7 online ντοκιμαντέρ για όλη την οικογένεια

Το Cosmos Greek Documentaries έχει δημιουργηθεί για να συλλέγει, να κατηγοριοποιεί και να προσφέρει ελεύθερα online ντοκιμαντέρ και με ελληνικούς υπότιτλους, για να μη χαθείτε στη μετάφραση, ενώ έχει κατηγορίες για όλους: παγκόσμια μυστήρια, ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, οικολογία και περιβάλλον, ζώα και φυτά, τεχνολογία και μέλλον! Το CKG προτείνει 7 ντοκιμαντέρ που είναι όχι μόνο δημοφιλή, αλλά και επίκαιρα, όσο ποτέ για lockdown, όλο ιστορία, πληροφορίες και trivia για να εντυπωσιάσετε γνωστούς και φίλους σε έναν άτυπο «διαγωνισμό» γνώσεων!

1. David Attenborough: A Life in Our Planet (2020)

Σε αυτό το ξεχωριστό ντοκιμαντέρ ο καταξιωμένος φυσιοδίφης μιλά τόσο για τις στιγμές που καθόρισαν τη ζωή του, όσο και για τις ολέθριες αλλαγές που έχει βιώσει! Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ζωή στον πλανήτη μας, αποτυπώνοντας τις παγκόσμιες απώλειες της φύσης κατά τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, μεταδίδει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας για τις μελλοντικές γενιές, καθώς ο Ατένμπορο αποκαλύπτει τις λύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη μας!

2. The Story of Us with Morgan Freeman (2017)

Από τη βραβευμένη ομάδα πίσω από το Η Ιστορία του Θεού με τον Morgan Freeman, έρχεται η σειρά The Story of Us with Morgan Freeman του National Geographic. Σε μια εποχή που τα γεγονότα δείχνουν να χωρίζουν τις κουλτούρες αλλά και τον δικό μας λαό, ο Morgan Freeman ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσει πώς η ανθρώπινη κουλτούρα έχει πάρει τόσες θαυμαστές μορφές. Στην καρδιά της αναζήτησής του βρίσκεται η προσπάθεια αποκάλυψης των βασικών αρχών που κρατούν τις κοινωνίες μας ενωμένες, ενώ φέρνει στο φως τις κοινές ανθρώπινες αξίες που βρίσκονται μέσα σε όλους μας. Με τη βοήθεια μιας ευρείας αναζήτησης αλλά και με μια πιο λεπτομερή προσέγγιση σε κάθε θέμα, ο Freeman συναντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να εξερευνήσει τη δύναμη της πίστης, τη δίψα για εξουσία, το πώς μας διαμορφώνει ο έρωτας, τον ρόλο που παίζει η σύγκρουση στη ζωή μας, το πνεύμα της επαναστατικότητας και την έννοια της ελευθερίας.

3. Alexander the Great (2017)

Ακολουθήστε την απίστευτη ιστορία του βασιλιά της Μακεδονίας καθώς ξεκινά την απόλυτη κατάκτηση της μεγαλύτερης υπερδύναμης του αρχαίου κόσμου, της περσικής αυτοκρατορίας. Με δραματικές νίκες στο Γρανικό, της Ισσού και τα Γαυγάμηλα, ο Αλέξανδρος νίκησε τον Δαρείο Γ΄ και διεκδικεί το θρόνο της Περσίας. Αλλά η εκστρατεία του για να υποτάξει τις ανατολικότερες επαρχίες της αυτοκρατορίας και να φτάσει στην άκρη του γνωστού κόσμου θα τον οδηγήσει στο σύγχρονο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τα σύνορα της Ινδίας, όπου συναντά τον Ινδό βασιλιά Πόρο στη Μάχη του Υδάσπη. Αυτή είναι η πλήρης επισκόπηση των κατακτήσεων του Αλεξάνδρου, μια δεκαετή περίοδο ιστορικής σημασίας, καθώς τα συναρπαστικά επιτεύγματα του νεαρού βασιλιά της Μακεδονίας εισήγαγαν μια νέα εποχή στην ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής - την ελληνιστική εποχή. Μια παραγωγή του Epic History TV.

4. Σμύρνη: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1922 (2012)

Αν και πιο παλιό, το ιστορικό αυτό αριστούργημα είναι πάντα διαχρονικό και επίκαιρο! Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, παρουσιάζουν ένα αξιέπαινο ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη, με άγνωστο οπτικό υλικό από αμερικανικά και ευρωπαϊκά αρχεία. Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη, αλλά και Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, μελετούν την ιστορία ή αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα, τρεις από αυτούς, ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά, από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ως τα χρόνια της καταστροφής. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές και μεγάλα ιστορικά αρχεία. Σχεδόν 100 χρόνια μετά την καταστροφή, αυτό το ντοκιμαντέρ στοχεύει στο να τιμήσει τον κόσμο που χάθηκε το 1922 αλλά και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας για όλα τα σημαντικά γεγονότα της ανθρωπότητας.

