή στην Python - Μία γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου 
Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μία εισαγωγή στις θεμελιώδεις έννοιες προγραμματισμού και στην γλώσσα προγραμματισμού Python, μία δημοφιλή γλώσσα, προσιτή και με μεγάλη χρηστικότητα. Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τις βασικές δομές δεδομένων, καθώς και τις δομές ελέγχου. Επίσης θα καλυφθούν συναρτήσεις εισόδου και εξόδου δεδομένων, καθώς και βασικοί αλγόριθμοι και τέλος θα δημιουργήσουν διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως η κρεμάλα και το mastermind.
Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερεις δίωρες ενότητες. Για την συμμετοχή δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού.
Σαβ 07/11/2020 15:00
Σαβ 14/11/2020 15:00
Σαβ 21/11/2020 15:00
Σαβ 28/11/2020 15:00

Μικροί Αρχιτέκτονες: Σχεδιάζω μια βιώσιμη πόλη: Visual Computing και αστικός σχεδιασμός
Σκοπός του εργαστηρίου, είναι να εισάγει τους μαθητές στην έννοια της βιώσιμης πόλης και στις αρχές του αστικού σχεδιασμού. Στο εργαστήριο οι μαθητές καλούνται να ακολουθήσουν ένα βιώσιμο σενάριο και με βάση αυτό να σχεδιάσουν ένα μικρό πάρκο πεζοδρομίου (Parklet). Η διαδικασία του σχεδιασμού γίνεται με βάση τις αρχές του αστικού σχεδιασμού και με εφαρμογή σχηματικών κανόνων. 
Στόχος είναι οι μαθητές να μυηθούν στην βιωσιμότητα της πόλης και να αποκτήσουν εργαλεία προκειμένου οι ίδιοι να αλλάξουν την εικόνα που έχουν για την πόλη.
Παρ 06/11/2020 16:00

Web Programming: Σχεδιασμός ιστοσελίδας ειδήσεων
Web programming είναι η δημιουργία δυναμικών web εφαρμογών, όπως οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μία ιστοσελίδα ειδησεογραφικού ρεπορτάζ, χρησιμοποιώντας εντολές της γλώσσας JavaScript, μίας εκ των βασικών γλωσσών web programming. Θα γράψουν τον απαραίτητο κώδικα, έτσι ώστε να καλούν συναρτήσεις και να τροποποιούν τις παραμέτρους αυτών, ενώ στη συνέχεια θα μάθουν να χρησιμοποιούν επαναλήψεις (loops) και συνθήκες (conditionals). Τέλος θα προσθέσουν γραφικά. 
Τετ 25/11/2020 16:00

Text Adventure: Δημιουργία παιχνιδιού διαδραστικής αφήγησης
Ωχ, όχι! Κλειδώθηκες στο δωμάτιο και το κινητό δεν έχει μπαταρία! Τι κάνεις τώρα; Δημιουργείς τη δική σου λύση! Έλα να μάθεις πώς ξεκίνησαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τι είναι το Interactive Storytelling και πώς δομείται ένα παιχνίδι. Οι προκλήσεις είναι πολλές: συνθήκες boolean, εντολές παίκτη και διαδραστικότητα με τον χρήστη. Με εργαλείο μας την πλατφόρμα Quest, θα φτιάξουμε τη δική μας περιπέτεια απόδρασης και θα ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του προγραμματισμού, της αλγοριθμικής σκέψης και του game design. Κώδικας, κείμενα και πολυμέσα συνδυάζονται με τη δυνατότερη κάρτα γραφικών του κόσμου... τη φαντασία! Εσύ θα καταφέρεις να βγεις από το δωμάτιο;
Παρ 13/11/2020 16:00
Παρ 20/11/2020 16:00

Απαραίτητη κράτηση θέσης στο τηλ. 2109469641 από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30- 16:30. 
Μετά την επιβεβαίωση κράτησης, το Ίδρυμα Ευγενίδου θα στείλει οδηγίες για την παρακολούθηση του μαθήματος. Τα εργαστήρια διεξάγονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Webex.

