5+1 συστατικά τροφίμων με αντικαρκινική δράση

Είναι γνωστό ότι η διατροφή μας παίζει πρωταρχικό ρόλο για την υγεία μας. Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι διατροφικές επιλογές μας σχετίζονται με την πρόληψη διαφόρων ασθενειών, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο καρκίνος.  

Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποια συστατικά στις τροφές που καταναλώνουμε, τα οποία σύμφωνα με έρευνες έχουν αντικαρκινική δράση, δηλαδή, σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου ή με την πρόληψή του. Είναι, λοιπόν, χρήσιμο, να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά. 

Συστατικά τροφίμων με αντικαρκινικές ιδιότητες

Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά θεωρείται ότι προστατεύουν από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς προστατεύουν τους ιστούς από τη φθορά που προκαλούν διάφορες μεταβολικές διεργασίες. Τα κύρια αντιοξειδωτικά της διατροφής περιλαμβάνουν τις βιταμίνες C και E, το σελήνιο και τα καροτενοειδή.

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμα από κλινικές μελέτες για το ρόλο των διατροφικών συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών στην προστασία από τον καρκίνο. Για αυτό, η καλύτερη σύσταση είναι η επιλογή της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Ασβέστιο
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν συσχετίσει την πρόσληψη τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, φαίνεται ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, κυρίως μέσω συμπληρωμάτων, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και μάλιστα με τις πιο επιθετικές μορφές του.

Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνεται η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής. Όπως είναι ευρέως γνωστό, μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και κάποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.

Καφεΐνη
Η καφεΐνη έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις σχετικές μελέτες. Οι πιο πρόσφατες έρευνες μάλιστα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, αν και αποδίδουν αυτή την ευεργετική επίδρασή του στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση.
συστατικά στις τροφές με αντικαρκινική δράση,

Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο αποτελεί συστατικό της ντομάτας και των προϊόντων της, όπως είναι ο χυμός και οι σάλτσες. Έγινε πολύ γνωστό λόγω των πολλαπλών μελετών που έχουν γίνει και αναφέρουν την προστατευτική δράση του έναντι διάφορων μορφών καρκίνου. Το λυκοπένιο ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η απορρόφησή του ενισχύεται όταν η ντομάτα μαγειρεύεται και συνδυάζεται διατροφικά με μια πηγή λίπους. Μέχρι σήμερα βέβαια, δεν φαίνεται ότι η πρόσληψη λυκοπενίου μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να έχει ενισχυτική δράση, για αυτό και δεν υπάρχει σύσταση για λήψη λυκοπενίου σε τέτοια μορφή.

Σελήνιο
Το σελήνιο αποτελεί ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Σχετική μελέτη επιβεβαιώνει ότι και η συμπληρωματική πρόσληψη σεληνίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Αφενός, χρειάζονται περεταίρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα δεδομένα, αφετέρου δεν συστήνεται πρόσληψη υψηλών δόσεων σεληνίου, γιατί μπορεί εύκολα να καταναλώσει κανείς μεγαλύτερη ποσότητα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Καλές πηγές σεληνίου είναι τα θαλασσινά, το κρέας, το ψωμί και τα δημητριακά.

Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ αποτελεί βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Καλή πηγή φυλλικού είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς επίσης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Μέχρι σήμερα φαίνεται από μελέτες ότι η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.

Σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα συστήνεται, για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, το φυλλικό οξύ να λαμβάνεται μέσω της διατροφής από τα λαχανικά, τα φρούτα και τα εμπλουτισμένα αρτοσκευάσματα και δημητριακά.