Black History Month στο Παιδικό Μουσείο Exploration

Photo: exploration.gr

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «ιστορία»; Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «μαύρο»; Τι ιστορίες πιστεύεις ότι αφηγείται η «Μαύρη Ιστορία»; 

Κάθε βδομάδα μπορείτε να γνωρίσετε από δύο σημαντικά πρόσωπα της Αφροαμερικάνικης Ιστορίας μέσα από φωτογραφίες, βιβλία, αντικείμενα, ιστορικές πηγές, βίντεο και όλα αυτά φυσικά μέσα από το παιχνίδι. 

Λίγα λόγια για την επέτειο
Ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας», γνωστός επίσης ως αφροαμερικανικός μήνας ιστορίας, αποτελεί μία ετήσια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάμνηση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Γιορτάζεται κάθε χρόνο, στην Αμερική και τον Καναδά τον Φεβρουάριο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο.

Έχει τις ρίζες του στο 1926, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ο ιστορικός Κάρτερ Γούντσον (1875-1950) και η «Ένωση για τη Μελέτη της Νέγρικης Ζωής και Ιστορίας», ανακοίνωσαν ότι η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα είναι «Εβδομάδα Νέγρικης Ιστορίας». 50 χρόνια αργότερα, το 1976, αποφασίστηκε ότι η γιορτή αυτή θα διαρκεί όλο το μήνα. 

Ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» κατ ‘αρχάς, αναγνωρίστηκε στον Καναδά από μια μικρή ομάδα των μαύρων Καναδών το 1950 και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο υπόλοιπο Οντάριο από την Εταιρεία Μαύρης Ιστορίας του Οντάριο το 1979. Η καναδική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα το Μήνα Μαύρης Ιστορίας το 1995.

Ωστόσο, όπως και σε κάθε χώρα που γιορτάζει το Μήνα της Μαύρης Ιστορίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα ρατσισμού και διακρίσεων. Ο ρατσισμός μπορεί βέβαια να είναι λιγότερο εμφανής στο Καναδά συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά και εκεί κάνουν την εμφάνιση τους περιστατικά βίας και φυλετικών διακρίσεων.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με τίτλο “Still Standing: 400 Years of Black Excellence” στον Καναδά. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από την Επιτροπή του Μήνα Μαύρης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Carleton και συμμετείχε πληθώρα φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου. Μέσα από διάφορα δρώμενα, ποίηση και μουσικές παραστάσεις, καθηλωτικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, η εκδήλωση αυτή στόχευε να δείξει τους τρόπους με τους οποίους οι μαύροι έχουν συμβάλει στον πολιτισμό και την ιστορική εξέλιξη του Καναδά.

Ως μέλος της επιτροπής, η Dr. Melissa Redmond δήλωσε ότι αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, οι άνθρωποι της αφρικανικής καταγωγής έχουν συμβάλει στην καναδική πολιτιστική κληρονομιά από τότε που ο Mathieu da Costa, έφτασε και έζησε στην ιθαγενή γη που αργότερα θα ονομαζόταν Καναδάς στις αρχές του 1600.

Έκτοτε, οι μαύροι Καναδοί έχουν εμπλουτίσει τον πολιτισμό της χώρας με αμέτρητους τρόπους σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της κυβέρνησης, του αθλητισμού, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, της μουσικής, της εκπαίδευσης και πολλών άλλων. Έχουν επίσης διαδραματίσει αξιοσημείωτο ρόλο στην προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής υπεράσπισης και της προστασίας των μαύρων στον Καναδά. Τέλος, οι μαύροι άνθρωποι συνέβαλαν στον καναδικό πολιτισμό, μοιράζοντας και συνεχίζοντας τις κουλτούρες των αρχικών πατρίδων τους.

Η εκδήλωση αυτή έκλεισε συνειδητοποιώντας ότι ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» πρέπει να γιορτάζεται όλο το χρόνο έτσι ώστε να κατανοηθούν και να εκτιμηθούν πραγματικά οι πολυάριθμες συμβολές των μαύρων Καναδών αλλά και να γίνουν καθοριστικές αλλαγές στις πολιτικές, στα θεσμικά όργανα και στις προσπάθειες πολιτιστικής διπλωματίας του Καναδά, με σκοπό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μαύρη κοινότητα.

Λίγα λόγια για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ γεννιέται στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στην Αμερική. Ο πατέρας του είναι ιερέας, ενώ η μητέρα του δασκάλα. Από μικρό παιδί, ο Λούθερ Κινγκ βιώνει τη μοναξιά και την ταπείνωση από διάφορους λόγω του διαφορετικού χρώματος του δέρματός του. Στην ηλικία των έξι ετών, χάνει όλους τους λευκούς φίλους του, γιατί αναγκάζεται να πάει σύμφωνα με το νόμο σε δημόσιο δημοτικό σχολείο μόνο για έγχρωμους. Συνεχίζει τις σπουδές του και διακρίνεται για τη σοβαρότητά του και την επιμέλειά του στα μαθήματα. Αν και σκέφτεται να σπουδάσει γιατρός ή δικηγόρος, τελικά αποφασίζει να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και να γίνει ιερέας. Το 1955 τελειώνει τις σπουδές του με τον τίτλο του δόκτορα της Θεολογίας και αποφασίζει να βοηθήσει τους συνανθρώπους του και να κερδίσει τον σεβασμό και την αξία που τους αναλογεί με την καθοδήγηση του Θεού.