To Ίδρυμα Ευγενίδου δημιούργησε το UTech Lab με την συνεργασία και την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

2. "Η Θάλασσά μας" εκπαιδευτικά video από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Η Θάλασσά μας, εκπαιδευτικά video από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Photo Credit: gnhm.gr

Ένα Εργαστήριο Υδροβιολογίας στο σπίτι μας! Συγκεκριμένα, η Υπεύθυνη Εργαστηρίου Υδροβιολογίας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Χριστίνα Γιαμαλή, μέσα από την προβολή 3 εκπαιδευτικών βίντεο προτρέπει τα παιδιά να γίνουν οι ίδιοι εξερευνητές/επιστήμονες, καθώς και καλλιτέχνες και να προστατέψουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η Χριστίνα Γιαμαλή μέσα από τα βίντεο εξηγεί στα παιδιά τη σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάγκη προστασίας του.

Τα βίντεο δημιουργήθηκαν με την συνεργασία του ΜΓΦΙ και των ΕΛΠΕ για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης ΖΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ των ΕΛΠΕ.

1ο βίντεο: Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ
Κεντρικό θέμα της ενότητας αυτής είναι η θαλάσσια βιοποικιλότητα (Τι είναι βιοποικιλότητα, γιατί είναι σημαντική, μερικά ζώα και φυτά της θάλασσας, ποιοι τα μελετούν). Γίνεται αναφορά στα ζώα της θάλασσας και ειδικά στα μαλάκια (δίθυρα, γαστερόποδα, σκαφόποδα, κεφαλόποδα) και στους αχινούς με δείγματα του μουσείου.
Σκοπός είναι να μπορούν να ξεχωρίσουν μόνα τους τα παιδιά π.χ. ένα γαστερόποδο από ένα κεφαλόποδο. Στο τέλος μαθαίνουν πως μπορούν να φτιάξουν το δικό τους φυλλάδιο εξερευνητή – επιστήμονα για να καταγράφουν αυτά που βλέπουν στις ακτές.
Δείτε το 1o βίντεο εδώ 

2ο βίντεο: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Θέμα της ενότητας αυτής είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα παιδιά θα ενημερωθούν για τα ξενικά (εισβλητικά είδη) αλλά και τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στην θάλασσα. Στο τέλος δίνονται λύσεις για την αποφυγή χρήσης πλαστικών μιας χρήσης αλλά και την σωστή απόρριψη των σκουπιδιών.
Δείτε το 2ο βίντεο εδώ

3ο βίντεο: ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑΝ ΚΑΡΧΑΡΙΑ
Χειροτεχνία: κατασκευή ενός καρχαρία που ανοιγοκλείνει το στόμα του και τρώει ένα ψαράκι. 
Υλικά που θα χρειάζονται είναι: χαρτόνι, μανταλάκι, κόλα, ψαλίδι, μολύβια, μαρκαδόροι.
Δείτε το 3ο βίντεο εδώ

3. «Είναι αυτό Τέχνη;»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού ΝΕΟΝ σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

«Είναι αυτό Τέχνη;» - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού ΝΕΟΝ σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό ΜουσείοPhoto Credit: neon.org.gr 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού ΝΕΟΝ «Είναι αυτό Τέχνη;» είναι το πρώτο πρόγραμμα του είδους του που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, αποτελώντας μία καινοτόμο προσέγγιση στην εικαστική εκπαίδευση των νέων.

Tο πρόγραμμα συνδιαμορφώθηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, και τα τελευταία έξι χρόνια έχει απευθυνθεί σε περισσότερους από 16.200 μαθητές Γυμνασίου.

Ο ΝΕΟΝ δημιουργήθηκε μέσα από τη βαθιά πεποίθηση του ιδρυτή του ότι η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να αφυπνίσει και να παρακινήσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα στη δράση του, με σκοπό να καλλιεργήσει τη σχέση των νέων με τη σύγχρονη τέχνη και να ενεργοποιήσει μορφές επικοινωνίας, συμμετοχής και κοινωνικής συνείδησης.

Το πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;» είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των εφήβων και αξιοποιεί τη δυναμική της τέχνης για να προάγει τη σχέση με τον πολιτισμό μέσα από το σχολείο. Απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου με στόχο να τους φέρει σε επαφή με μια ποικιλία μορφών της σύγχρονης τέχνης και ορισμένους από τους σημαντικότερους δημιουργούς της.

Η υλοποίηση βασίζεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδυάζει βίντεο μικρής διάρκειας με πληροφορίες γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και τα σημαντικότερα κινήματά της καθώς και τη ζωή και το έργο σημαντικών καλλιτεχνών. Ένα συνοδευτικό εκπαιδευτικό πακέτο περιέχει εκπαιδευτικά παιχνίδια και απτικά υλικά που ενδυναμώνουν τη σχέση του μαθητή µε την τέχνη. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και ο ΝΕΟΝ συνεργάστηκαν με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου για την επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος.

