5 λόγοι που το έφηβο παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φίλους

Photo credits: freepik.com  
Η ανάγκη για φιλία είναι κάτι πολύ αληθινό και ιδιαίτερα σημαντική για κάθε άνθρωπο, ειδικά για τους εφήβους που χρειάζονται να έχουν σχέσεις με άλλα παιδιά για να μιλήσουν, να μοιραστούν, να γελάσουν, να κάνουν παρέα. Κάποιοι, όμως, δυσκολεύονται στη δημιουργία φιλιών. Μήπως το έφηβο παιδί σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία;

Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας, που διανύει την περίοδο της εφηβείας, δυσκολεύεται να συσχετιστεί με τους συνομήλικούς του; Οι καλοί φίλοι και η αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου, είναι απαραίτητο συστατικό ευεξίας.

Γιατί μπορεί ένας έφηβος να δυσκολεύεται να δημιουργήσει φιλίες και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ως γονείς σε αυτό; Εκτός από τη λίστα που ακολουθεί, βεβαιωθείτε πάνω απ' όλα, ότι το έφηβο παιδί σας είναι καλός/ή φίλος/η.

Είναι ένας ήσυχος χαρακτήρας

Μερικά παιδιά είναι ντροπαλά, εσωστρεφή από τη φύση τους ή πραγματικά απολαμβάνουν να είναι "μοναχικά". Ωστόσο, για να κάνει κανείς φίλους, θα πρέπει να είναι πιο κοινωνικός και να προσπαθεί να αλληλεπιδράσει με άλλα παιιδά.
Εσείς μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας προς αυτή την κατεύθυνση και να δημιουργήσετε ευκαιρίες για να "βγει από τη ζώνη άνεσής του", καλώντας π.χ. φίλους στο σπίτι με συνομήλικα παιδιά.

Φοβάται την απόρριψη

Κάποια παιδιά παραπονούνται ότι δεν τα προσκαλούν ποτέ να κάνουν κάτι. Η ερώτηση είναι: το παιδί σας προσκαλεί άλλους να κάνουν κάτι παρέα; Πιθανότατα όχι. Η ανάπτυξη σχέσεων και φιλιών θέλει θάρρος. Εάν το έφηβο παιδί σας φοβάται την απόρριψη, αυτό εμποδίζει την ευκαιρία του να κάνει φίλους. Πολλά παιδιά θα ήθελαν να λάβουν μια πρόσκληση, αλλά συχνά όλοι περιμένουν από τους άλλους να κάνουν την πρώτη κίνηση.
Εσείς μπορείτε να υπενθυμίσετε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να προσπαθήσει, ακόμη κι αν η προσπάθειά του απορριφθεί. Το πιθανότερο είναι ότι, αν μιλάνε με ένα διαφορετικό παιδί κάθε μέρα, σύντομα θα αποκτήσουν μερικούς νέους φίλους για να κάνουν παρέα.
Photo credits: freepik.com
5 λόγοι που το έφηβο παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φίλους

Δεν συμμετέχει σε αθλήματα / δραστηριότητες

Οι έφηβοι αναπτύσσουν τις καλύτερες φιλίες εκτός σχολείου. Οι δεσμοί δημιουργούνται σε εξωσχολικές δραστηριότητες, εκεί που η προσπάθεια για τον κοινό στόχο, τους φέρνει πιο κοντά.
Εάν δεν αρέσουν στο παιδί σας οι δραστηριότητες, εξετάστε το ενδεχόμενο να βρει μια εργασία μερικής απασχόλησης, π.χ. σε ένα cafe. Μέσα από εκεί θα κάνει σίγουρα νέες γνωριμίες.

Δεν είναι αρκετά ανεξάρτητος/η

Οι έφηβοι λαχταρούν την ανεξαρτησία. Αν στο σπίτι εφαρμόζετε κάποιους σκληρούς κανόνες, που κάνουν το παιδί σας αλλά και τους άλλους έφηβους να νιώθουν άβολα, θα αποφεύγουν το παιδί σας μόνο για αυτόν τον λόγο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε τους οικογενειακούς κανόνες σχετικά π.χ. με τη χρήση κινητού, την οδήγηση, κ.λπ., αλλά καλό είναι να γνωρίζετε τι είναι κατάλληλο για την ηλικία του εφήβου παιδιού σας και τι συνεπάγεται η κοινωνική του ανεξαρτησία.

Κακή υγιεινή

Αυτό είναι ένα λεπτό θέμα, που ωστόσο πρέπει να έχετε κατά νου. Για παράδειγμα, η αιτία της έντονης μυρωδιάς του ιδρώτα των εφήβων οφείλεται στο συνδυασμό της υπερπαραγωγής του, λόγω ανάπτυξης και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας με τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και ορισμένες ορμόνες που εκκρίνει το δέρμα τους. Αν π.χ. το παιδί σας έχει μόνιμα κακή μυρωδιά ή αναπνοής ή βρώμικα ρούχα, αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις τουμε τα άλλα παιδιά. Λόγω των ορμονών τους, οι περισσότεροι έφηβοι πρέπει να κάνουν μπάνιο ίσως και περισσότερο από μία φορά την ημέρα, ανάλογα με τις δραστηριότητές τους.
Αν το παιδί σας δεν σας ακούει σχετικά με το θέμα της υγιεινής, ζητήστε από κάποιον άλλο να του μιλήσει. Μερικές φορές, το να το ακούς κάτι από οποιονδήποτε άλλο εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά, κάνει τη διαφορά.

 

Διαβάστε ακόμη: 
Παιδικές φιλίες: Πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι για τα παιδιά
Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να κάνουν φίλους;

Ένα άρθρο για: