4 δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν έχει μόνο πανέμορφα νησιά και παραλίες, αλλά και μαγευτικά μέρη το χειμώνα, που αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για χειμερινές αποδράσεις.
Γραφικά χωριά, πετρόχτιστα σπίτια, βουνά, ποτάμια και λίμνες για δραστηριότητες κοντά στη φύση, αυθεντικές γεύσεις σε παραδοσιακά ταβερνάκια, αναμμένα τζάκια, συνθέτουν το σκηνικό της τέλειας απόδρασης εκτός πόλης.

Ζαγοροχώρια

Τα 46 γραφικά χωριά που συνθέτουν τα Ζαγοροχώρια είναι από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς της χώρας μας. Χτισμένα μέσα στην πανέμορφη φύση της Ηπείρου, διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και μονοπάτια που συνδέουν κάποια χωριά μεταξύ τους. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις κολυµπήθρες κοντά στο Πάπιγκο, να περπατήσετε στα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, να ανεβείτε στη θέση Μπελόη ξεκινώντας από το Βραδέτο, για να απολαύσετε την ωραιότερη θέα της χαράδρας του Βίκου ή να κάνετε rafting στο Βοϊδομάτη. Αν μετά από όλα σας άνοιξε η όρεξη, θα σας αποζημιώσουν οι πίτες (χορτόπιτα, κοτόπιτα, αλευρόπιτα) που θεωρούνται σπεσιαλιτέ της περιοχής, τα πιάτα με κρέας από κυνήγι και όχι μόνο, καθώς και τα τυριά που παρασκευάζονται εκεί, όπως το μετσοβόνε, το γαλοτύρι, κ.λπ.

Λίμνη Πλαστήρα

Περιτριγυρισμένη από 18 γραφικά χωριά, η λίμνη Πλαστήρα προσφέρει ένα τοπίο ονειρικό. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως τη δική μας Ελβετία. Αλπικές βουνοκορφές, συνήθως χιονισμένες αυτή την εποχή του χρόνου, ορμητικοί χείμαρροι και τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης, δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό. Τα γύρω χωριά, άλλα παραλίμνια, όπως τα Καλύβια Πεζούλας και το Νεοχώρι που είναι τα πλέον ανεπτυγμένα τουριστικά, και άλλα ορεινά, όλα έχουν ειδυλλιακή θέα προς την τεχνητή λίμνη, που γίνεται ένα με το φυσικό τοπίο. Αν σας αρέσουν οι δραστηριότητες, απολαύστε τις παραλίμνιες διαδρομές με τα πόδια, με ποδήλατο ή κάνοντας ιππασία. Μπορείτε να ενοικιάσετε κανό ή υδροποδήλατο για να εξερευνήσετε τη λίμνη ή να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στην τοξοβολία.
4 δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

Ορεινή Αρκαδία

Ένας κλασικός χειμερινός προορισμός, καθώς συνδυάζει χωριά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πολλές δραστηριότητες και τοπία μοναδικής ομορφιάς. Αν μάλιστα είναι και χιονισμένα, τότε είναι ονειρικά! Από τα πιο δηµοφιλή χωριά της περιοχής είναι η Δηµητσάνα, στο κέντρο της ορεινής Αρκαδίας, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, με τα λιθόκτιστα καλντερίμια, τα πολυόροφα αρχοντικά σπίτια, τις εντυπωσιακές εκκλησίες, τις γραφικές πλατείες και το περίφηµο μουσείο Υδροκίνησης. Η Στεµνίτσα ξεχωρίζει για τα πέτρινα αρχοντόσπιτα και το µοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόµου. Η Καρύταινα, με παραδοσιακά πέτρινα κτήρια και το κάστρο του 13ου αιώνα, που φωταγωγημένο μοιάζει να κρέμεται από τον ουρανό. Η Βυτίνα, ένας παραδοσιακός οικισµός µε πεύκα, έλατα και καστανιές, που είναι το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο κεφαλοχώρι του Μαινάλου και αποτελεί ορμητήριο για δραστηριότητες και εξορμήσεις. Αν σας αρέσουν τα χειμερινά σπορ, το χιονοδροµικό κέντρο Μαινάλου, βρίσκεται 30χλµ. από τη Δηµιτσάνα, ενώ για rafting, trekking και canoe kayak, το φαράγγι του Λούσιου είναι κορυφαία επιλογή.

Πήλιο

Η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και πατρίδα των Κενταύρων, σύμφωνα με τη μυθολογία, το Πήλιο, ορθώνεται ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο. Ένα βουνό με παραδοσιακά χωριά και αρχοντικά, κρήνες με γάργαρα νερά, πλατάνια, μηλιές, καστανιές, βελανιδιές, οξιές, μονοπάτια, παλιές εκκλησίες, χιονοδρομικό κέντρο, σας περιμένει για υπέροχες χειμερινές διακοπές. Περπατήστε στα σοκάκια της Πορταριάς, της Τσαγκαράδας και της Μακρυνίτσας, με τη μοναδική θέα στον Παγασητικό κόλπο και το Βόλο, κάνετε σκι στα Χάνια, αλλά και πεζοπορίες στην υπέροχη φύση. Μία από τις ωραιότερες διαδρομές είναι το μονοπάτι από τη συνοικία των Ταξιαρχών προς την κεντρική πλατεία του χωριού και το ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου δεσπόζει ένας πλάτανος ηλικίας πάνω από 1.000 χρόνια. Όσο για τις τοπικές νοστιμιές, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τσιτσίραβλα, σπεντζοφάϊ, κόκορα με χυλοπίτες, μπουμπάρι και λευκό μπακλαβά.