4 online προτάσεις για τα παιδιά

Μένουμε σπίτι, με 4 «πολύτιμες» διαδικτυακές προτάσεις πολιτισμού από δημιουργούς του χθες, για παιδιά του σήμερα!

Αυτές οι μέρες δε θυμίζουν Άνοιξη ή προετοιμασία για το καλοκαίρι που έρχεται, όπου όλοι ελπίζουμε να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιδιότυπη καραντίνα και να «αποκτήσουμε» μία φυσιολογικότητα στην καθημερινότητά μας! Μας θυμίζει όμως ότι έχουμε έρθει πιο κοντά στην οικογένειά μας, στις προσωπικές μας ανάγκες, στην ενασχόληση με το σπίτι και σίγουρα πιο κοντά σε μια «εφευρετική» ψυχαγωγία μέσα από online εκπομπές, δημιουργικές προτάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Στο πλαίσιο αυτό, το CKG συνεχίζει τις προτάσεις του για παιδιά με 4 διαδικτυακές ενέργειες πολιτισμού, από θέατρο και ραδιόφωνο, μέχρι σινεμά και ντοκιμαντέρ: όλα από το σπίτι! Έτσι στο YouTube μπορείτε να βρείτε την «επική» Λιλιπούπολη του τότε διευθυντή του Γ’ προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Μάνου Χατζιδάκι που άφησε εποχή στην κυριολεξία με το καστ των συντελεστών του και με τη μουσική που «έντυνε» για 4 χρόνια αυτό το ανατρεπτικό, ραδιοφωνικό ραντεβού! Στον επίσημο ιστότοπο του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών μπορείτε να δείτε 3 μοναδικές παραστάσεις από την παιδική σκηνή με θέμα, τη φαντασία, τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη συντροφικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την πολυπολιτισμικότητα! Στο σπουδαίο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ, «Φιλιά εις τα παιδιά» που έχει προβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, γίνεται ειδικό αφιέρωμα στα παιδιά-προσφυγόπουλα που διηγούνται ιστορίες της κατοχής, θέμα που μας προβληματίζει ακόμη περισσότερο σήμερα, λόγω του «υγειονομικού» πολέμου που υφίσταται τους τελευταίους μήνες ο πλανήτης μας, ενώ από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ηρακλείου, μπορείτε να βλέπετε κάθε βράδυ και μία ταινία μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, animation από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ προβάλλονται και ταινίες ερασιτεχνών δημιουργών από την Ελλάδα και τον κόσμο!

1. Εδώ Λιλιπούπολη, 3ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι

Νοσταλγικά… ραντεβού με τους Λιλιπουπολίτες… μέσω διαδικτύου!

 

 

Ακούστε ξανά – οι παλαιότεροι – και λογικά για πρώτη φορά – τα παιδιά – τη θρυλική ραδιοφωνική σειρά του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι.

Ο δημοσιογράφος Μπρίνης, η Όφη Σόφη και ο Παπαγάλος της, η Χιονάτη και ο Πρίγκηπας, ο δόκτωρ Δρακατόρ, ο Δυστροπόπιγκας, ο Μπιξ Μπιξ και η Μπομπίλα, η Πιπινέζα, ο δήμαρχος Χαρχούδας και όλοι οι Λιλιπουπολίτες «έρχονται» στα σπίτια μας για να ψυχαγωγήσουν τους μικρούς και να συγκινήσουν τους μεγάλους.

Όπως θα δείτε και από τους συντελεστές της εκπομπής αυτής, πρόκειται για «διαμαντάκια» του ελληνικού θεάτρου του τότε και του τώρα και της ελληνικής μουσικής ιστορίας που όλοι μαζί δημιούργησαν αυτό το μοναδικό πρόγραμμα για τα παιδιά που εκτός από ποιοτικό και πλούσιο σε μελωδίες και φωνές, διακρίνεται και για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της στη γενικότερη περίοδο. 

Βασισμένη σε μια ιδέα της Ρεγγίνας Καπετανάκη και της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου και κάτω από την «ορχηστρική μπαγκέτα» του Μάνου Χατζιδάκι, η εκπομπή αγαπήθηκε κυρίως – παρά τις κάποιες «πολέμιες» φωνές από τρίτους εξαιτίας της ραφιναρισμένης «αιχμηρότητας» απέναντι σε ήθη και έθιμα της εποχής – χωρίς ουσιαστικά να καμφθεί η επιτυχία της για πολλά χρόνια σε πολλά σπίτια από ανθρώπους κάθε ηλικίας που την απολάμβαναν ραδιοφωνικά! 