5. Planet of the Humans, Michael Moore (2019)

Μετά την κατάχρηση της Γης επί δεκαετίες και ενώ ο πλανήτης έχει φτάσει στα όριά του, μια νέα "πράσινη" τεχνολογία έρχεται να μας δώσει ελπίδα ζωής. Ηλιακή και αιολική ενέργεια, φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα, βιομάζα είναι τα συστατικά της πράσινης ενέργειας που υπόσχεται τον παράδεισο στη γη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι πραγματικά καθαρή αυτή η πράσινη ελπίδα; Μια δυσάρεστη έκπληξη μας περιμένει... Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από τον Jeff Gibbs, σε παραγωγή του Michael Moore μας ξεναγεί στον κόσμο της πράσινης ενέργειας με τρόπο απρόβλεπτο και δυσάρεστα απρόσμενο. Το ντοκιμαντέρ δεν εστιάζει απλά και μόνο στις καταστροφικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, αλλά παρουσιάζει και μια κριτική θεώρηση των τρόπων με τους οποίους – σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου – «το περιβαλλοντικό κίνημα έχασε τη μάχη, μέσω επιλογών που έγιναν με καλή θέληση αλλά αποδείχθηκαν καταστροφικές, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες  θα μας σώσουν, και με το να παραδοθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα της Wall Street».

6. Into The Universe with Stephen Hawking (2010)

Το πολυβραβευμένο αυτό ντοκιμαντέρ του Discovery Channel από τον αείμνηστο Stephen Hawking αποκαλύπτει τα θαύματα του σύμπαντος στη νέα γενιά. Πρόκειται για μία τηλεοπτική μίνι σειρά επιστημονικού ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων. Μπείτε στο μυαλό του πιο διάσημου επιστήμονα και γνωρίστε το μεγαλείο και τη μαγεία του σύμπαντος. Δείτε πως ξεκίνησε το σύμπαν, πως δημιουργήθηκαν τα αστέρια, οι μαύρες τρύπες, η ζωή σε άλλους πλανήτες, τα ταξίδια στο χρόνο και πως κάποτε θα τελειώσουν όλα. Επίσης, προς το τέλος της ζωής του, είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά και στην ανθρώπινη επιθετικότητα, την οποία είχε χαρακτηρίσει ως το ελάττωμα που θα ήθελε περισσότερο να διορθώσει, καθώς, όπως είχε πει, ίσως να ήταν πλεονέκτημα για την επιβίωση τον καιρό του ανθρώπου των σπηλαίων, αλλά πλέον «απειλεί να μας καταστρέψει όλους». Ενώ, σε ό,τι αφορά την επιβίωσή μας ως είδος, είχε εκφράσει, επίσης, την άποψή ότι η εξερεύνηση του Διαστήματος και ο αποικισμός άλλων πλανητών είναι υψίστης σημασίας, καθώς αποτελεί «ασφάλεια ζωής» απέναντι στο ενδεχόμενο εξαφάνισης της ανθρωπότητας.

7. Isaac Newton: The Last Magician (2013)

Ισαάκ Νεύτων, λαμπρός ορθολογιστής μαθηματικός ή ο άρχοντας του αποκρυφισμού; Αυτή η καινοτόμος βιογραφία αποκαλύπτει κρυφές πτυχές του Νεύτων τόσο ως ερημίτη αλλά και ως τύραννου, αιρετικού, αλλά και αλχημιστή και τελικά Σερ, όταν η βασίλισσα Άννα τον έχρισε ιππότη ως αναγνώριση των πολιτικών υπηρεσιών του προς την Αγγλία, 22 χρόνια πριν το θάνατό του. Μαγικές εικόνες σε αυτό το πλούσιο βιογραφικό ντοκιμαντέρ του BBC, όπου αναμειγνύονται με δραματοποιημένες σκηνές από ηθοποιούς και εμπειρογνώμονες για να ξαναζωντανέψουν στην οθόνη τη μεγαλύτερη επιστημονική μεγαλοφυΐα της Βρετανίας, αφού και ο ίδιος ο Αϊνστάιν, που έμελλε να ολοκληρώσει την αρχική κοσμολογική άποψη του Νεύτωνα για τη βαρύτητα, ζήτησε με σεβασμό συγνώμη από τον ίδιο στα απομνημονεύματά του, όταν με σοκ συνειδητοποίησε ότι η θεωρία του… διορθώνει τον νευτώνειο νόμο της βαρύτητας!