Αποτρίχωση ανδρών: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παλιότερα η αποτρίχωση αφορούσε αποκλειστικά τις γυναίκες, με εξαίρεση ίσως κάποιους αθλητές, όπως κολυμβητές ή ποδηλάτες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η αποτρίχωση είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερους άνδρες, οι οποίοι επιθυμούν να μειώσουν ή να εξαφάνισουν την τριχοφυΐα, κυρίως στις περιοχές του στήθους και της πλάτης.

Μία ελαφριά τριχοφυΐα θεωρείται αποδεκτή, σύμφωνα με το ανδρικό πρότυπο κάλλους. Υπάρχουν όμως πολλοί άνδρες που έχουν αυξημένη τριχοφυΐα στην περιοχή του στήθους, των χεριών και της πλάτης. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον ανδρικό πληθυσμό για απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.
Αποτρίχωση ανδρών

Μέθοδοι αποτρίχωσης

Υπάρχουν αρκετές λύσεις για να απαλλαγεί κανείς από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Κουρευτικές μηχανές trimmer: Απομακρύνουν τις τρίχες, ειδικά στην περιοχή του λαιμού και του θώρακα.

Ξύρισμα: Πιθανότατα είστε εξοικειωμένος με τη χρήση ξυραφιού. Ωστόσο, να θυμάστε ότι κάποια τρίχα μπορεί να "γυρίσει" προς τα μέσα προκαλώντας ερεθισμό ή θυλακίτιδα. Επίσης, το ξύρισμα κάνει την τρίχα πιο σκληρή και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρεις-τέσσερις ημέρες.

Κρέμες αποτρίχωσης: Είναι εύκολες στη χρήση, ανώδυνες και έχουν γρήγορο αποτέλεσμα. Περιέχουν χημικές ουσίες, οι οποίες διαλύουν την πρωτεϊνική δομή της τρίχας και τις αποδυναμώνουν. Περίπου 10 λεπτά μετά τη χρήση, οι τρίχες μαλακώνουν και απομακρύνονται με ένα απλό πέρασμα σπάτουλας. Το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο από το ξύρισμα. Επειδή πρόκειται για χημικά παρασκευάσματα, απαιτείται προσοχή στην εφαρμογή.

Κερί/χαλάουα: Απαιτεί δεξιοτεχνία στην εφαρμογή, γιατί μπορεί να αφαιρέσει περισσότερες τρίχες από αυτές που θέλουμε να βγάλουμε αν δεν τοποθετηθεί σωστά. Είναι αποτελεσματικό, αφού αφαιρεί την τρίχα από τη ρίζα, άρα η αποτρίχωση διαρκεί περισσότερο και οι νέες τρίχες βγαίνουν πιο μαλακές. Να θυμάστε ότι προκαλεί πόνο κατά το τράβηγμα. Είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιο ινστιτούτο από το να προσπαθήσετε μόνος.

Laser: Μία δέσμη μονοχρωματικού φωτός, το οποίο απορροφάται από τη μελανίνη του στελέχους και του βολβού της τρίχας, καταστρέφει επιλεκτικά μόνο αυτή, χωρίς να επηρεάζει την επιδερμίδα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπάρχει μία αίσθηση τσιμπήματος, ενώ στο τέλος ενδέχεται να υπάρξει ήπιος ερεθισμός. Η αποτρίχωση με laser μειώνει σταδιακά την τριχοφυΐα, για αυτό συνήθως χρειάζονται 6-8 συνεδρίες κάθε 4-6 εβδομάδες.