4 πολιτιστικές προτάσεις για τα παιδιά

3+1 online πολιτιστικές προτάσεις κρατούν το ενδιαφέρον των παιδιών που μένουν σπίτι αμείωτο!

Τα σχολεία θα ανοίξουν σιγά-σιγά για τα μεγαλύτερα παιδιά, ενώ είναι ακόμη αβέβαιο, τί θα συμβεί για τα παιδιά του δημοτικού που περνούν τις ώρες τους μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή για την εκπλήρωση του e-learning, ή αλλιώς την εξ’ αποστάσεως δια βίου μάθησης! Συνεχίζονται, όμως, και άλλες ενέργειες διαδικτυακές για την ψυχαγωγία των παιδιών που έχουν ανάγκη το θέατρο, το animation, το βιβλίο, την ενημέρωση! Στο πλαίσιο της απόλυτης επικαιρότητας δημιουργήθηκε από συγγραφείς και ηθοποιούς μία πρωτότυπη, μικρή ταινία κινουμένων σχεδίων με ήρωες τον Covid-19 και τον επιστημονικό «ήρωα» παιδιών και μεγάλων, το λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα! Ο Χάρι Πότερ διαβάζεται online μέσω audiobooks και videos από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος, ενώ το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεχίζει σταθερά το διαδικτυακό «ανέβασμα» των παραστάσεων αρχείου από την παιδική σκηνή, με μια παραμυθένια ιστορία, τα 13 Ρολόγια που μιλάει για την αγάπη! Τέλος, απολαύστε στο You Tube το διάσημο παραμύθι του Σαίξπηρ, «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» από τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και αφήστε τα παιδιά σας να μεταφερθούν με τη φαντασία τους στην καταπληκτική σκηνή ενός εμβληματικού θεάτρου με καταπληκτικά κοστούμια και σκηνικά και συγκλονιστική μουσική!

1. O πιο «συμπαθητικός» επιστήμονας των ημερών, Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο κεντρικός ήρωας του animation με τίτλο «Ο Μικρός Covid 19».

Μίνι ταινία animation… μάξιμουμ ενημέρωσης για τον Covid 19!

O πιο «συμπαθητικός» επιστήμονας των ημερών, Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο κεντρικός ήρωας του animation με τίτλο «Ο Μικρός Covid 19».

Photo Credit: www.facebook.com

Ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο κεντρικός ήρωας του animation με τίτλο «Ο Μικρός Covid 19».

Δύο γυναίκες αστυνομικοί, ένας cinematographer και δύο ηθοποιοί συνθέτουν την πενταμελή ομάδα που δημιούργησε ένα animation σχετικά με τον κορονοϊό, με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όλα αυτή την περίοδο συνέβησαν τόσα πράγματα τόσο ξαφνικά, που άλλαξαν τη ζωή και την καθημερινότητά μας από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά ήταν πολλές φορές ακατανόητα και δύσκολο να διαχειριστούν ακόμα και για έναν ενήλικα. Πόσο μάλλον για τα παιδιά. Αυτό ήταν λοιπόν που οδήγησε την αστυνομικό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, να εμπνευστεί τη δημιουργία ενός animation βίντεο, με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών – και όχι μόνο – για τον κορονοϊό.

Τότε η κ. Φωτεινή Κωνσταντοπούλου απευθύνθηκε στην αστυνομικό – γραφίστρια Μαριλένα Γκιρλέμη, στον cinematographer Γιώργο Μυλωνά και στους ηθοποιούς Βούλα Κώστα και Πάνο Κλάδη, ώστε μαζί, ως ομάδα, να δημιουργήσουν ένα απολαυστικό – αλλά και ταυτόχρονα διδακτικό – animation, με σκοπό να μεταδώσουν τη σπουδαιότητα του μηνύματος της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της αλληλεγγύης και της ομαδικής εργασίας, στους μικρούς ήρωες αυτής της συλλογικής περιπέτειας, τα παιδιά!

