Ανοίγει σύντομα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις υιοθεσίες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας, θα μπορούν οι υποψήφιοι γονείς να υποβάλουν αίτηση υιοθεσίας για τα 2.500 παιδιά που περιμένουν να ενταχθούν σε μία ανάδοχη ή θετή οικογένεια.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο νόμος είναι παιδοκεντρικός για να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του παιδιού και οι διαδικασίες διαφανείς, ώστε τόσο το κράτος όσο και κάθε εμπλεκόμενος (υποψήφιος θετός ή ανάδοχος γονιός), να έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να παρακολουθούν την εξέλιξη. Σύμφωνα με την κυρία Φωτίου, ο νόμος ορίζει ότι εντός 48 ωρών, το παιδί πρέπει να αποκτά ηλεκτρονικό φάκελο ενώ για όλα τα παιδιά που βρίσκονται ήδη στα ιδρύματα, πρέπει, επίσης, να δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος.

Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής Σοφία Κωνσταντέλλια, επισήμανε σχετικά: «Ο νόμος θα απαιτεί τον ατομικό σχεδιασμό για την οικογενειακή αποκατάστασή τους. Είναι μη υγιές για την κοινωνία να αναλαμβάνει ένα ίδρυμα τη φροντίδα των παιδιών και να φτάνει το παιδί στην ενηλικίωση, για να φύγει από το ίδρυμα. Πλέον, υποχρεώνονται τα ιδρύματα και οι επιστήμονες των κέντρων να καταγράφουν και να σκέφτονται τι είναι καλό για το παιδί και πού μπορεί να πάει, μετά από σύντομη παραμονή στο ίδρυμα ή στο κέντρο. Αυτό θα σημαίνει κατά προτεραιότητα επιστροφή στη φυσική οικογένεια ή αναδοχή ή υιοθεσία, αν η οικογένεια δεν θα μπορέσει ποτέ να αναλάβει το παιδί της. Πρόκειται για μία τομή και αφορά όλα τα ιδρύματα».

Όλα τα παιδιά που πρόκειται να δοθούν για αναδοχή ή υιοθεσία και σήμερα ζουν σε ιδρύματα ή εγκαταλείπονται σε δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια, εγγράφονται στα μητρώα ανηλίκων και αποκτούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους, ο οποίος συμπληρώνεται με ατομικό σχέδιο για την αποκατάστασή τους. Κάθε παιδί με την ενηλικίωσή του μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο και να μάθει για την καταγωγή του. Επίσης, μειώνεται ο χρόνος αναμονής ενός υποψήφιου ανάδοχου ή θετού γονέα με την ψηφιοποίηση όλων των σταδίων της διαδικασίας και με τη μεγάλη διεύρυνση του αριθμού των κοινωνικών λειτουργών που κάνουν την κοινωνική έρευνα. Προβλέπονται 8 έως 12 μήνες αναμονής, με απόλυτα επιστημονικές και διαφανείς διαδικασίες. Θεσπίζονται ειδικά και, στη συνέχεια, εθνικά μητρώα υποψήφιων αναδόχων ή υποψήφιων θετών γονέων στα οποία καταγράφονται με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά οι οικογένειες ή και τα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς. Τα εθνικά μητρώα εξασφαλίζουν ότι ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος ή θετός γονέας μπορεί να βρει το παιδί που περιμένει ανάμεσα σε όλα τα παιδιά που αναζητούν οικογένεια σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το που έχει υποβάλει την αίτησή του. Η αναδοχή ολοκληρώνεται με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ για την υιοθεσία δρομολογείται η νομική διαδικασία, για να ληφθεί η σχετική δικαστική απόφαση. Το πληροφοριακό σύστημα διασφαλίζει την ισονομία, αφού για κάθε παιδί αναζητείται ο κατάλληλος ανάδοχος ή θετός γονέας, με απόλυτο σεβασμό στη σειρά προτεραιότητας, που καθορίζεται από την εγγραφή στο εθνικό μητρώο υποψήφιων αναδόχων ή θετών γονέων, αντίστοιχα.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