6 βιβλία για παιδιά για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επαναστάση

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είναι μία μοναδική επέτειος για όλη την οικογένεια: 6 συγγραφείς για παιδιά «ξαναγράφουν» την ιστορία με ρεαλιστικά πορτρέτα και ζωηρή εικονογράφηση!

Το 2021 είναι μια συμβολική χρονιά για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθούν εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα καθόλη τη χρονιά, όμως όσο πλησιάζει ο καιρός ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, όλοι οι γονείς οφείλουν να φέρουν τα παιδιά τους κοντά στον συμβολισμό και το μήνυμα της ημέρας και του πολύτιμου φορτίου της ιστορίας μας, μέσα από βιβλία που πραγματεύονται τους αγώνες, τους ήρωες, τις δράσεις όλων όσων έβαλαν σκοπό της ζωής τους την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους μακριά από πολιορκητές... Το CKG προτείνει 6 συγγραφείς που γνωρίζουν καλά και την ιστορία, αλλά και πώς να την «ζωντανέψουν» μπροστά στα μάτια των παιδιών μέσα από σελίδες με σπάνια αισθητική, ρεαλιστική εικονογράφηση και εύληπτο υλικό για γνώση και σκέψη!

1. 24 Eικόνες για την Επανάσταση του 1821. Μακρυγιάννης και Ζωγράφος, ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης, της Μαρίζας Ντεκάστρο

Είκοσι τέσσερις υποθετικοί διάλογοι με παιδιά και νέους που προτείνουν μια διαδρομή αποκρυπτογράφησης και ερμηνείας του κόσμου των εικόνων του Μακρυγιάννη. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι είκοσι τέσσερις πίνακες που δημιουργήθηκαν με την καθοδήγηση του στρατηγού Μακρυγιάννη από τον λαϊκό ζωγράφο Δημήτριο Ζωγράφο και αφηγούνται γεγονότα της Επανάστασης, από την έναρξή της μέχρι την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1830. Παρακολουθώντας τον κάθε διάλογο, ο αναγνώστης περιηγείται με μοναδικό τρόπο στον Αγώνα του 1821, ανακαλύπτοντας αθέατες πτυχές της Επανάστασης και της εποχής της. Μια πολύτιμη έκδοση με τη σφραγίδα ποιότητας και την αισθητική των εκδόσεων Καπόν που ειδικεύονται σε λευκώματα τεχνών και επιστημών. Παρότι απευθύνεται καταρχήν σε μεγαλύτερα παιδιά και νέους, διαβάζεται με πολύ ενδιαφέρον και από ενήλικες. Με αφορμή, λοιπόν, αυτούς τους είκοσι τέσσερις πίνακες η αναγνωρισμένη συγγραφέας, Μαρίζα Ντεκάστρο, δίνει και σε αυτό το βιβλίο μία ιδιαίτερη ματιά, όπως σε όλα τα ιστορικά βιβλία που έχει επιμεληθεί και ξεκινά έναν διάλογο με τις ιστορικές πηγές και την εικόνα που αναδεικνύει με άμεσο και εύληπτο τρόπο άγνωστα - ακόμη και στους μεγαλύτερους - στοιχεία της εποχής, όπως λαογραφικές και γενικότερες πληροφορίες για την εποχή, τις ενδυμασίες, τις συνθήκες ζωής και γεγονότα, όχι ευρέως διαδεδομένα που σηματοδοτούν όμως φωτεινές πτυχές της επανάστασης. 
Εκδόσεις Καπόν
Ηλικίες: 12 – 16 ετών
Κόστος: 22,05 ευρώ

2. Κλέφτες και Αρματολοί», της Γιολάντας Χατζή

Ένα βιβλίο για τους πολύ μικρούς μας φίλους, από τη σειρά «Μικρές ελληνικές ιστορίες» που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι πρωταγωνιστές είναι ένας σκληρός πασάς που εκμεταλλεύεται την ανάγκη των ελλήνων και ένας απελπισμένος χριστιανός ραγιάς που φεύγει από το χωριό του και ανεβαίνει στα βουνά! Και φυσικά όλοι οι κλέφτες και οι αρματωλοί που πρωτοστάτησαν στις νικηφόρες μάχες της Επανάστασης του 1821. Με απλό τρόπο και χαρούμενη εικονογράφηση τα παιδιά εξοικιώνονται με πρόσωπα και πράγματα της Επανάστασης, μαθαίνουν να σκέφτονται και να αισθάνονται όπως οι πρωταγωνιστές και νιώθουν περήφανεια για τα κατορθώματά τους! Από την ίδια σειρά κυκλοφορούν βιβλία για τη Φιλική Εταιρεία, τον Ρήγα Φεραίο, τους Σουλιώτες και τον Αλή πασά, ενώ ετοιμάζονται η Μπουμπουλίνα και ο Αθανάσιος Διάκος. 
Εκδόσεις Καστανιώτη
Ηλικίες: 4 – 6 ετών
Κόστος: 10, 00 ευρώ

