3 online προτάσεις δημιουργικής μάθησης

#Μένουμεσπίτι#, αλλά παραμένουμε online με 3 προτάσεις δημιουργικής μάθησης για μαθητές του Δημοτικού: εκπαιδευτικά ταξίδια στο χρόνο, μαθήματα… μαθηματικών και εγκυκλοπαιδικά κουΐζ γεμίζουν ευχάριστα τις ώρες των παιδιών!

Ανάμεσα σε ειδικές εκπομπές για τον κορωνοϊό, σε ειδήσεις που διόλου ευχάριστες είναι και σε προγράμματα που τελικά κουράζουν, παρά ανανεώνουν αυτό τον αέναο κύκλο… καραντίνας, τα παιδιά έχουν ακόμη την ευκαιρία να «ξεδιψάσουν» την περιέργειά τους και την ανάγκη τους για γνώση με online προγράμματα που προσφέρουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως πώς έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα, πώς τα Μαθηματικά θα γίνουν ενδιαφέροντα και… γοητευτικά, αλλά και πώς «μπορώ να πάω νηπιαγωγείο, μέσω διαδικτύου!» Το CKG σας παρουσιάζει 3 προτάσεις για online εκπαίδευση, αλλά και ψυχαγωγία για όσους «μένουν σπίτι», αλλά δε θέλουν να «μείνουν πίσω» σε τίποτα!

1. Online Πρόγραμμα «Παίζοντας από το Σπίτι» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Ταξιδεύω στην αρχαία Ελλάδα, από το σαλόνι του σπιτιού μου!

Online Πρόγραμμα «Παίζοντας από το Σπίτι» του Μουσείου Κυκλαδικής ΤέχνηςPhoto Credit: cycladic.museum

Πώς έπαιζαν τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων μέσα στο σπίτι; Πώς ντύνονταν; Πόσα παιχνίδια από αυτά που παίζουν σήμερα υπήρχαν και στην αρχαιότητα; 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παραμένει κλειστό, μέσα όμως από μία σειρά online δραστηριοτήτων προσκαλεί τους μικρούς φίλους του σε ένα δημιουργικό ταξίδι στον Πολιτισμό από το σπίτι!

Εκτός από βίντεο από προηγούμενες εκθέσεις και ψηφιακές συλλογές, το online πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι» προσκαλεί τα παιδιά να φτιάξουν τα ίδια παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων: κουδουνίστρες, κούκλες, παιχνίδια με ρόδες, ζωάκια από πηλό, αστράγαλους, μπάλες, αλλά και ξύλινα αλογάκια, που διασκέδαζαν τα παιδιά τις ώρες που έμεναν στο σπίτι. Αγαπημένα παιχνίδια ήταν επίσης τα ομαδικά, όπως το κρυφτό, η τυφλόμυγα, τα αγαλματάκια ακούνητα, το κουτσό, αλλά και οι γρίφοι και τα αινίγματα. 

Παράλληλα, τα παιδιά μπορούν να... ντυθούν ακόμη και να χτενιστούν ως αρχαίοι Έλληνες, φτιάχνοντας τα δικά τους ρούχα, κοσμήματα, στολίδια, κορδέλες και καπέλα, με απλά υλικά.

Όσα παιδιά θέλουν να συμμετάσχουν, αρκεί να μπουν στο Cycladic.gr, να κατεβάσουν τα αρχεία με τη βοήθεια των γονιών τους και να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια, ή να παίξουν με τα αδέλφια τους, όπως τα παιδιά στην αρχαιότητα. Όπως δε, υπόσχεται το μουσείο, θα ακολουθήσουν και νέες δράσεις online στο Cycladic.gr.

2. Online μαθηματικά για δυνατούς λύτες του Δημοτικού από το WhyMath

Μαθήματα…καθημερινότητας από μία εναλλακτική πλατφόρμα Μαθηματικών!

Online μαθηματικά για δυνατούς λύτες του Δημοτικού από το WhyMathPhoto Credit: whymath.gr

Το WhyMath διοργανώνει εργαστήρια Μαθηματικών για μαθητές του Δημοτικού σχολείου, από Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού. Στο WhyMath οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν σε βάθος ακόμη και τις πιο σύνθετες έννοιες των Μαθηματικών. Όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως επιπέδου, συμμετέχουν ενεργά, συνεργάζονται και μαθαίνουν Μαθηματικά.

Η ιδρύτρια του WhyMath, Ολύμπια Καραλή, αποφοίτησε από το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2005 και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το 2017 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο, «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» στο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2005 εργάζεται ως καθηγήτρια Μαθηματικών.

Η εμπειρία της βοηθάει παιδιά του Δημοτικού να κατανοήσουν έννοιες όπως τα κλάσματα, οι δεκαδικοί αριθμοί ή βασικές έννοιες της Γεωμετρίας και να αντιληφθούν ότι είναι ένα μάθημα, το οποίο εφαρμόζουν καθημερινά σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. 

