4 τρόποι για να κάνετε το φαγητό των παιδιών πιο διασκεδαστικό

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και σαν μια νέα αφετηρία είναι ευκαιρία όσοι είστε γονείς να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας στην ισορροπημένη διατροφή βοηθώντας τα να αποκτήσουν μια θετική σχέση με το φαγητό τους. Πώς θα το πετύχετε αυτό;

  • Δώστε έμφαση στο χρώμα: Tα φωτεινά και πολύχρωμα τρόφιμα όχι μόνο είναι πιο ελκυστικά για τα παιδιά αλλά και πιο θρεπτικά. Καταναλώστε μαζί με τα παιδιά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά – όσο πιο πολύχρωμα τόσο μεγαλύτερη ποικιλία και επάρκεια θρεπτικών συστατικών τους εξασφαλίζετε ώστε να αναπτυχθούν και να είναι υγιή. Ξεδιπλώστε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας διαμορφώνοντας πολύχρωμα πιάτα για τα παιδιά ή επινοήστε παιχνίδια μέσα από τα οποία να προάγεται η κατανάλωση τροφίμων με χρωματική ποικιλομορφία π.χ. το παιχνίδι του «ουράνιου τόξου».
  • Μεγιστοποιείστε το ενδιαφέρον τους: Ποια είναι η τρέχουσα «εμμονή» του παιδιού σας; Ενσωματώστε τη στο φαγητό του! Αν για παράδειγμα στο παιδί σας αρέσει πολύ η γεωγραφία σημαίνει ότι του αρέσει να μαθαίνει για διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Άρα μπορείτε να δώσετε έμφαση στη προέλευση του τρόφιμου που θέλετε να δοκιμάσει και θα διαπιστώσετε ότι το παιδί θα «αγκαλιάσει» το συγκεκριμένο τρόφιμο πιο εύκολα. Αν προσελκύουν το παιδί σας τα διάφορα σχήματα και σχέδια μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικά καλούπια ή κοπτικά εξαρτήματα κουζίνας και να σχηματίζετε σχήματα και σχέδια με τα διάφορα τρόφιμα π.χ. κρέας, τυρί, φρούτα, λαχανικά – είναι μια διαδικασία που θα σας πάρει λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα και θα κάνει το φαγητό του παιδιού σας πολύ πιο συναρπαστικό και ελκυστικό.

4 τρόποι για να κάνετε το φαγητό των παιδιών πιο διασκεδαστικό 2

  • Χρησιμοποιείτε αστεία ονόματα: Αν και μπορεί να φαίνεται ανόητο για τους ενήλικες χωρίς παιδιά, το να αποκαλείτε τρόφιμα με αστεία ονόματα μπορεί να αλλάξει πολύ αποτελεσματικά τη στάση του παιδιού σχετικά με ένα νέο φαγητό, ιδιαίτερα για τις ηλικίες κάτω των 8 ετών. Φυσικά και θα διδάξετε στα παιδιά σας τα κανονικά ονόματα των τροφίμων αλλά μπορείτε να το διασκεδάσετε ταυτόχρονα χαριτολογώντας γι’ αυτά με πιο διασκεδαστικά ονόματα π.χ. το μπρόκολο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «παιδικό δεντράκι».
  • Δώστε έμφαση στην εικόνα: Μια αλλαγή στη παρουσίαση στο πιάτο του παιδιού σας θα κάνει το φαγητό του πιο ενδιαφέρον. Η «δύναμη της εικόνας» είναι έντονη κατά τη παιδική ηλικία και τα παιδιά ενθουσιάζονται από το διαφορετικό. Μπορεί το παιδί σας να αποφεύγει ένα τρόφιμο γιατί το έχει βαρεθεί π.χ. αν το παιδί δε δείχνει ενδιαφέρον στη κατανάλωση φρούτων, μπορείτε να είστε δημιουργικοί και να φτιάξετε πολύχρωμες φρουτοσαλάτες ή σουβλάκια φρούτων ή ακόμη να φτιάξετε μια υγιεινή ντιπ με βάση το γιαούρτι (τα παιδιά λατρεύουν να βουτάνε!) ή γρανίτες φρούτων αντί να τους προσφέρετε αυτούσια τα φρούτα.

Τολμήστε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να ξεδιπλώσετε τη δημιουργικότητά σας και είμαι σίγουρη πως θα διαπιστώσετε ότι το φαγητό των παιδιών σας θα γίνει μια πιο εύκολη και διασκεδαστική υπόθεση. Και σίγουρα μια θετική σχέση με το φαγητό θα φέρει τους μικρούς μας φίλους ένα βήμα πιο κοντά στην ισορροπημένη διατροφή. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Καλή σχολική χρονιά, με ισορροπία στη διατροφή μικρών και μεγάλων!