7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καθώς στις 7 Απριλίου 1948 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ για θέματα υγείας. Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μία αφορμή ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η καθολική κάλυψη υγείας αποτελεί το νούμερο ένα στόχο του Π.Ο.Υ. Το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι να εξασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται, όταν τη χρειάζονται. Παρόλο που σημειώνεται πρόοδος σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν καθόλου πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Εκατομμύρια άλλοι αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ υγειονομικής περίθαλψης και άλλων καθημερινών εξόδων, όπως τρόφιμα, ρούχα, ακόμη και σπίτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Π.Ο.Υ. εστιάζει φέτος στην καθολική κάλυψη υγείας, ώστε να εξασφαλίσει μία πιο υγιεινή και δίκαιη ζωή για όλους.

Στατιστικά στοιχεία του Π.Ο.Υ.

  • Περίπου ο μισός πληθυσμός της γης δεν έχει πλήρη υγειονομική κάλυψη, ούτε πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
  • Σχεδόν 100 εκ. άνθρωποι οδηγούνται σε ακραία φτώχεια, καθώς καλούνται να πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας που απολαμβάνουν.
  • Πάνω από 800 εκ. άνθρωποι ξοδεύουν τουλάχιστον το 10% του οικογενειακού προϋπολογισμού για να καλύψουν το κόστος των υγειονομικών υπηρεσιών που χρειάζονται.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα Υγείας, υπογραμμίζει ότι προσδοκά καλύτερες μέρες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της χώρας μας. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνει τη σημασία ενός σταθερού και αξιόπιστου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς είναι γνωστό ότι όπου λειτουργεί σωστά "υπάρχει μείωση των επιπλοκών σε σοβαρά πάσχοντες, μείωση των νοσηλειών, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και καλύτερη έκβαση σε νοσήματα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν εν τη γενέσει τους ή να αναχαιτιστούν με απλές θεραπευτικές στρατηγικές, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το γλαύκωμα και κάποια είδη καρκίνου που όταν διαγνωστούν πρώιμα οδηγούνται σε πλήρη ίαση".

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους πολίτες να μετάσχουν στο Φεστιβάλ δράσεων αθλητισμού και ψυχαγωγίας που διοργανώνει σήμερα Κυριακή 7 Απριλίου και ώρα 10.00 στο Πεδίο του Άρεως (Πλατεία Πρωτομαγιάς).