Στο υλικό περιλαμβάνονται σημαντικοί καλλιτέχνες που έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που βλέπουμε και ορίζουμε την τέχνη σήμερα, όπως Marina Abramović, Marcel Duchamp, Joseph Beuys, Louise Bourgeois, Andy Warhol, Gerhard Richter, Martin Kippenberger, William Kentridge, Mario Merz, Γιάννης Κουνέλλης. Επιπλέον, στο επόμενο διάστημα το υλικό θα εμπλουτιστεί με περισσότερους καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο διαδοχικές συναντήσεις στην κάθε τάξη. Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι μαθητές λειτουργούν σαν καλλιτέχνες και πραγματοποιούν ομαδικές και συνεργατικές δράσεις και παρουσιάζουν δικά τους εικαστικά δρώμενα.

Η δράση μέσα στις σχολικές αίθουσες, από τους ερμηνευτές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, δημιουργεί συνθήκες αλληλεπίδρασης των μαθητών με την τέχνη, με βιωματικό τρόπο και απτά αποτελέσματα. Αφετηρία του αποτελεί το παιδαγωγικό πλαίσιο που συμβάλλει στην εξέλιξη των ικανοτήτων των παιδιών, στον εφοδιασμό με τρόπους προσέγγισης και ερμηνείας έργων τέχνης, στην κατανόηση των σύγχρονων κοινωνικών παραμέτρων μέσα από την οπτική της τέχνης.

Είναι ενδεικτικός ο χαρακτηρισμός μαθήτριας του 2ο Γυμνασίου Χαϊδαρίου, «Η Τέχνη είναι απεριόριστη, γιατί η φαντασία είναι απεριόριστη».

Από το ξεκίνημά του το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, το πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;» έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από μαθητές και καθηγητές. Έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 913 προγράμματα σε 131 σχολεία της Περιφέρειας Αττικής και σε 1 σχολείο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, όπου έχουν συμμετάσχει 16.240 μαθητές Γ’ Γυμνασίου και 961 καθηγητές. Φέτος, το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά, ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο για μάσκες και αποστάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος εκθέσεων του ΝΕΟΝ αναπτύσσονται εκπαιδευτικές δράσεις για τα σχολεία μέσα στους χώρους των εκθέσεων.

Όπως αναφέρει η Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια του ΝΕΟΝ, «Απευθυνόμαστε σε νέους, έφηβους 15 ετών που έχουν άποψη, εξεταστική και ανατρεπτική προσέγγιση για τη ζωή. Είναι στην ηλικία που οραματίζονται και σχεδιάζουν το μέλλον τους. Γι’ αυτό θέτουμε το ερώτημα “Είναι αυτό Τέχνη;”, που εκφράζει τη δημοκρατικότητα της σύγχρονης τέχνης, η οποία έχει την ελευθερία να είναι ανοιχτή σε διάφορες ερμηνείες. Ερχόμενοι σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, οι νέοι αντικρίζουν τη διαφορετική προσέγγιση, τον σύγχρονο προβληματισμό και την παραγωγή ιδεών που η τέχνη τοποθετεί πάνω στα ζητήματα κάθε εποχής. Επενδύουμε σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γιατί πιστεύουμε ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τον πολιτισμό. Ευχαριστούμε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και όλους τους συντελεστές που κάνουν το όραμά μας πραγματικότητα».

Η Ζαμπέλ Μουρατιάν, πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, σημειώνει, «Αισθανόμαστε ότι το ερώτημα ‘’Είναι αυτό Τέχνη;’’ έχει βρει τους πιο ευρηματικούς συνομιλητές στα πρόσωπα των εφήβων. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει ανοίξει δρόμους στη φαντασία, την έκφραση, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών. Έχει διαμορφώσει μια τάση που δηλώνεται από το έντονο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών να ζήσουν αυτήν την εμπειρία οι μαθητές τους. Είμαστε περήφανοι για το αποτύπωμα που αφήνει στο ελληνικό σχολείο! Ευχαριστούμε τον Οργανισμό ΝΕΟΝ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, και για τη δυναμική του που φέρνει τη σύγχρονη τέχνη μέσα στα σχολεία».