«Ο Μικρός Covid 19», μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, βοηθάει τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας να κατανοήσουν την όλη κατάσταση, τι ακριβώς βιώνουμε, γιατί το βιώνουμε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε όπως πριν, γιατί φοβόμαστε και αν υπάρχει τελικά ελπίδα να γυρίσουμε στις παλιές όμορφες μέρες!

Το έμμετρο κείμενο στο βίντεο επιμελήθηκε η παιδαγωγός κ. Τότα Αρβανίτη – Παπαδοπούλου. Το animation «Ο Μικρός Covid 19» είναι αφιερωμένο σε γυναίκες και παιδιά, θύματα βίας.

2. Διάσημοι «αφηγητές» διαβάζουν Harry Potter online!

Ο Διάσημος Χάρι «ξαναχτυπά» μέσω Διαδικτύου αυτή τη φορά!

Διάσημοι «αφηγητές» διαβάζουν Harry Potter online!

Photo Credit: images

Σε μια σειρά από δωρεάν online video και audiobook, διάσημοι αστέρες από τον χώρο του θεάματος διαβάζουν το βιβλίο της J.K. Rowling «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»

Κάθε εβδομάδα, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz θα διαβάζουν online ένα κεφάλαιο από το πρώτο βιβλίο της σειράς – φαινόμενο της Βρετανίδας συγγραφέως J.K. Rowling, «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος».

Τα δωρεάν video και audiobook, τα οποία θα διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας Harry Potter at Home και το Spotify αντίστοιχα, θα περιλαμβάνουν διάσημους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους celebrities, όπως οι Daniel Radcliffe, Stephen Fry, David Beckham, Dakota Fanning, Claudia Kim, Noma Dumezweni και Eddie Redmayne.

Συνολικά, μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και τα δεκαεπτά κεφάλαια του πρώτου βιβλίου, με τις περιπέτειες του εμβληματικού πλέον νεαρού μάγου. Η αρχή έχει γίνει, ήδη, με το πρώτο κεφάλαιο «Chapter One: The Boy Who Lived» («Το αγόρι που σώθηκε»). 

Αφηγητής είναι ο ηθοποιός που ερμήνευσε τον Χάρι Πότερ στη μεγάλη οθόνη, Daniel Radcliffe. Στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στις οικογένειες που μένουν σπίτι εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, τα video των αναγνώσεων θα συνοδεύουν πηγές, όπου παιδιά και γονείς μπορούν να μάθουν περισσότερα για τον φανταστικό κόσμο του Χάρι Πότερ και να επιδοθούν σε επιπλέον διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως quiz κ.α.

Το πρώτο βιβλίο της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς φαντασίας «Χάρι Πότερ» κυκλοφόρησε το 1997, με τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», γνωρίζοντας αμέσως τεράστια επιτυχία, τόσο στο παιδικό όσο και στο ενήλικο κοινό.

Έκτοτε ακολούθησαν άλλα έξι, εξίσου επιτυχημένα, βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από ογδόντα γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από πεντακόσια εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας τον «Χάρι Πότερ», την πιο επιτυχημένη σειρά βιβλίων στην ιστορία.

Από το 2001 έως το 2011 τα βιβλία της σειράς μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, σε οχτώ ταινίες που γνώρισαν τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Τον ομώνυμο ήρωα υποδύθηκε ο Βρετανός ηθοποιός Daniel Radcliffe, ενώ στον ρόλο των δύο «συνοδοιπόρων» και φίλων του συναντάμε την Emma Watson (Ερμιόνη) και τον Rupert Grint (Ρον).

3. Οι διαδικτυακές προβολές του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεχίζονται με το παιδικό έργο «13 Ρολόγια»!

Ώρα… για παιδικό θέατρο με τα 13 Ρολόγια!

Οι διαδικτυακές προβολές του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεχίζονται με το παιδικό έργο «13 Ρολόγια»!

Photo Credit: dipetheioannina.eu

Με το έργο «13 Ρολόγια» συνεχίζονται από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων οι διαδικτυακές προβολές του, μέσα από το κανάλι που έχει δημιουργηθεί στο YouTube και στην επίσημη ιστοσελίδα του!

