Αφιερωμένη στην ψυχική υγεία η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα

Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα (International Men's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου, με στόχο να δώσει έμφαση στα θετικά ανδρικά πρότυπα, τη βελτίωση των σχέσεων και την προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων, καθώς και την ανάδειξη της συμβολής των ανδρών στην κοινωνία. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα εστιάζει στην ψυχική υγεία των ανδρών.

Η ημέρα αυτή αποτελεί προτροπή για όλους, ώστε να εκτιμούν και να γιορτάζουν τους άνδρες που υπάρχουν στη ζωή τους και θέλει να ευαισθητοποιήσει το σύνολο για την ευημερία των ανδρών.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα σε αριθμούς

Οι άνδρες αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεις στον τομέα της υγείας και της ευζωίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • 87% των ανδρών έχουν προβλήματα ύπνου.
  • 73% των ανθρώπων που αγνοούνται είναι άνδρες.
  • 76% των αυτοκτονιών γίνονται από άνδρες.
  • 8,7% των ανδρών είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
  • 26% των ανδρών πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη.
  • 22% των ανδρών αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγείας τον τελευταίο χρόνο.
  • 1 στους 3 άνδρες υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
  • 4-5 χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες φεύγουν οι άνδρες από τη ζωή.
  • 2 φορές πιο πιθανό είναι για τους άνδρες να υποφέρουν από καρκίνο του πνεύμονα και καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τις γυναίκες.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αυτής ημέρας, ψυχολόγοι-ερευνητές επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια η ανδρική ταυτότητα περνάει κρίση, αφού π.χ. τα αγόρια μεγαλώνουν μαθαίνοντας ότι δεν πρέπει να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, ότι πρέπει να χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και επιθετικότητα, ενώ η βία μοιάζει να βρίσκεται παντού στην καθημερινότητά τους.
Αφιερωμένη στην ψυχική υγεία η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα
Παράλληλα, οι «συσχετισμοί δυνάμεων» μεταξύ των δύο φύλων έχουν αλλάξει, καθώς είναι δεδομένες τόσο οι γυναικείες διεκδικήσεις, όσο και τα πρότυπα, αφού οι γυναίκες αναζητούν έναν άνδρα ευαίσθητο αλλά και αρρενωπό, τρυφερό αλλά και δυναμικό, επικοινωνιακό, που να προσέχει την εικόνα του.

Ο Νοέμβριος είναι ένας σημαντικός μήνας για τους άνδρες, καθώς περιλαμβάνει και άλλα γεγονότα που είναι σημαντικά γι’ αυτούς, όπως το Movember, το κίνημα που αφορά στην υγεία των ανδρών.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα καθιερώθηκε το 1999 στα νησιά Τρινιδάδ και Τομπάγκο της Καραϊβικής και σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Ο Dr. Jerome Teelucksingh, ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας του Άνδρα, επισημαίνει ότι ο ρόλος της ημέρας αυτής είναι να προάγει θετικά πρότυπα στην κοινωνία και να συμβάλλει στην υγεία των ανδρών. Επίσης, ότι η μέρα αυτή δεν έχει στόχο να ανταγωνιστεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά να τονίσει τη σημαντικότητα του ρόλου των ανδρών.