7 αρχαιολογικοί χώροι που πρέπει να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας

Οι 7 αρχαιολογικοί χώροι που πρέπει να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας με το πέρας της καραντίνας!

Ήδη από τις αρχές Μαΐου όλοι βιώνουμε την άρση των περιοριστικών μέτρων και νιώθουμε ότι οι ημέρες του απόλυτου lockdown είναι πλέον παρελθόν! Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι οι υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, σύμφωνα με την πρόταση της υπουργού Λίνας Μενδώνη, θα επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου, με θερινό ωράριο, ως πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο για την ασφαλή λειτουργία των πολιτιστικών υποδομών σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, ενώ θα οριστούν κανόνες για τις αποστάσεις μεταξύ των επισκεπτών, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα κάθε χώρου. Επίσης, θα οριστούν κανόνες για τον τρόπο αγοράς των εισιτηρίων και τον τρόπο της προσέγγισης και της εισόδου στον χώρο, αλλά και της χρήσης των αναψυκτηρίων και των πωλητηρίων. Οι μείζονες αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, τα οποία ήδη ετοιμάζονται. Με αυτό κατά νου, το CKG προτείνει 7 αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας μετά τις 18 Μαΐου και να βιώσετε από κοντά την πολύτιμη αύρα των αρχαίων χρόνων, τα «ανθρώπων έργα» που υμνήθηκαν παγκοσμίως και να θαυμάσετε όλα αυτά που κάνουν τη χώρα μας να ξεχωρίζει διεθνώς.

1. Ακρόπολη – το μνημείο σύμβολο της Αθήνας

Μιλάμε, φυσικά, για τον βράχο που έγινε ο θεμέλιος λίθος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού: επισκεφθείτε τον Παρθενώνα, το σπουδαιότερο έργο του 5ου αιώνα π.Χ., το Ερεχθείο, τα Προπύλαια, το Ναό της Αθηνάς Νίκης, το Βραυρώνιο και το Ναό της Ρώμης και του Αυγούστου: όλα όσο μπορεί να δει κανείς με την επίσκεψη του στον ιερό βράχο, με το που θα επαναλειτουργήσουν για το κοινό. Μία επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο που όσες φορές και να πάει κανείς, πάντα θα του μένει αξέχαστη αυτή η εμπειρία και πάντα κάτι νέο θα ανακαλύπτει! Κάντε τη βόλτα σας στο ιερό βράχο και έπειτα περπατήστε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, πάντα τηρώντας την απαραίτητη απόσταση με τους άλλους λάτρεις αυτής της διαδρομής, διάσημης και για τα δειλινά της!

2. Ωδείο Ηρώδου Αττικού – ορόσημο πολιτισμού του χθες και του σήμερα

Αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου που χτίστηκε με δαπάνη του Ηρώδη του Αττικού προς τιμήν της συζύγου του, για να φιλοξενεί κυρίως μουσικές εκδηλώσεις. Αρχικά ήταν στεγασμένο με ξύλινη σκεπή και η αναστήλωσή του έγινε τη δεκαετία του 1950, όπου και πήρε τη σημερινή του μορφή. Είναι ένα από τα λιγοστά αρχαία θέατρα που φιλοξενούν ακόμη παραστάσεις και ποικίλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, περιμένετε και τις επίσημες ανακοινώσεις των υπευθύνων του φεστιβάλ, για όσα από τα δρώμενα επιτραπούν το φετινό καλοκαίρι, πάντα τηρουμένων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.

3. Ολυμπιείο – ο οίκος του θεού

Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή σήμερα Στήλες του Ολυμπίου Διός που έχτισε ο αυτοκράτορας Αδριανός. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου και στο χώρο βρίσκονται ακόμη ρωμαϊκά λουτρά, οικίες, βασιλική του 5ου αιώνα μ.Χ. και τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου της πόλης. Στον ναό στεγάζονταν δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού που λατρεύονταν εδώ. Επισκεφτείτε, επίσης, και την Πύλη του Αδριανού, που οι Αθηναίου έχτισαν για να τον τιμήσουν, που βρίσκεται εξωτερικά του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Στο σημείο αυτό είναι το όριο που χωρίζει την παλαιά πόλη της Αθήνας και της νέας που ίδρυσε ο Αδριανός.

