Απογαλακτισμός: πότε και πώς πρέπει να γίνει

Το μητρικό γάλα αποτελεί τη μοναδική κατάλληλη τροφή για τα νεογέννητα και τα μεγαλύτερα μωρά. Ο θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής ενός μωρού, γιατί του προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και την καλή υγεία του.

Ακολουθώντας τη διαδικασία του θηλασμού, κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα του απογαλακτισμού, δηλαδή της διακοπής του θηλασμού. Η περίοδος του απογαλακτισμού ξεκινά όταν ένα μωρό αρχίζει να δοκιμάζει στερεές τροφές, περίπου μεταξύ του τέταρτου και όγδοου μήνα, και ολοκληρώνεται όταν το μωρό δεν έχει πια ανάγκη να θηλάζει.

Πότε γίνεται ο απογαλακτισμός

Η διακοπή γαλουχίας είναι μια απόφαση που εξαρτάται τόσο από προσωπικούς λόγους (π.χ. κούραση από το θηλασμό, επιθυμία για ανεξαρτησία, άλλη εγκυμοσύνη, θεώρηση ότι ήρθε η ώρα, κ.α.), όσο και από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. επιστροφή στη δουλειά, τυχόν ασθένεια που απαιτεί νοσηλεία της μητέρας ή του μωρού, κ.α.).

Η σταδιακή και σταθερή προσπάθεια θα βοηθήσει το μωρό να απογαλακτίσει, αν και η μετάβαση δεν γίνεται πάντα χωρίς προβλήματα, ειδικά αν το μωρό δεν έχει δοκιμάσει ποτέ πριν μπιμπερό. Το μωρό καλείται να συνηθίσει μία νέα γεύση, αυτή του βρεφικού γάλακτος, τη νέα αίσθηση της πιπίλας του μπιμπερό, τη ροή, κλπ. Ενδέχεται, λοιπόν, να αντιδράσει με αλλαγές στη συμπεριφορά του, άρνηση για άλλη τροφή, γκρίνια, άρνηση να το ταΐσει η μαμά του την οποία έχει συνδέσει με το θηλασμό, κ.α.
Απογαλακτισμός: πότε και πώς πρέπει να γίνει
Επομένως είναι σημαντική η κατανόηση και υποστήριξη από όλη την οικογένεια. Μπορεί δηλαδή, ο πατέρας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να αναλάβουν αρχικά το τάισμα του μωρού και όταν αυτό συνηθίσει στη νέα τροφή, τότε μπορεί σιγά σιγά να αναλάβει η μητέρα, φροντίζοντας ταυτόχρονα να έχει την τρυφερή και σωματική επαφή που είχε με το μωρό της όσο θήλαζε.

Ο χρόνος για τον πλήρη απογαλακτισμό είναι διαφορετικός για κάθε μωρό. Αν το μωρό σας προσαρμοστεί εύκολα στην αλλαγή, μπορείτε να διακόψετε το θηλασμό σε μία-δύο εβδομάδες. Τις πρώτες μέρες δοκιμάστε να δώσετε στο μωρό μητρικό γάλα με μπιμπερό. Στη συνέχεια, υποκαταστήστε ένα γεύμα μητρικού γάλακτος με ένα γεύμα από το μπιμπερό με βρεφικό γάλα, για δύο ημέρες. Την επόμενη δώστε του δύο γεύματα με ξένο γάλα. Από την πέμπτη ημέρα μπορείτε να του δίνετε τρία-τέσσερα γεύματα από το μπιμπερό. Σε περίπτωση που το μωρό αρνείται να πιει από την πιπίλα, δοκιμάστε άλλο μοντέλο, άλλο υλικό, άλλη ροή, μέχρι να βρείτε αυτή που του ταιριάζει.

Συμβουλές για επιτυχή απογαλακτισμό:

  • Προχωρήστε στη διαδικασία του απογαλακτισμού αν το μωρό σας ζητά να θηλάσει όταν βαριέται, θηλάζει μόνο λίγα λεπτά, κοιμάται κάποιες φορές χωρίς να θηλάσει, προτιμά άλλες τροφές από το μητρικό γάλα.
  • Βάλετε περιορισμό στη διάρκεια του θηλασμού, στις φορές και το χώρο όπου μπορεί να πραγματοποιείται.  
  • Με τη διακοπή του θηλασμού, το μωρό σας θα χρειαστεί ένα υποκατάστατο, το οποίο μπορεί να είναι περπάτημα, κούνημα, διάβασμα παραμυθιού, κ.α.
  • Η διακοπή του θηλασμού συνεπάγεται διακοπή της παραγωγής μητρικού γάλακτος. Βγάζετε ελάχιστη ποσότητα γάλακτος κάθε φορά που αισθάνεστε πολύ βαρύ το στήθος σας, ώστε να ανακουφιστείτε. Μέσα σε μια εβδομάδα η ενόχληση θα πρέπει να έχει υποχωρήσει.

Tip
Για να μειωθεί το μητρικό γάλα, περιορίστε για μία εβδομάδα το αλάτι και τη ζάχαρη.