Η θρυλική σειρά ήταν -κι εξακολουθεί να είναι- πρωτότυπη, ανατρεπτική, σχεδόν «ηρωική» ενώ η υποδειγματική της ποιότητα είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μιας θαυμάσιας ομάδας συνεργατών με έντονη καλλιτεχνική διάθεση και πολύ ταλέντο. Σημειώστε, ότι τα κείμενα ήταν της Μαριανίνας Κριεζή και της Άννας Παναγιωτοπούλου, ενώ σίγουρα αποτελεί ένα διαχρονικό δημιούργημα που δεν πρέπει να χάσουν και οι νεότερες γενιές, τώρα που μένουν σπίτι!

Τραγουδούν: Αντώνης Κοντογεωργίου, Σαββίνα Γιαννάτου, Λένα Πλάτωνος, Μαριέλλη Σφακιανάκη και ο Σπύρος Σακκάς

Πρωταγωνιστούν: Λευτέρης Βογιατζής (Πρίγκιπας του Παραμυθιού), Πέπη Οικονομοπούλου (Οφη-Σόφη), Θόδωρος Μπογιατζής (Δυστροπόπιγγας), Δημήτρης Χρυσομάλλης (Κουκουτούζ), Λάμπρος Τσάγκας (Παπαγάλος – Γλυκόσαυρος), Σταμάτης Φασουλής (Μπιξ – Μπιξ), Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Μπομπίλα) 

Μουσική: Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή 

Διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις

2. Θεατρικές παραστάσεις από το αρχείο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, on-demand

Βλέπω… παραμύθια στο διαδίκτυο και ταξιδεύω με το μυαλό μου!

Θεατρικές παραστάσεις από το αρχείο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, on-demand

Photo Credit: dipetheserron.gr

Στην προσπάθεια εμπλουτισμού των ημερών καραντίνας με θέματα πολιτισμού και σε εναρμόνιση με την πρωτοβουλία θεάτρων και καλλιτεχνικών συνδέσμων να ανεβάζουν παλαιότερες παραστάσεις διαδικτυακά, μπορείτε να δείτε 3 παραστάσεις από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών που διαθέτει online δωρεάν έργα από την παιδική και την ερασιτεχνική σκηνή. 

Το αρχείο από την παιδική σκηνή περιλαμβάνει 3 έργα:

Μια παράσταση για όλη την οικογένεια, βασισμένη πάνω στην δημιουργικότητα και την φαντασία, με υπέροχους χαρακτήρες, πολύ χρώμα και γρήγορες εναλλαγές δράσης. Μέσα από την διασκευή της έμπειρης συγγραφέως Φίλιας Δενδρινού συστηνόμαστε ξανά με τα πιο γνωστά παραμύθια των σπουδαίων αδερφών Γκριμ, στην πιο γλαφυρή, τολμηρή, επίκαιρη, αλλά και ξεκαρδιστική εκδοχή τους. Μια παράσταση που μιλά για τη δικαιοσύνη, την κατάχρηση της εξουσίας, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και τη φιλία, την συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την ελπίδα και το δικαίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο. Για τη δύναμη της φαντασίας που αποτελεί καταφύγιο και λημέρι όλων μας. Η σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση επιχειρεί να αναδείξει την πολυδιάστατη φύση των πιο διάσημων παραμυθιών του κόσμου, που έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης και αφορμή δημιουργίας χιλιάδων ταινιών και παραστάσεων και είναι γνωστά και οικεία σε όλους τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μέσα από την ευρηματική σκηνογραφία δημιουργείται ένας μαγικός χώρος όπου το μοντέρνο και το κλασσικό συναντιούνται και αλληλεπιδρούν προτάσσοντας την δύναμη της μαγεία και της μεταμόρφωσης, αυτή που φέρνει τον Άνθρωπο σε επαφή με τον πιο όμορφο εαυτό του. Η πρωτότυπη μουσική με τα τραγούδια που τραγουδούν οι ήρωες του έργου ολοκληρώνει την εικόνα της παράστασης δίνοντας ρυθμό και ζωντάνια, αποτυπώνοντας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το κεντρικό μήνυμα του κάθε παραμυθιού.