Από το ΔΗΠΕΘΕ έχουν αναρτηθεί ήδη τέσσερις παραστάσεις («Νόρα», «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», «Το Δηλητήριο», «Τουραντό») και τώρα το Δημοτικό Θέατρο παρουσιάζει την πέμπτη παράσταση.

Λίγα λόγια για το έργο

Σ΄ έναν πύργο μακρινό, ένας σκληρός Δούκας κρατά παγωμένο το Χρόνο και φυλακισμένη την όμορφη Σαραλίντα. Ο Ξιγκού, ένας παραιτημένος πρίγκιπας, θα ερωτευθεί κεραυνοβόλα τη νέα και θα προσπαθήσει να την ελευθερώσει, φέρνοντας σε πέρας έναν δύσκολο και παράξενο άθλο, που του βάζει ο Δούκας: πρέπει να κάνει τα 13 ρολόγια του πύργου να λειτουργήσουν ξανά! Συμπαραστάτης του Ξιγκού, οδηγός και φίλος του είναι ο Γκόλουξ, ένα γοητευτικό πλάσμα, που όμως ταλαντεύεται ανάμεσα στο καλό και το κακό, την αλήθεια και το ψέμα. Θα καταφέρουν άραγε η φιλία και ο έρωτας να νικήσουν την παγωνιά και οι δείχτες των ρολογιών να κινηθούν ξανά;

«Τα 13 ρολόγια» των Γιάννη Αναστασάκη και Μαρίας Τσιμά είχαν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία από τη Νεανική – Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο θέατρο «Καμπέρειο», ενώ ευχαριστεί θερμά τους συντελεστές και ηθοποιούς της παράστασης που συναίνεσαν στην ευγενική προσφορά της προβολής του έργου στο θεατρόφιλο κοινό.

4. Δείτε online την παράσταση «Χειμωνιάτικο παραμύθι» από την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου!

Χειμωνιάτικο παραμύθι αγάπης μέσα στην… άνοιξη!

Δείτε online την παράσταση «Χειμωνιάτικο παραμύθι» από την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου!

Photo Credit: static.roh.org.uk

Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House) παρουσιάζει την παράσταση μπαλέτου «Χειμωνιάτικο παραμύθι», του Σαίξπηρ και σε χορογραφία Christopher Wheeldon.

Πρόκειται για ένα αλλόκοτο παραμύθι….Η ιστορία του ζηλόφθονου βασιλιά Λεόντιου που τα άρρωστα συναισθήματά του για την ωραία σύζυγό του (και πιστή εν τέλει) Ερμιόνη γίνονται η αιτία για 16 χρόνια δυστυχίας και μοναξιάς. 

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ο Λεόντιος τυφλωμένος από ζήλεια και διψώντας για εκδίκηση θα οδηγήσει την «άπιστη» στη φυλακή, το παιδί του και τους έμπιστους τους στην εξορία βυθίζοντας ταυτόχρονα τον ίδιο στην απόλυτη μοναξιά και απελπισία. 

Όμως, όπως η ζωή δίνει και δεύτερες ίσως και τρίτες ευκαιρίες, έτσι και ο Σαίξπηρ δίνει στον άτεγκτο βασιλιά την ευκαιρία να μετανιώσει, να τον συγχωρέσουν αυτοί που αδίκησε και να αγαπήσει και να αγαπηθεί ξανά. 

Όλο το έργο “Χειμωνιάτικο Παραμύθι”, από την αρχή έως και το τέλος του δεν σταματά να υμνεί τον έρωτα, την άδολη αγάπη, την συγχώρεση. Είναι στην πραγματικότητα μια ελεγεία σ΄ ένα ρεαλιστικό σύμπαν όπου το Καλό κυριαρχεί και οι άνθρωποι κουρασμένοι από τα δεινά, αλλά σίγουρα σοφότεροι επιστρέφουν στην αθωότητα ξαναβρίσκοντας την αγάπη.

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη από 1 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2020!