8 Φεβρουαρίου: Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Photo credits: freepik.com 

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE, με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζεται στις 8 Φεβρουαρίου, σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Φέτος, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζεται για 19η συνεχόμενη χρονιά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο.

Πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε σε ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο

  • Παιδιά και νέοι μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους ψηφιακούς χρήστες, προστατεύοντας την διαδικτυακή τους φήμη (και των υπολοίπων) και γνωρίζοντας τους κανόνες διαδικτυακής συμπεριφοράς. Μπορούν να απαντήσουν στην αρνητική χρήση του διαδικτύου βοηθώντας τους συνομήλικους τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με διαδικτυακά προβλήματα και καταγγέλλοντας ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο που μπορεί να συναντήσουν. Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να ενθαρρύνονται να πάρουν θέση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος, συμμετέχοντας σε ανοιχτές συζητήσεις για το μέλλον του διαδικτύου και κάνοντας τις φωνές τους να ακουστούν.
  • Οι γονείς και αυτοί που ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου διατηρώντας έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά για τη διαδικτυακή τους ζωή, υποστηρίζοντάς τα και βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν τυχόν θέματα που προκύπτουν και να κάνουν ποιοτική χρήση του διαδικτύου. Ακόμα, μπορούν να αντιμετωπίσουν την αρνητική χρήση του διαδικτύου συμμετέχοντας στην διαδικτυακή ενασχόληση των παιδιών (ανάλογα με την ηλικία), αποτελώντας οι ίδιοι πρότυπα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς, καθώς επίσης καταγγέλλοντας το ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο που συναντούν.
    Ημέρα Ασφαλούς ∆ιαδικτύου
  • Εκπαιδευτές και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου εξοπλίζοντας τα παιδιά και τους νέους με τις ψηφιακές γνώσεις που απαιτούνται στο σημερινό κόσμο και δίνοντας ευκαιρίες για χρήση και δημιουργία χρήσιμου ψηφιακού περιεχομένου. Επιπλέον, μπορούν να βοηθούν τα παιδιά όταν αντιμετωπίζουν διαδικτυακά προβλήματα και να τους προσφέρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο με ασφάλεια.
  • Η βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου, δημιουργώντας και προωθώντας θετικό περιεχόμενο και ασφαλείς υπηρεσίες. Επίσης, δίνοντας δυνατότητα στους χρήστες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε θέμα, προσφέροντας ξεκάθαρες συμβουλές, κατανοητά εργαλεία ασφαλείας και γρήγορη πρόσβαση σε επαγγελματική υποστήριξη.
  • Ιθύνοντες και πολιτικοί πρέπει να προσφέρουν μια κουλτούρα στην οποία όλοι οι παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν. Για παράδειγμα, θα πρέπει τα παιδιά να διδάσκονται τη διαδικτυακή ασφάλεια, οι γονείς να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές υποστήριξης, ενώ η βιομηχανία να ενθαρρύνεται να ρυθμίσει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες της. Επιπλέον, θα πρέπει να αναλάβουν δράση με στόχο την ασφάλεια και ευημερία των παιδιών και των νέων ανθρώπων με την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία τους από τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου.

Τα στοιχεία του SafeLine.gr για το 2021

Μικρή αύξηση σε σχέση με το 2020 παρουσιάζει ο αριθμός των καταγγελιών που δέχτηκε την περασμένη χρονιά η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Συγκεκριμένα, η γραμμή έλαβε 8.571 καταγγελίες. Σταθερά ψηλά κινείται ο αριθμός των καταγγελιών για υλικό παιδικής κακοποίησης, που κατά τη διάρκεια του 2021 παραμένει στην πρώτη κατηγορία των εξακριβωθέντων ως παράνομων καταγγελιών. Ο αριθμός των καταγγελιών για υλικό παιδικής κακοποίησης αγγίζει το 33%.

Τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του INHOPE, του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών για το Παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου, που συντονίζει τις δράσεις 47 γραμμών ανά τον κόσμο.

Το 40% των καταγγελιών αφορούσε συμβάν στο Instagram, ενώ για το Facebook το ποσοστό είναι 39%. O εθισμός στο gaming, με ποσοστό 43%, παρέμεινε και το 2021 στην κορυφή των αιτιών επικοινωνίας με τη Γραμμή βοήθειας Help-line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Ακολουθούν με 12% προβλήματα που σχετίζονται με την ιδιωτικότητα και 11% για τεχνικά ζητήματα.