Από τότε ξεκινάει μία σημαντική περίοδος της ζωής του, καθώς ο Λούθερ Κινγκ συγκεντρώνει κοντά του πολλού όμοιους του που πιστεύουν στον ίδιο και τις ιδέες του: όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και όλοι έχουμε ίσες ευκαιρίες στην εργασία, την πολιτική, την κοινωνία, την ίδια τη ζωή. Πολλοί τον ακολουθούν και ιδρύουν μαζί του την οργάνωση «Ένωση για την Πρόοδο». Τον επιλέγουν ως αρχηγό. Ένα από τα πολλά χαρίσματα που έχει ο Λούθερ Κινγκ είναι η ρητορική, ο τρόπος να μιλάει στον κόσμο και να τον πείθει για τις λαμπρές ιδέες του. Μετά από πολλές ομιλίες και σκληρούς αγώνες, ο Λούθερ Κίνγκ καταφέρνει να πείσει την κυβέρνηση να αποκτήσουν τη δική τους θέση στο λεωφορείο.

Ο Λούθερ Κινγκ δε σταματά να μιλάει στον κόσμο και να τους μεταφέρει τις ιδέες του. Ταξιδεύει σε πολλές περιοχές της Αμερικής με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν συνεχώς οι οπαδοί του, ενώ διοργανώνονται διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Το 1964 κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης για τη συνεισφορά του στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη προώθηση της ειρήνης. Τον ίδιο χρόνο ψηφίζεται ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να επιβάλλει την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στους δημόσιους χώρους και να διώκει ποινικά τις διακρίσεις.

Την Άνοιξη του 1968, στις 4 Απριλίου, ο Λούθερ Κινγκ βρίσκεται στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου του μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, συζητώντας για τα επόμενα σχέδιά του. Δυστυχώς, δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τα σχέδιά του, καθώς πέφτει νεκρός από τη σφαίρα ενός λευκού ελεύθερου σκοπευτή. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονείται σε ηλικία 39 ετών. Η κηδεία του γίνεται στις 9 Απριλίου του 1968, όπου 100.000 άνθρωποι, λευκοί και έγχρωμοι, τον συνοδεύουν σε μια πορεία 6 χιλιομέτρων, μέχρι το νεκροταφείο της Ατλάντα της Τζόρτζια. 

Τώρα αρχίζει το παιχνίδι!

Δείτε εδώ την ομιλία που έδωσε στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου 1963. Μπορείτε να την διαβάσετε και εδώ. Ποιο είναι το όνειρό που έχει ο Λούθερ Κίνγκ; Τι διαφορετικό θα ονειρευόταν αν ζούσε σήμερα, το 2021;  Αν εσείς ήσασταν ο Λούθερ Κινγκ, τι όνειρο θα είχατε; Κατεβάστε τα σύννεφα του Μουσείου από εδώ και γράψτε το δικό σας όνειρο! Εκτυπώστε τα, γράψτε τις ιδέες σας και κόψτε τα για να φτιάξετε το δικό σας μόμπιλε!

Φτιάξτε το περιστέρι του Λούθερ Κινγκ! Το περιστέρι συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία λόγω του λευκού χρώματός του. Κατεβάστε εδώ το περιστέρι του Μουσείου και μαζί με την οικογένεια σας, τους φίλους σας ή/και τους συμμαθητές σας, ζωγραφίστε το με τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα! Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι διάφορα ακρυλικά χρώματα και φυσικά τα… δάχτυλά σας. Ο καθένας μπορεί να γράψει το όνομά του στο τέλος και να προσθέσει μία κουκίδα του χρώματός του. Αλήθεια… πόσο όμορφο είναι το αποτέλεσμα όταν συνεργαζόσαστε όλοι μαζί;

Το ξέρατε ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει «Η πέτρα της ελπίδας»; Πρόκειται για μία μεγάλη πέτρα από γρανίτη, πάνω στην οποία έχει σκαλιστεί πάνω της ο Λούθερ Κίνγκ. Παρατηρήστε καλά τις φωτογραφίες κάτω και βρείτε ποιό είναι αυτό το μνημείο. Μάλιστα, υπάρχουν φήμες ότι ένα χάλκινο γλυπτό ύψους σχεδόν επτά μέτρων θα αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2022 στο παλαιότερο δημόσιο πάρκο των ΗΠΑ ως μνημείο για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τη σύζυγό του. Το γλυπτό σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Χανκ Γουίλις Τόμας και ονομάζεται «Η Αγκαλιά», γιατί το γλυπτό είναι χέρια που σχηματίζουν μια τρυφερή αγκαλιά Αλήθεια… έχεετε κάποιο αντίστοιχο μνημείο στην περιοχή σας; Και αν ναι, ποιον ή ποια δείχνει; Για ποιο λόγο του έφτιαξαν το μνημείο; 

Έως 28 Φεβρουαρίου 2021
Διαδικτυακό εργαστήριο
Κόστος:
Δωρεάν
Ηλικίες: 8 – 13 ετών