5 Μαΐου: Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Μελανώματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος. Η 5η Μαΐου έχει οριστεί από το 2000 ως Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Μελανώματος, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Οι περιπτώσεις εμφάνισης μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας, λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των περιβαλλοντικών μεταβολών. Στη χώρα μας, όπου έχουμε ηλιοφάνεια κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, η πρόληψη του καρκίνου του δέρματος είναι υψίστης σημασίας.

Το 90% των μελανωμάτων μπορούν να θεραπευτούν αν διαγνωστούν έγκαιρα, δηλαδή όσο ο όγκος είναι επιφανειακός (λεπτού "πάχους" σε ιστολογική εξέταση) και δεν έχει εισβάλει βαθιά στο δέρμα. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική και επιτυγχάνεται με μία απλή εξέταση του δέρματος από εξειδικευμένο γιατρό.

Η έκθεση στον ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι και μάλιστα αν έχει προκαλέσει έγκαυμα, αυξάνει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα με πολύ λευκή επιδερμίδα, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό και κυρίως τα άτομα που σε παιδική και εφηβική ηλικία είχαν πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα. Αυτά τα άτομα, μεγαλώνοντας έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Όσοι έχουν περισσότερους από εκατό σπίλους στο σώμα τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Τέλος, η χρήση σολάριουμ εντείνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Τυχόν αλλαγή στο σχήμα ενός σπίλου (ασύμμετρο / ακανόνιστο, χωρίς σαφή όρια), το χρώμα (διχρωμία, τριχρωμία, συνδυασμός με μαύρο, καφέ, ακόμα και γκρι ή ροζ), αιμορραγία ή επίμονος κνησμός, είναι σημάδια που πρέπει να μας οδηγήσουν στο δερματολόγο. Τα πρώτα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν σε έναν ή περισσότερους σπίλους. Ωστόσο, το μελάνωμα δεν δίνει πάντα σημάδια. Στις περιπτώσεις του μεταστατικού μελανώματος, η εξέλιξη είναι συχνά ασυμπτωματική και ο ασθενής μπορεί να μην έχει αντιληφθεί καμία αλλαγή στο σώμα του. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε καλά το δέρμα μας και να εξεταζόμαστε από δερματολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.