4. Αρχαιολογικός χώρος αρχαίας αγοράς – Άρειος Πάγος

Η Αγορά των Αθηνών, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης, ήταν το κέντρο της πόλης και εκεί βρίσκονταν όλα τα δημόσια κτήρια της Αρχαίας Αθήνας. Ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της Αγοράς είναι ο Θόλος, ο οποίος ήταν η έδρα των 50 πρυτάνεων-βουλευτών. Στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς υπάρχει επίσης ο ναός του Ηφαίστου ή Θησείο, όπως είναι γνωστό, το οποίο λειτούργησε και ως χριστιανική εκκλησία τα νεότερα χρόνια και γι’ αυτό παραμένει σε καλή κατάσταση. Ακόμη στο χώρο βρίσκεται και το Βουλευτήριο, στο οποίο γινόταν οι συνεδριάσεις της Βουλής. Ο Άρειος Πάγος ήταν το δικαστήριο της Αρχαίας Αθήνας. Επισκεφτείτε και το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς στο κτήριο της Στοάς του Αττάλου που περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα από την νεολιθική εποχή μέχρι και την εποχή της Τουρκοκρατίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι για να για να αποκαλυφθούν τα μνημεία χρειάστηκε να κατεδαφιστούν περισσότερα από 400 νεότερα κτίσματα!

5. Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού – ιερό ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν

Ένας ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρος υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των οδών Ερμού και Πειραιώς, και είναι ο αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού. Εκεί δέσποζαν οι δύο πύλες της πόλης, το Δίπυλον και η Ιερά Πύλη. Στο πλάι τους αναπτύχθηκε το επίσημο νεκροταφείο της πόλης, το «Δημόσιον Σήμα», με τους τάφους των επιφανών πολιτών και όσων είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο. Οι τάφοι σηματοδοτούνταν από εντυπωσιακές ανάγλυφες στήλες, που μπορεί να δει κανείς στην αρχική τους θέση ή στις αίθουσες του Μουσείου που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Περπατήστε την Αδριανού και κάντε τη βόλτα σας στα γύρω στενά πριν φτάσετε στον αρχαιολογικό χώρο.

6. Ρωμαϊκή Αγορά – οι γνωστοί Αέρηδες – ο θεμέλιος λίθος της φιλοσοφίας

Κτίστηκε από δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου και ήταν το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της πόλης μετά το 267 μ.Χ., ενώ τα βυζαντινά χρόνια και κατά την Τουρκοκρατία, οικοδομήθηκαν στο σημείο οικίες, εργαστήρια, εκκλησίες και το Φετιχιέ Τζαμί. Δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά σώζονται τα ερείπια της Βιβλιοθήκης, του πιο λαμπρού οικοδομήματος που κατασκεύασε στην Αθήνα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, τον 2ο αιώνα. Στο σημείο βρίσκεται και το αρχαίο μνημείο γνωστό ως Αέρηδες ή Πύργος των Ανέμων, το Ωρολόγιο δηλαδή του Κυρρήστου, που θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός-ωρομετρικός σταθμός του κόσμου.

7. Αρχαιολογικό Πάρκο Ακαδημία Πλάτωνος

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος σήμερα είναι ένα πάρκο. Στην Ακαδημία, ήταν η περίφημη Φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνα που ιδρύθηκε το 387 π.Χ. και την έκλεισε το 529 μ.Χ. ο Ιουστινιανός. Στο χώρο βρίσκονται η «Ιερά Οικία», το Γυμνάσιο και το Τετράγωνο Περιστύλιο.  Η Σχολή του Πλάτωνα λειτούργησε για χίλια περίπου χρόνια, γνωρίζοντας μεγάλη ακμή ιδίως με τους λεγόμενους Νεοπλατωνικούς φιλόσοφους, έως το 529 μ.Χ., όταν με διάταγμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού έκλεισαν για πάντα όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα της Αθήνας, ορίζοντας έτσι το πραγματικό τέλος του αρχαίου κόσμου. Αξίζει να επισκεφθείτε και το γειτονικό καινοτόμο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, ένα μουσείο για τον μεγάλο φιλόσοφο, στη γειτονιά του.