Δέρμα: Ποια είναι η φροντίδα που χρειάζεται το καλοκαίρι

Εμφανής είναι η επιδείνωση των δερματικών προβλημάτων που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της ξηρής ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους. Αγαπημένες συνήθειες, που είναι απολύτως συνυφασμένες με το καλοκαίρι, όπως η κατανάλωση μιλκσέικ, παγωτών αλλά και αλκοολούχων ποτών, αποδεικνύονται καταστροφικές για την υγεία του δέρματος, αφού μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ακμής, ξηρότητα και άλλα δερματικά προβλήματα. 

Η προετοιμασία του για την έκθεση στις ακραίες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν όπως κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας, η σωστή περιποίησή του κατά τη διάρκειά του, αλλά και η φροντίδα του εάν υποστεί βλάβες είναι καθοριστικές τόσο για την εμφάνιση, όσο και για την υγεία του.

«Το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη περίοδος για το δέρμα. Τα κύματα καύσωνα, ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος, ο καυτός αέρας στο εξωτερικό περιβάλλον και ο παγωμένος (από τα air-condition) στους εσωτερικούς χώρους, μπορούν να πλήξουν την υγεία του. 

Η θερμότητα αυξάνει την απώλεια νερού, οδηγώντας σε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, κοκκινίλες και ξηρότητα του δέρματος. Η αυξημένη εφίδρωση που είναι συχνό επακόλουθο των υψηλών θερμοκρασιών, προάγει τη λιπαρότητα και την ανανέωση των κυττάρων. Ο συνδυασμός της πτώσης των νεκρών κυττάρων και της λιπαρότητας, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ακμή και έξαρση του εκζέματος. Επιπλέον η εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει υπάρχουσες δερματικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα μυκητιάσεις», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος, και να προκαλέσει απώλεια της ελαστικότητας, ξηρότητα και φωτογήρανση με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρόωρων σημαδιών γήρανσης. Μπορεί, επίσης, να γίνει αιτία δερματικών βλαβών, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καρκινικές αλλοιώσεις και τελικά σε κακοήθεια.

Ούτε στους εσωτερικούς χώρους, όμως, είμαστε προστατευμένοι. Το air-condition μπορεί μεν να δροσίζει, αλλά μειώνει ταυτόχρονα και την υγρασία στον χώρο, με συνέπεια το δέρμα να χάνει την υγρασία του και να μένει θαμπό και αφυδατωμένο. Ίδιες επιπτώσεις έχει και ο ανεμιστήρας, όταν χτυπάει απευθείας επάνω στο δέρμα», προσθέτει.

Είναι, επομένως, απαραίτητη η προετοιμασία του, για να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες. Η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης του δέρματος, η ενίσχυση του οργανισμού μέσω της διατροφής και της ενυδάτωσης, η αποφυγή του έντονου ήλιου είναι μεταξύ των μέτρων που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και να προστατεύσουν το δέρμα, διατηρώντας το φρέσκο, λαμπερό και υγιές. 

Πιο αναλυτικά, ο δρ. Στάμου συμβουλεύει:

  • Ενυδατώστε πρόσωπο και σώμα

Ο απλούστερος τρόπος ενυδάτωσης είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας νερού καθημερινά - όχι αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών ή ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το νερό δροσίζει και ενισχύει τη σωματική και πνευματική υγεία.  

Εκτός από την εσωτερική ενυδάτωση είναι απαραίτητη και η εξωτερική, η οποία πρέπει να γίνεται με τη χρήση ενυδατικών κρεμών μετά το καθημερινό μπάνιο. Για την αποφυγή αφυδάτωσης των μαλλιών από τον έντονο ήλιο και τον καυτό αέρα, καλή πρακτική είναι η εφαρμογή μάσκας μαλλιών.

  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Η πρόσληψη όλων των μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της προστασίας του δέρματος την περίοδο του καλοκαιριού. Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά και φρούτα ενισχύουν τον οργανισμό από μέσα, προστατεύοντάς τον από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά και βοηθώντας στην αντιστροφή των βλαβών όταν προκύπτουν, προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες.