Τα εργαστήρια WhyMath έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τη μεθοδολογία των Singapore math, η οποία θωρείται διεθνώς ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος διδασκαλίας των Μαθηματικών και σίγουρα κάθε άλλο παρά παραδοσιακή! Είναι μια άκρως αποτελεσματική μέθοδος διδασκαλίας που στηρίζεται στην αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας πολύ διακεκριμένων ειδικών όπως Jerome Bruner, Richard Skemp, Jean Piaget, Lev Vygotsky, and Zoltan Dienes.

Tα Singapore Math εφαρμόζονται σε 40 χώρες παγκοσμίως μεταξύ των οποίων η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Οι μαθητές αποκτούν μαθηματικό τρόπο σκέψης χωρίς να «παπαγαλίζουν» ή να απομνημονεύουν δυσνόητες μαθηματικές διαδικασίες.

Οι μαθητές ανακαλύπτουν και κατασκευάζουν τα Μαθηματικά! Μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια συνειδητοποιούν ότι τα Μαθηματικά έχουν ΖΩΗ και ΣΩΜΑ και βρίσκουν εφαρμογή σε καταστάσεις της καθημερινής τους ζωής.

To WhyMath εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούριες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας, ώστε οι μικροί μαθητές του Δημοτικού να γνωρίσουν τη γοητευτική πλευρά των Μαθηματικών, με σκοπό να τα αγαπήσουν. 

3. Kidoplanet: Το πρώτο online νηπιαγωγείο για μικρά παιδιά!

Τώρα με το Kidoplanet, δε μου λείπει το νηπιαγωγείο!

Kidoplanet, Το πρώτο online νηπιαγωγείο!

Photo Credit: kidoplanet.gr

Το KidoPlanet δημιουργήθηκε το 2011. Αποτελεί μια πλατφόρμα εκπαίδευσης παιδιών προσχολικής ηλικίας 3-6 ετών και ένα εργαλείο πληροφορικής εκπαίδευσης νηπίων. Είναι πλήρως εικονογραφημένο και η πλοήγηση είναι σχεδιασμένη συμβολικά. Περιέχει ασκήσεις μαθηματικών καλύπτοντας όλη την θεματολογία του νηπιαγωγείου, πλήρη εγκυκλοπαίδεια του περιβάλλοντος, παζλ, ζωγραφική και φύλλα εργασίας προς εκτύπωση. Διαθέτει σύστημα εξατομικευμένης προόδου και προσαρμόζεται στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών. Διαθέτει επίσης συνοδευτικές εφαρμογές πολυμέσων (βίντεο, εικόνες, ήχους).

Μαθηματικά
Μια σειρά ασκήσεων έχει δημιουργηθεί για τη μαθηματική εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Οι ασκήσεις καλύπτουν όλη τη θεματολογία του νηπιαγωγείου, με αντιστοίχιση, συμπλήρωση κενών, πολλαπλή επιλογή, συνόλων.

Περιβάλλον
Μια ολοκληρωμένη εγκυκλοπαίδεια του περιβάλλοντος με υπέροχες φωτογραφίες, βίντεο, καθώς και κείμενα με γνωστικές πληροφορίες του κάθε αντικειμένου που μελετάται, περιμένει τους μικρούς φίλους να την εξερευνήσουν μέσα από ζωγραφική και παζλ.

Δραστηριότητες
Μια συλλογή μοναδικών εκτυπώσιμων φύλλων εργασίας με αντικείμενο τα μαθηματικά, ή διάφορες κατασκευές έχουν σχεδιαστεί, προκειμένου τα παιδιά να εξασκηθούν παράλληλα με τις ψηφιακές ασκήσεις, ολοκληρώνοντας έτσι την εμπειρία της μάθησης με τον πιο ευχάριστο τρόπο!!

Κάθε φορά που το παιδί εξασκείται, το σύστημα συλλέγει στοιχεία για την πρόοδο του. Ο χρόνος περιήγησης, ο αριθμός σωστών και λάθος απαντήσεων, καθώς και ο αριθμός των βραβείων εμφανίζονται στον πίνακα των στατιστικών. Έτσι, ο γονιός έχει πλήρη εικόνα της ενασχόλησης του παιδιού με την υπηρεσία! 

Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης του παιδιού στο περιβάλλον, το παιδί συλλέγει αστεράκια επιβράβευσης, ενώ στα μαθηματικά, μετάλλια. Όλα αυτά μετατρέπονται σε αυτοκόλλητα, που διακοσμούν το ψηφιακό του άλμπουμ! Η επιβράβευση αποτελεί ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της υπηρεσίας. 

Για αυτές τις δύσκολες ημέρες, και ειδικά για οικογένειες της Θεσσαλίας, μπορούν να κάνουν ελεύθερη χρήση του Kidoplanet, στέλνοντας ένα email ενδιαφέροντος στο kidoplanet2017@gmail.com και θα λάβει πρόσκληση ελεύθερης πρόσβασης άμεσα. 

Oι γονείς εκτός Θεσσαλίας μπορούν να συνδεθούν μέσω συνδρομής για να αποκτήσει το παιδί τους πρόσβαση σε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό προσχολικής αγωγής.