«Σέρλοκ Χολμς ο φύλακας των αρχαίων σπόρων» ένα πρωτότυπο έργο εμπνευσμένο από τον αριστουργηματικό ήρωα του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, ειδικά γραμμένο για παιδιά, το οποίο πραγματεύεται το σύγχρονο θέμα της σωστής διατροφής, της υγιεινής τροφής, των αγνών υλικών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Σέρλοκ Χολμς, αν και φανταστικός ήρωας, ξεπέρασε σε φήμη τον δημιουργό του και κατάφερε να γίνει θρύλος. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών δημιουργεί μια πρωτότυπη παράσταση, με ένα σύγχρονο θέμα, χρησιμοποιώντας την ατμόσφαιρα του αστυνομικού και του μυστηρίου με σκοπό να μαγέψει τα παιδιά, να κινητοποιήσει τη φαντασία και τη δημιουργική τους σκέψη, αλλά και να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο μέσα στην μαθητική κοινότητα πάνω στο θέμα της υγιεινής διατροφής και των επιπτώσεων της πρόχειρης τροφής στην υγεία των ανθρώπων, που τόσο απασχολεί την σύγχρονη κοινωνία. Στην παράστασή χρησιμοποιείτε μαύρο θέατρο, τεχνικά εφέ, πρωτότυπα σκηνικά, γρήγορους διαλόγους με πολύ χιούμορ, με σκοπό μέσω της σκηνικής μαγείας και των σύγχρονων διαλόγων και να καλύψουν όσο γίνεται μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα. Κάθε ηλικία σε αυτήν την παράσταση θα ανακαλύψει το δικό της ενδιαφέρον.

Το κλασσικό αριστούργημα του Ιουλίου Βερν «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» επιλέγει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών για την παιδική του σκηνή φέρνοντας τους μικρούς του φίλους σε επαφή με ένα κορυφαίο έργο της παιδικής λογοτεχνίας πολύ γνωστό και οικείο σε όλα τα παιδιά. Οι περιπέτειες του Φιλέα Φογκ και του υπηρέτη του Πασπαρτού στο μαγικό ταξίδι τους στον κόσμο φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, γεμίζουν την ψυχή τους με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό και κεντρίζουν δημιουργικά τη φαντασία τους. Πρόκειται για μια περιπέτεια ενάντια στον χρόνο, ένα φανταστικό ταξίδι που χρησιμοποιεί όλα τα μεταφορικά μέσα που ήταν γνωστά την εποχή που το έργο γράφτηκε και μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς στοχεύει στην αποδοχή της διαφορετικότητας και την πολυπολιτισμικότητα.

3. «Φιλιά εις τα παιδιά»: Το σπουδαίο ντοκιμαντέρ με ήρωες παιδιά από τον Βασίλη Λουλέ και online και δωρεάν!

«…Από παιδιά που #δεν είχαν σπίτι# σε παιδιά που #μένουν στο σπίτι#...»

Φιλιά εις τα παιδιά -Το σπουδαίο ντοκιμαντέρ με ήρωες παιδιά από τον Βασίλη Λουλέ και online και δωρεάν!

Photo Credit: i.ytimg.com

Αυτές τις ημέρες του εγκλεισμού στο σπίτι πολλοί έχουν παρομοιάσει με καταστάσεις που έχουν βιώσει οι ήρωες σε λογοτεχνικά έργα όπως η διάσημη “Πανούκλα” του Καμύ, ακόμα και χολιγουντιανές ταινίες που το σενάριό τους μοιάζει ανατριχιαστικά με αυτό που ζούμε σήμερα. Η αλήθεια είναι πως οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι δύσκολες, όμως σε καμία περίπτωση δε μπορούν να συγκριθούν με καταστάσεις όπως εκείνες που έζησαν οι Έλληνες Εβραίοι κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, όταν ολόκληρες οικογένειες αναγκάστηκαν να μείνουν κρυμμένες μέσα σε σπίτια χριστιανών, πολλές φορές ακόμα και για 18 μήνες!