3. «21 ήρωες του 1821», των Γιάννη Διακομανώλη και Βασίλη Κουτσιαρή

Η σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους ζωντανεύει μέσα από τη ζωή και τη δράση 21 οπλαρχηγών της Επανάστασης. Ανάμεσα στους 21 ήρωες δε συγκαταλέγονται μόνο οι γνωστοί πρωταγωνιστές του Αγώνα, αλλά και αγωνιστές που παρά τη σημαντική συμβολή τους σε αυτόν δεν είχαν την ανάλογη αναγνώριση. Μικρές ιστορίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής τους και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για την Επανάσταση του 1821 από το ξεκίνημά της στις παραδουνάβιες ηγεμονίες μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Υιοθετώντας μια εύκολη στη σύλληψη τεχνική infographic και με την καλλίγραφη πένα του Δημήτρη Ευστρατιάδη που συνδυάζει το υδατογράφημα με στοιχεία κόμικ και καρικατούρας, το βιβλίο των Γιάννη Διακομανώλη και Βασίλη Κουτσιαρή έρχεται να συνοψίσει τις λιγότερο ή περισσότερο γνωστές ιστορικές πληροφορίες για κάθε πρόσωπο της Επανάστασης.
Εκδόσεις Μίνωας
Ηλικίες:
7-11 ετών
Κόστος: 9,99 ευρώ

4. «Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821», της Βασιλικής Μαρκάκη και του Ζήνωνα Ζαμπακίδη

Ποια ήταν η πρώτη κατάσκοπος στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας; Το όνομα ποιου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης έχει δοθεί σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι; Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε για τις ζωές των ανθρώπων που υποστήριξαν τον Αγώνα ή ανέπτυξαν σημαντική δράση σε αυτόν; Ένα βιβλίο γνώσεων που εστιάζει σε 50 πρόσωπα του Αγώνα, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, τα οποία αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής, καθώς μαζί με τη δράση τους μαθαίνουμε προσωπικές τους ιστορίες αλλά και συναισθήματα και σκέψεις που συχνά δεν αναδεικνύονται στη σχολική ιστορική αφήγηση. Αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, αντίπαλοι, παρουσιάζονται ανά κατηγορία με χρωματιστές παραπομπές που θυμίζουν links και τους συνδέουν με άλλα πρόσωπα ή γεγονότα που καταγράφονται στο χρονολογία. Συνοδεύονται από ρεαλιστικά πορτρέτα σε εικονογράφηση Labrada Sara Cabeza. 
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ηλικίες:
7 – 13 ετών
Κόστος: 15,93 ευρώ

5. «Επανάσταση 1821», της Σοφίας Ζαραμπούκα

Η πολυγραφότατη συγγραφέας με ιστορία 45 χρόνων στο παιδικό βιβλίο, μας παρουσιάζει την Επανάσταση με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο σε μια έκδοση με τη στόφα του κλασικού. Με ιδιαίτερη εικονογράφηση και νηφάλια ματιά διατρέχει την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα συστήνοντας στα παιδιά κοτζαμπάσηδες και αρματωλούς αλλά και τους εκ των συνόρων πρωταγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα. Πρόκειται για μια σπάνια αποτύπωση των τοπίων της Ελλάδας, της φύσης της, των ορεινών της όγκων, των φτωχικών οικημάτων του ελλαδικού χώρου, των τόπων της μάχης, της Τριπολιτσάς, της Υψηλής Πύλης, της Μολδοβλαχίας, των νησιών. Συγχρόνως, εστιάζει στην αναγνώριση προσώπων, πρωταγωνιστών και ανώνυμων, χαμένων στη μάχη, πότε πλησιάζοντας το πρόσωπό τους, πότε απομακρύνοντας τον φακό και κοιτώντας από μακριά τη στάση τους στο ευρύτερο τοπίο. Μια καλοδουλεμένη και αρκούντως ενήμερη έκδοση που περιλαμβάνει πλήθος χειροποίητων πινάκων ζωγραφικής υψηλής αισθητικής, λεπτοδουλεμένων αποχρώσεων, σκιών, εκφραστικών διατάξεων που παράγουν μια απίστευτη οπτική αφήγηση που αιχμαλωτίζει το βλέμμα και την ψυχή.
Εκδόσεις Πατάκη
Ηλικίες:
9 – 12 ετών
Κόστος: 16,92 ευρώ

6. Η ελληνική επανάσταση του 1821, του Φίλιππου Μανδηλαρά

Η ιστορία της Επανάστασης του 1821 χρόνο με τον χρόνο: οι αιτίες της, οι αφορμές, οι φωτεινές κι οι σκοτεινές στιγμές της. Με τα απλά και χαριτωμένα στιχάκια και την εμπεριστατωμένη ματιά του Φίλιππου Μανδηλαρά και την πολύχρωμη, ρεαλιστική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, οι απαρχές, τα βασικά γεγονότα και οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821 παρουσιάζονται σε ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο για μικρά παιδιά για το γεγονός που στάθηκε το έναυσμα για την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους... "Δύο αιώνες πριν, στην άκρη της Ευρώπης άναψε φωτιά, οι Έλληνες δεν θέλαν άλλο τον τίτλο του ραγιά. Την τύχη τους απαίτησαν μόνοι τους να ορίζουν, παίρνουν του Σουλτάνου τα φιρμάνια και τα σκίζουν." Από τη δημοφιλή σειρά «Η πρώτη μου ιστορία» του ίδιου συγγραφέα κυκλοφορούν επίσης για την ίδια ιστορική περίοδο τα βιβλία Κωνσταντίνος Κανάρης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης και Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου. 
Ο συγγραφέας έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία όλα αυτά τα χρόνια, έχει βραβευτεί και γνωρίζει την αγάπη των παιδιών κάθε φορά που παρουσιάζει κάποιο βιβλίο του. Τα βιβλία των σειρών «Η πρώτη μου Μυθολογία» και «Η πρώτη μου Ιστορία» έχουν αγκαλιαστεί όσο λίγα από την ελληνική οικογένεια.  
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ηλικίες:
5 – 10 ετών
Κόστος: 7,19 ευρώ