  • Αλλάξτε την καθημερινή περιποίηση του δέρματος

Ο καθαρισμός του δέρματος είναι το σημαντικότερο βήμα για ένα υγιές και ελαστικό δέρμα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αφαίρεση του μακιγιάζ και η απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα
Αποφύγετε τα αφρώδη αφρόλουτρα και σαπούνια, καθώς μπορούν να αφαιρέσουν από το δέρμα τα απαραίτητα λιπίδια. Αντί αυτών χρησιμοποιείστε ήπια, βιολογικά σαπούνια, ενυδατικά αφρόλουτρα και scrub που μπορούν να κάνουν θαύματα στο δέρμα, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γλυκερίνη. Μη χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό, γιατί αφυδατώνει το δέρμα και ο χρόνος του μπάνιου να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά.

Όσον αφορά στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, η επιλογή τους εξαρτάται από τον τύπο της. Για τα λιπαρά δέρματα συνιστώνται οι ενυδατικές με σαλικυλικό οξύ και για τα ακνεϊκά όσα περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Για τα ευαίσθητα συστήνονται όσα περιέχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως χαμομήλι και για τα ξηρά, κρέμες επιδιόρθωσης του φραγμού ή ενυδατικές με ceramide και λιπαρά οξέα.  Όσες έχουν σκούρες κηλίδες μπορούν να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν  βιταμίνη C και ρετινοειδή. Τα αντιοξειδωτικά, τα ρετινοειδή και η βιταμίνη C είναι ευεργετικά και για τις πιο ώριμες επιδερμίδες.

  • Φοράτε ανελλιπώς αντηλιακά

Τα αντηλιακά προσφέρουν την απαραίτητη άμυνα κατά των ηλιακών εγκαυμάτων και του καρκίνου του δέρματος. Επιλέξτε προϊόντα που έχουν υψηλό δείκτη προστασίας, ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας και την ευαισθησία του στον ήλιο. Ο SPF 15 αποκρούει το 93% των ακτινών που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα, ενώ ο SPF 30 το 97%. Εφαρμόζετε επαρκή ποσότητα για να καλύψετε όλο το σώμα, από 15 έως 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, και ανανεώνετέ τα όποτε ιδρώνετε ή κολυμπάτε, αλλιώς κάθε 2 ώρες.
Μην παραμελείτε τα χείλη! Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Προτιμήστε εκείνα που έχουν δείκτη τουλάχιστον 15 ή υψηλότερο.

Extra tips

  1. Να φοράτε ρούχα ελαφρά, ανοιχτόχρωμα, που καλύπτουν το δέρμα 
  2. Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο σας - κατά προτίμηση πλατύγυρο
  3. Μην ξεχνάτε τα πόδια σας! Μην περπατάτε ξυπόλυτοι στην παραλία, γιατί υπάρχει κίνδυνος μυκητιάσεων
  4. Να κάνετε ντους αμέσως μετά το κολύμπι, για να απομακρύνετε ερεθιστικούς και μολυσματικούς παράγοντες, εάν κολυμπάτε στη θάλασσα ή σε λίμνη/ποτάμι. Το ίδιο ισχύει κι όταν κολυμπάτε σε πισίνα, καθώς το ντους θα απομακρύνει το χλώριο το οποίο αφυδατώνει το δέρμα.

«Αυτό που πρέπει να έχετε συνεχώς υπόψη σας είναι ότι όταν το ηλιακό φως έρχεται σε επαφή με το δέρμα, προκαλούνται βλάβες, όπως καταστροφή του κολλαγόνου και φλεγμονή. Το πολυπόθητο για πολλούς, λοιπόν, μαύρισμα είναι ένδειξη βλάβης του. Η φροντίδα του ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Ενισχύστε τον οργανισμό σας, προστατέψτε το δέρμα αποφεύγοντας τον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες, καλύψτε το, ενυδατώστε το, φροντίστε το εντατικά εάν υποστείτε έγκαυμα. Μάθετε να αφουγκράζεστε τις ανάγκες του και μην αψηφάτε ακόμα και την παραμικρή ένδειξη σοβαρής μεταβολής του, αλλά να αναζητάτε αμέσως ιατρική συμβουλή από τον δερματολόγο σας», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.