Το θέμα αυτό πραγματεύεται η σπουδαία ταινία ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ “Φιλιά εις τα παιδιά” η οποία έχει γυρίσει τον κόσμο σε φεστιβάλ και άλλες προβολές και έχει συγκλονίσει το κοινό όπου κι αν προβλήθηκε. Ο Βασίλης Λουλές, με ασύγκριτη ευαισθησία, ασχολείται με αυτό το λεπτό θέμα μιλώντας με τα παιδιά – σήμερα γέροντες – που βίωσαν αυτό τον εγκλεισμό και εκείνοι ανοίγουν την καρδιά τους και ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους μπροστά στην κάμερα.

Λίγα λόγια για το έργο

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από τον θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε κρυμμένα παιδιά που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή αφηγούνται τις ιστορίες τους. Οι 5 ήρωες της ταινίας, η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, ο Μάριος και η Σέλλυ, εξομολογήθηκαν στον κινηματογραφικό φακό πέντε ολόκληρες ιστορίες ζωής. Η καταβύθιση στον παιδικό τους εαυτό είχε πολύ βάσανο και μεγάλη αντίσταση καθώς έπρεπε να ανασύρουν οδυνηρές μνήμες, θαμμένες κάτω από σωρούς ερειπίων, στάχτης και λήθης. Ή ακόμα και κάτω από το "λούστρο" με το οποίο είχαν βάψει οι ίδιοι τη ζωή τους — όπως κάνουμε όλοι μας, δραματοποιώντας ή εξωραΐζοντας την ίδια μας την ιστορία.

Προς μεγάλη έκπληξη όμως ακόμα και του ίδιου τους του εαυτού, μαζί με τα οδυνηρά ήρθαν στο φως και χαρούμενες ή τρυφερές στιγμές που είχαν θαφτεί και αυτές μαζί με τις πονεμένες. 

Μια πραγματική αποκάλυψη, τόσο μα τόσο λυτρωτική! Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας, αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων, που στάθηκαν στοργικές φωλιές μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα —ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο σκηνοθέτης ανακοίνωσε πως αναρτά ολόκληρη την ταινία του στο διαδίκτυο ως δώρο προς αυτούς που μένουν στο σπίτι και σημειώνει πως “Εννοείται ότι τα πράγματα δεν είναι το ίδιο τραγικά τώρα, αλλά η Ιστορία μπορεί να μας φωτίσει και να μας ανακουφίσει”.

4. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συνεχίζει να έρχεται καθημερινά στο σπίτι με ένα κλικ!

Άλλο ένα φεστιβάλ που «βγαίνει» στο διαδίκτυο και κατακτά τις καρδιές των παιδιών!

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συνεχίζει να έρχεται καθημερινά στο σπίτι με ένα κλικ!Photo Credit: www.chaniafilmfestival.com

Μένουμε σπίτι, λοιπόν, αλλά κρατάμε επαφή με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τις δράσεις του. Τηρούμε κανόνες και οδηγίες και συναντιόμαστε σε δημιουργικά μονοπάτια. 

Από την Πέμπτη 19 Μαρτίου έχει ξεκινήσει διαδικτυακά η… επαφή με τη λέσχη και μάλιστα σε καθημερινή βάση στις 9 το βράδυ! 

Με προβολή ταινιών μικρού μήκους από τη σελίδα στο Facebook και το κανάλι στο Youtube.

Μια λέσχη με μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, animation. Ταινίες για μικρούς και μεγάλους!

Ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καθώς και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων απ’ όλη την Ελλάδα. 

Παράλληλα, προβάλλονται ταινίες επαγγελματιών και ερασιτεχνών δημιουργών από την Ελλάδα και τον κόσμο. Ταινίες κλασικές αλλά και σύγχρονες. Ταινίες που μας παραχωρούν οι δημιουργοί και οι παραγωγοί τους στηρίζοντας την όλη προσπάθεια.

Απ’ ότι φαίνεται και σύμφωνα με τα λόγια των διοργανωτών, η ανταπόκριση είναι μεγάλη κάθε βράδυ από πληθώρα ανθρώπων, όπως σκηνοθέτες, παραγωγοί, δημιουργοί που παραχωρούν τις ταινίες τους και φυσικά το σινεφίλ κοινό που στηρίζει την όλη προσπάθεια.